Värmepumpen sparar på elen

Värmepumpen till ID.-familjen ger en energieffektiv uppvärmning invändigt, vilket sparar på batteriet. Självklart ingår den som standard i Sverige (gäller ej ID. Buzz vid lansering).

Bild som visar värmepumpen i ID.3.

Hur fungerar en värmepump?

Till skillnad från en bensinvdriven bil skapas inte tillräckligt med överskottsvärme från motorn för att värma upp kupéluften i en elbil.

För att lösa det så att batteriets energi inte går åt till att värma upp din bil ingår i vår ID.-familj en värmepump som standard i Sverige. Värmepumpsystemet komprimerar ett kylmedel under starkt tryck och den värme som då produceras används för att värma upp flytande kall luft. Det gör att det krävs en mindre mängd energi från batteriet av högspänningsvärmaren, och den insparade energin kan istället användas för att driva bilen på vägen.

Kall utomhusluft blir till varm inomhusluft i ID.3.
Kall utomhusluft blir till varm inomhusluft i ID.3.

Bra för miljön, bra för dig

Den energieffektiva värmepumpen i ID. bilarna innebär många fördelar:

Minskad påverkan på klimatet:
Klimatpåverkan av kylmedlet R744 (koldioxid) som används för att generera uppvärmd eller kyld luft i ID. bilarna är lägre än för fluorerade kylmedel.

Effektivitet:
Effektbehovet för att värma upp interiören vid yttre temperaturer under 0 ° C är upp till 40% mindre än i en bil utan en energieffektiv värmepump.
 

Räckvidd:
Det reducerade effektbehovet  minskar också energiförbrukningen och ökar därmed batterikapaciteten, vilket har en positiv effekt på räckvidden. Hur lång räckvidden blir påverkas också av din körstil.

Som en allmän regel: om medelhastigheten är lägre kommer uppvärmningssystemets inverkan att vara högre och därmed kommer den energieffektiva värmepumpens positiva inverkan på den totala räckvidden också att bli längre.

Mer effektivitet i den vardagliga användningen

Med hjälp av värmepumpen kan du öka räckvidden, särskilt i stadstrafik. Samtidigt ger denna effektiva teknik ett positivt bidrag till en ljus framtid. Under hela bilens livslängd.

Ansvar går först

Volkswagen tar vi ansvar för klimatet. Både genom den koldioxidneutrala produktionen av ID.-familjen och även genom valet av kylmedel. Det är vår och världens första värmepump som använder det naturliga och klimatneutrala ämnet R744. Tack vare att det är så effektivt är det även den mest energieffektiva metoden att värma interiören i elbilar under den kalla årstiden.

CO2-neutral med Volkswagen ID.

Volkswagen har signerat ett omfattande program för minskade koldioxidutsläpp för att år 2050 uppnå CO2-neutral balans inom alla områden − från fordonsflotta och produktion till administration.

Läs vidare

Så klarar elbilarna den svenska vintern

Råvarorna i elbilsbatteriet

Frågor & svar om elbilar

Läs vidare