Kvinna med barn på armen på väg mot en parkerad Touran.

IQ.Drive

Vägen till självkörande bilar.

Vägen till självkörande bilar.

Ta plats i bilen, säg vart du ska, luta dig bekvämt tillbaka och låt bilen göra resten. En framtidsdröm? Javisst, men en dröm som är på väg att bli verklighet. Vi arbetar dagligen för att förverkliga den här visionen. Hos oss på Volkswagen står IQ.Drive för intelligenta system som assisterar föraren. Här utvecklas och förenas dagens och morgondagens innovativa idéer med fokus på säkerhet och komfort. Redan idag kan våra förarassistanssystem hjälpa till att undvika olyckor, göra vardagen lättare och göra resorna enklare och smidigare. Framtiden är redan på väg.    

Här kan du lära dig mer om:

Travel Assist
Remote Parking
Emergency Assist
Adaptiv Farthållare ACC

Travel Assist

Tillvalet Travel Assist ger dig en riktigt komfortabel och användbar körassistent i din bil. Den aktiveras enkelt genom att trycka på en knapp på vänster ratteker och stödjer dig i monotona och tröttsamma körsituationer. Särskilt på landsvägar och trafikerade motorvägar kan Travel Assist hålla dig i körfältet och i en bestämd hastighet samtidigt som du övervakar avståndet till trafiken framför. Du kan även slappna av genom vid kökörning.

Tillsammans med den standardmonterade adaptiva farthållaren, ACC hjälper dig att bibehålla en inställd maximal hastighet samt avståndet till bilen framför. I kombination med navigationssystemet förbättras supporten ytterligare. Systemet hjälper dig därför att undvika fortkörning genom att följa aktuell hastighetsbegränsning. Dessutom kan systemet också använda ruttdata från navigationssystemet för att anpassa fordonets hastighet till kurvor, korsningar och rondeller.

Kvinna sitter i en Volkswagen och ser in i backspegeln

Remote Parking

Manövrera in bilen i rutan med mobilen.

Med ID.familjen kommer du kunna parkera bekvämt och enkelt med bara en app och IQ.Drive-tekniken. Det fjärrkontrollerade tillvalet manövrerar in bilen i parkeringsrutan – utan någon stress för din del. Du kommer till och med kunna kliva ur bilen innan parkeringen påbörjas. Sedan är det bara att starta parkeringen via appen.

Van att pressa dig mellan bilar och väggar när du parkerat i parkeringshus eller garage? Snart kan du glömma det – du kommer enkelt kunna parkera din Volkswagen med din mobil. Med hjälp av den fjärrkontrollerade parkeringsassistenten är det lätt att lotsa in din bil den sista biten in i trånga parkeringsrutor via appen i din smartphone.

Systemet startar motorn på din signal och sedan parkerar bilen automatiskt. Du behöver inte längre sitta i bilen, du övervakar parkeringen utifrån istället.

Emergency Assist

Din säkerhet är vårt viktigaste fokus. Därför har vi utvecklat tillvalet Emergency Assist. Så snart systemet upptäcker att föraren är passiv, startar ett säkerhetsprogram. Bromsen aktiveras för att skapa ryckigare körning samtidigt som ljudsignaler och varningsblinkers varnar föraren, passagerarna och trafiken runtom. Om systemet inte får någon respons från föraren, bromsar bilen in och stannar vid vägkanten, med varningsblinkersen fortfarande på.

Emergency Assist (tillval) startar om systemet upptäcker passivitet hos föraren – inga rattrörelser, ingen acceleration eller inbromsning. Systemet försöker få föraren att återta kontrollen igen, med hjälp av ljud- och ljussignaler och ryckiga bromsningar.

Om föraren inte reagerar på varningssignalerna håller systemet bilen i filen, startar varningsblinkersen och bromsar gradvis in. Emergency Assist reagerar på långsammare bilar framför och bromsar in på ett sätt som undviker påkörning bakifrån. Om systemet känner att en kollision är nära tar Front Assist över och nödbromsar bilen. Om trafiken runt om tillåter det manövrerar bilen automatiskt till vägkanten och stannar där. Under hela processen kan föraren ta kontroll över bilen igen med hjälp av rattrörelser eller genom att röra på gaspedalen. 

Volkswagen bil i trafik på väg. Berg syns i  bakgrunden.