Kvinna med barn på armen på väg mot en parkerad Touran.
Kvinna med barn på armen på väg mot en parkerad Touran.
Kvinna med barn på armen på väg mot en parkerad Touran.

IQ.Drive

Vägen till självkörande bilar.

Vägen till självkörande bilar.

Ta plats i bilen, säg vart du ska, luta dig bekvämt tillbaka och låt bilen göra resten. En framtidsdröm? Javisst, men en dröm som är på väg att bli verklighet. Vi arbetar dagligen för att förverkliga den här visionen. Hos oss på Volkswagen står IQ.Drive för intelligenta system som assisterar föraren. Här utvecklas och förenas dagens och morgondagens innovativa idéer med fokus på säkerhet och komfort. Redan idag kan våra förarassistanssystem hjälpa till att undvika olyckor, göra vardagen lättare och göra resorna enklare och smidigare. Framtiden är redan på väg.    

Här kan du lära dig mer om:

Travel Assist
Remote Parking
Emergency Assist
Adaptiv Farthållare ACC

Travel Assist

Med tillvalet Travel Assist upplever du hur innovativ teknik gör körningen enklare. Tillvalet innebär assisterad körning på riktigt – och komfort på riktigt. Aktivera blinkersen och så snart det är fritt i den filen tar Travel Assist över och manövrerar säkert över bilen dit. 

Tillvalet Travel Assist kan bekvämt och enkelt aktiveras med en knapp på multifunktionsratten. När det aktiverats kan systemet accelerera och hålla bilen i filen och hålla avståndet till framförvarande bilar. På flerfiliga vägar kan Travel Assist också byta fil åt dig, den gör det så fort du blinkar höger eller vänster. Förstås bara när det finns utrymme i filen. Du kan när som helst ta tillbaka kontrollen. Det är alltid du som har ansvaret.

Kvinna sitter i en Volkswagen och ser in i backspegeln

Remote Parking

Manövrera in bilen i rutan med mobilen.

Med ID.familjen kommer du kunna parkera bekvämt och enkelt med bara en app och IQ.Drive-tekniken. Det fjärrkontrollerade tillvalet manövrerar in bilen i parkeringsrutan – utan någon stress för din del. Du kommer till och med kunna kliva ur bilen innan parkeringen påbörjas. Sedan är det bara att starta parkeringen via appen.

Van att pressa dig mellan bilar och väggar när du parkerat i parkeringshus eller garage? Snart kan du glömma det – du kommer enkelt kunna parkera din Volkswagen med din mobil. Med hjälp av den fjärrkontrollerade parkeringsassistenten är det lätt att lotsa in din bil den sista biten in i trånga parkeringsrutor via appen i din smartphone.

Systemet startar motorn på din signal och sedan parkerar bilen automatiskt. Du behöver inte längre sitta i bilen, du övervakar parkeringen utifrån istället.

Emergency Assist

Din säkerhet är vårt viktigaste fokus. Därför har vi utvecklat tillvalet Emergency Assist. Så snart systemet upptäcker att föraren är passiv, startar ett säkerhetsprogram. Bromsen aktiveras för att skapa ryckigare körning samtidigt som ljudsignaler och varningsblinkers varnar föraren, passagerarna och trafiken runtom. Om systemet inte får någon respons från föraren, bromsar bilen in och stannar vid vägkanten, med varningsblinkersen fortfarande på.

Emergency Assist (tillval) startar om systemet upptäcker passivitet hos föraren – inga rattrörelser, ingen acceleration eller inbromsning. Systemet försöker få föraren att återta kontrollen igen, med hjälp av ljud- och ljussignaler och ryckiga bromsningar.

Om föraren inte reagerar på varningssignalerna håller systemet bilen i filen, startar varningsblinkersen och bromsar gradvis in. Emergency Assist reagerar på långsammare bilar framför och bromsar in på ett sätt som undviker påkörning bakifrån. Om systemet känner att en kollision är nära tar Front Assist över och nödbromsar bilen. Om trafiken runt om tillåter det manövrerar bilen automatiskt till vägkanten och stannar där. Under hela processen kan föraren ta kontroll över bilen igen med hjälp av rattrörelser eller genom att röra på gaspedalen. 

Volkswagen bil i trafik på väg. Berg syns i  bakgrunden.

Adaptiv farthållare ACC

Bilköer är aldrig roliga. Men med tillvalet adaptiv farthållare kan du i luta dig tillbaka och slappna av lite när trafiken tjocknar. Den adaptiva farthållaren ACC samarbetar med dubbelkopplingen till DSG-växellådan så att bilen kan bromsa in till stillastående och automatiskt följa bilen framför när den börjar röra sig igen. Med IQ.Drive kan du njuta av tiden istället för att behöva starta och stanna, starta och stanna. Bilen gör det åt dig.

Den adaptiva farthållaren ACC hjälper dig att hålla farten och avståndet till bilen framför. I en del modeller och i samarbete med Sign Assist adderar systemet fart- och navigationsdata till farthållarens övriga funktioner. Den kan alltså hjälpa till att undvika att du kör fortare än hastighetsbegränsningen, och anpassar farten i kurvor, korsningar och rondeller, baserat på data från navigationssystemet. Det gör körningen enklare och minskar bränsleförbrukningen.

Maximal hastighet för systemet: 210 km/h, Touareg 250 km/h.    

Morgondagens idéer idag

IQ.Drive visar påtagligt hur tekniken går framåt, och ger en unik blick in i framtidens rörelsefrihet. Det är en framtid som mycket väl kan vara helt fri från bilköer och trafikolyckor. För oss är dagens assisterade körning ytterligare ett steg på vägen till morgondagens självkörande bilar.    

Kvinna och man sitter i en bil. Kvinnan på förarsidan kollar ut genom fönstret som är täckt med regndroppar.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..