ID.3 laddas med Volkswagen laddbox
Laddning

Laddningsångest? Glöm den, här är sanningen om att ladda framtidens elbilar.

28 januari 2021

Krångliga, omständiga att ladda, och för få laddningsstationer. Så låter det ofta när människor väljer bort elbilar – men stämmer det verkligen? Nja, här reder vi ut några vanliga missuppfattningar.

Elbilarna har de senaste åren fått ett rejält genombrott och Sverige är ett av länderna i världen där flest människor väljer att köra el- istället för fossildrivna bilar.

Men trots framgångarna lever det fortfarande kvar en rad myter och missuppfattningar om de allt mer populära fordonen.

55 procent av de tillfrågade kan tänka sig köpa en elbil inom tre år, visar en undersökning gjord av Volkswagen. 84 procent av de tillfrågade gör det av miljöskäl.

Men hela 68,5 procent väljer hellre en laddhybrid än en ren elbil.

Dessutom väljer 50 procent av de som inte vill ha en elbil bort den eftersom de tycker att batterierna på marknaden har för dålig kapacitet, och 43 procent tycker att det finns för få laddstationer.

ID. Crozz från sidan

När Volkswagen nu lanserar den nya ID.-familjen kommer dessa fördomar att kastas ut genom rutan.

ID. går nämligen att få med tre olika storlekar på batteriet, där det största tar dig hela 55 mil. Det betyder att en resa på, säg, 70 mil endast kräver en enda omladdning.

När bilen väl behöver laddas har ID.-familjen stöd för att kunna snabbladda på så lite som 30 minuter, en längre kafferast, innan batteriet har 80 procents kapacitet igen. Och laddningsstationerna, de kommer att bli fler och fler de närmaste åren.

illustrerad ID.3 och laddbox

Volkswagen har nämligen gått med i projektet Ionity, som ska bygga 400 snabbladdningsstationer i Europa. 4000 auktoriserade Volkswagen-återförsäljare kommer dessutom utrustas med laddningsstationer, och de hittar du enkelt tack vare ID.-familjens smarta navigationssystem.

Till vardags laddar du din ID. med en laddbox, så kallad ”normalladdning”. Detta sker oftast hemma, men det kan också ske på jobbet eller på offentliga laddstationer. Vid laddning hemma är din bil alltid fulladdad på morgonen, och kommer då att ha en räckvidd som gott och väl räcker till jobbpendling, en tur till mataffären och för att köra barnen till fritidsaktiviteterna. Enklare än att tanka på macken!

Då har vi inte ens pratat om kostnaden. Varje mil i en ID. kostar drygt 2-3 kronor om du betalar elen själv och laddar hemma. I en tid då fossildrivmedelspriset ständigt slår nya toppnoteringar blir det en rejäl skillnad i plånboken.

Så, har du fortfarande ångest över att köpa en laddningsbar bil? Glöm den, framtidens elbil är praktisk, prisvärd och kommer faktiskt bidra till att göra samhället mer energieffektivt.

Upptäck våra elbilar

Nya Volkswagen ID.3

ID.4
Det enklaste valet. 

Våra laddhybrider. Det bästa av två världar.

Upptäck våra elbilar

LADDNING - översikt

I takt med att elbilar och laddhybrider blir allt vanligare ökar behovet av att kunna ladda sin bil, både hemma och på resan. Vi hjälper dig att reda ut alla begrepp.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Energilagring på fyra hjul.

”ID.4 som personalbil ger mer frihet”

Ett andra liv för använda batterier

Bläddra vidare i VW eMagasin