Volkswagen Park Assist

Park Assist och parkeringssensorer – gör det enkelt att parkera

Park Assist – hjälper dig att parkera snabbt och enkelt

Volkswagen Park Assist

Din bil kommer praktiskt taget att parkera sig själv, genom att automatiskt styra in i de smalaste utrymmen med en knapptryckning. Du behöver bara hantera pedalerna.

Med Park Assist på din bil får du en ständigt närvarande hjälpreda. Systemet för parallell parkering gör det mycket enklare att få in bilen i trånga parkeringsfickor.

Hur det fungerar
När du vill ställa bilen i en parkeringsficka kan du bara trycka på knappen för Park Assist innan din bil passerar parkeringsplatsen. Ultraljudssensorer i främre stötfångarna kommer att scanna utrymmet för att se om det är tillräckligt stort.

Du kan sedan stanna bilen, välja backväxeln och släppa ratten. Park Assist visar den tänkta backningsriktningen på färddatorns skärm, positionerar bilden i bästa startposition och styr automatiskt in i parkeringsfickan. Även fast du inte behöver styra, har du alltid kontroll över bilen genom gaspedal och växellåda. Du kan också stänga av systemet omedelbart genom att ta över ratten, eller bromsa till stillastående.

Parkera på ännu mindre ytor
Vi har utvecklat en förbättring av Park Assist som hjälper dig att parkera på ännu mindre parkeringsplatser, i ett eller två steg. Det halvautomatiska systemet överlåter till dig att bedöma lämpligheten hos parkeringsplatsen, samtidigt som du hanterar gas och broms. Du behåller kontrollen och kan vid behov direkt deaktivera systemet.

 

1.
Se Volkswagens användarhandbok för detaljerad information och instruktion om hur olika funktioner ska användas.

Parkeringssensorer – varningssignal när du kommer för nära

Volkswagen parkeringssensorer

Parkeringssensorer gör backning in på trånga utrymmen mycket enklare och minskar risken för att lacken på din bil ska repas.

Om du ofta kör inne i stadsmiljö har du troligen behov av att parkera på små utrymmen. Då kan det hända att det blir små bucklor eller repor på grund av lätta sammanstötningar. Med parkeringssensorer blir det enklare och säkrare, då du hela tiden får varningar om du kommer för nära andra fordon.

Systemet har upp till sex ultraljudssensorer placerade i bakre (och ibland främre) stötfångaren. Sensorerna är kompakta, lackerade i bilens färg och knappast synliga. De hanterar ett område på upp till 150 cm bakom, och beroende på modell, framför fordonet. Systemet träder i kraft när du lägger i backväxeln, eller vid mycket låg fart.

Funktionen använder sig av eko för att upptäcka hinder och på vilket avstånd de befinner sig. Om systemet känner av att något är för nära, avger det ett repeterande varningsljud med ökande frekvens ju närmare du är hindret. Om du kommer så nära att en kollision är nära förestående blir signalen konstant. Om din bil har en radio eller ett navigationssystem får du också ett meddelande om exakt hur nära hindret befinner sig.

 • Trailer Assist

  Om du är ovan kan det vara tålamodsprövande att backa med en släpvagn. Trailer Assist hjälper dig att manövrera släpvagnen.

 • Backkamera Rear Assist

  Med backkameran upptäcker du hinder bakom bilen, även rörliga.

  1.
  Se Volkswagens användarhandbok för detaljerad information och instruktion om hur olika funktioner ska användas.
 • Elektronisk parkeringsbroms

  Det är hur enkelt som helst. Dra knappen uppåt och din bil är säkert parkerad och signallampan för bromsen tänds. 

 • Auto hold

  Auto Hold är en förlängning av det elektroniska systemet för parkeringsbromsen. Det förhindrar att din bil rullar baklänges vid stopp i backe, eller när du startar bilen i uppförslut.

  1.
  Se Volkswagens användarhandbok för detaljerad information och instruktion om hur olika funktioner ska användas.

Tycker du det är svårt att köra med släp? Läs mer om assistanssytemet Trailer Assist som hjälper dig att manövrera släpvagnen.

Läs mer om Trailer Assist

Läs om fler förarassistanssystem:

Area View & Rear Assist

Traffic Jam Assist

Front-, Lane- & Side Assist

Läs om fler förarassistanssystem: