Laddning och räckvidd

Hur långt kommer jag?

Vår ID. familj är en ny generation elbilar som du kan köra längre med på en enda laddning. Detta är en förutsättning för att elbilen ska vara ett riktigt alternativ för de flesta människor. Oavsett om du pendlar, gör kortare utflykter eller långresor kommer du kunna byta till en elbil. Tack vare det nät av laddstationer som kontinuerligt byggs ut kommer det att bli lättare än du tror.

En karta med flera laddstationer utmärkta.

När man tänker på eldriven körning, är det en sak som automatiskt kommer upp: räckvidden. Hur långt kommer jag på en laddning? Hur planerar jag längre resor? Var kan jag ladda bilen, och hur lång tid tar det?

Räckvidd enligt WLTP jämfört med realistisk kundräckvidd

Sedan september 2018 måste räckvidden för alla elfordon anges enligt WLTP-standarden. WLTP står för Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure och är ett världsomspännande harmonierat testprogram som är obligatoriskt för alla tillverkare och möjliggör jämförelse mellan olika elfordon. Till skillnad mot den tidigare mätmetoden NEDC, anger WLTP-värdet en mer verklighetsnära räckvidd. För dig som förare är det kombinerade värdet den mest intressanta uppgiften (stadstrafik, landsväg och motorväg).

Jämförelse av räckvidd
Jämförelse av räckvidd för ID.3 enligt batteristorlek
WLTP-räckvidd och praktisk räckvidd.

Eftersom räckvidden enligt WLTP är baserad på ett genomsnittligt värde från olika delcykler (stad, landsväg, motorväg) och inte tar hänsyn till komfortförbrukare som exempelvis luftkonditionering eller uppvärmning, kan den räckvidden i praktiken skilja sig från WLTP-värdena. Av detta skäl anger Volkswagen också vad vi kallar praktisk räckvidd. Detta är ett räckviddsspann som uppskattningsvis 80% av alla ID.3-förare kommer att uppnå på daglig basis utan att behöva ladda batteriet. Det är också möjligt att utfallet vid stadskörning är ännu mer fördelaktigt än WLTP-värdet tack vare den högeffektiva elmotorn och bromskraftåtervinningen.

Vilka faktorer påverkar räckvidden?

Det är många faktorer som påverkar räckvidden för din elbil, som exempelvis din körstil både på motorvägen och inne i staden, hur varmt du har det i bilen samt luftkonditioneringssystemet. Det bästa är att värma upp bilen på vintern och att kyla ner den på sommaren under tiden som den laddas. På det viset tas energin från elnätet istället för från batteriet.

Faktorer som påverkar räckvidden.
Faktorer som påverkar räckvidden.
3 olika batterialternativ

Pure – Idealiskt vid korta avstånd

Kör du flera korta sträckor varje dag? Du kanske lämnar barn på förskola eller skola, fortsätter till jobbet, handlar på vägen hem och hämtar upp barnen igen för att sedan köra iväg till fritidsaktiviteter på kvällen? Om du kör runt 50 km varje dag är ID.3 Pure med batteristorlek 45 kWh fullt tillräcklig. Du har då en räckvidd mellan 230 till 330 km (WLTP).

Du behöver bara ladda batterit en eller två gånger i veckan. Det idealiska är att ladda över natten via en laddbox monterad i hemmet. Du kan dessutom få statliga subventioner från Naturvårdsverket som täcker del av kostnaden för laddbox och installation i hushållet.

Förskola, skola, jobb, fritidsaktivter.

Utbyggnaden av offentliga laddstationer, till exempel vid shoppingcenter, går snabbt. Om din arbetsgivare erbjuder de anställda möjlighet att ladda på jobbet är det en smidig lösning. Då använder du de stunder när bilen ändå står stilla till att ladda upp den. Och det räcker som sagt att ladda den en eller ett par gånger i veckan.

Stadskarta med korta avstånd.

PRO – Pålitlig vid medellånga avstånd

Pendlar eller kör du runt 200 km varje dag? Blir det  lite längre resor då och då? Kanske till släktingar och vänner, på höstlov och påsklov eller en weekendresa ibland? Då är ID.3 PRO med batteristorlek 58 kWh ett bra alternativ för dig. Du har då en räckvidd på 300 till 420 km (WLTP).

Du behöver ladda batteriet varannan eller var tredje dag om du pendlar längre sträckor. När du är på längre turer kan du stanna för laddning på motorvägen, cirka 30 minuter på en snabbladdningsstation inom t.ex. IONITY-nätverket.

Längre arbetsresor, weekendresor eller dagsutflykter.

Du kan nå många resmål på medellångt avstånd utan att behöva ladda alls, eller med bara en kort snabbladdning. Du hittar laddningsstationer med lediga laddningsplatser snabbt och enkelt med We Charge, Volkswagens nya laddningstjänst. Att snabbladda längs vägen behöver inte påverka dina resvanor, troligen skulle du ändå stanna för att ta rast en eller ett par gånger under en långresa. 

Karta med medellånga avstånd.

PRO S – Imponerar på långa avstånd

Om du behöver täcka in ännu längre körsträckor vare sig det är i arbetet eller i privatlivet, är ID.3 PRO S med batteristorlek 77 kWh den bästa lösningen för dig. Du har då en räckvidd på 390 till 550 km (WLTP). Visste du att du bara behöver ladda din elbil två eller tre gånger för en räckvidd på mellan 800 och 1000 km med ett sånt batteri? Då kan även stora avstånd avverkas utan stress eller räckviddsångest. Troligen vill du ändå ta ett stopp för lite mat eller en kopp kaffe längs vägen.

Ett utmärkt alternativ för effektiva stopp är IONITY:s snabbladdningsstationer. IONITY är det nya högkapacitetsnätverket för laddning som har skapats av Volkswagen, tillsammans med andra samarbetspartners inom bilindustrin. Nätverket kommer att bestå av ungefär 400 snabbladdningsstationer runtom i Europa under 2020. Du kommer enkelt att kunna betala med We Charge via vår app We Connect.

Karta med långa avstånd.

Lång räckvidd. Stor flexibilitet.

Kör du redan en elbil eller vill du gärna ha en? Jättebra! Nu vet du att räckvidden faktiskt är längre än vad du kanske trodde. Oavsett om det gäller korta eller långa avstånd, i arbetet eller privat, kommer du att kunna ha samma flexibilitet med våra ID.3-modeller som med en traditionell bensin- eller dieselbil.

Integrerade Volkswagen-idéer
Integrerade idéer för hållbar mobilitet:
Laddbox, IONITY, Elli, We Charge och utökad mobilitet.

Anmäl dig nu för att hålla dig uppdaterad

Få uppdateringar om vår satsning på elbilar.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..