Laddning och räckvidd

Hitta 
laddplats
 till elbilen

Idag finns en hel del offentliga laddstationer som ger dig möjlighet att ladda bilen under tiden du uträttar dina ärenden. Här kan du läsa mer om var du kan ladda din elbil.

Elbil laddas vid en matbutik

Så ofta behöver du ladda din elbil

En man laddar en ID.7 utanför ett garage

För dig som pendlar upp till 50 kilometer varje dag räcker det med att ladda din elbil en gång i veckan. Laddar du vår ID.3 med laddbox kommer du på 6 timmar att ha laddat den energin du behöver för en vecka. Och ID.3 Pro Performance behöver 35 minuter med en laddningskapacitet på upp till 120 kW. Att ladda vid en laddstation är ett bra alternativ för dig som inte kan ladda hemma. 

Ladda på jobbet

Många företag håller gradvis på att byta ut sina bilparker och företagsbilar till elbilar, och inför också laddningsmöjligheter för elbilar på jobbet. Även andra företag gör det möjligt att ladda på jobbet, både för att underlätta för sina anställda och för att uppnå målen i sina miljöpolicies.

Ladda din elbil längs vägen

Om du kör riktigt långa sträckor kommer du att behöva ladda bilen på vägen. Nätet av snabbladdare expanderar kraftigt bland annat genom IONITY som är ett samarbete mellan den europeiska bilindustrin där Volkswagen Group är en av aktörerna. Målet är att skapa ett heltäckande europeiskt nätverk med laddplatser på offentliga laddstationer för ultrasnabb laddning. När du laddar vid en IONITY-station tar det bara runt 30 minuter att ladda din elbil från 5 - 80 procent. Som Volkswagenkund får du dessutom ett fördelaktigt pris när du laddar vid en IONITY-laddstation via We Charge.

Elleverantörer gör också stora investeringar för att etablera snabbladdningsstationer vid motorvägarna, vilket betyder att fler och fler rastställen erbjuder snabbladdning.

Planera din resa med vår laddningskarta

Med hjälp av kartan kan du enkelt hitta laddningsplatser längs din planerade rutt i Sverige och runt om i Europa. Att planera resan med elbil kan inte bli enklare!

Ett erbjudande från Volkswagen AG.

Ladda din bil hemma med laddbox

Tänk dig att du sätter dig i din elbil på morgonen och startar dagen full av energi. Medan du vilat ut, har din elbil också laddat batterierna. Din bil kan tillfälligt laddas från ett vanligt vägguttag men om du ska ladda din elbil hemma rekommenderar vi alltid att du installerar en laddbox.

Om du har ett hus med garage eller carport, är det smart och enkelt att installera en laddbox för att ladda din elbil hemma. Att ladda elbilen via en laddbox är enkelt – koppla in boxens sladd i bilen, lås bilen, och sedan laddar den. Energin tas förstås från hemmets elsystem, och faktureras som vanligt genom din elleverantör.

Om du tillfälligt laddar från ett vanligt vägguttag kopplar du in laddningskabeln i uttaget och sedan i bilen. Lås bilen, och sedan startar laddningen. Att ladda via vägguttag är ingenting vi rekommenderar, vägguttagen belastas väldigt högt under en lång tid vilket de inte är anpassade för. Dessutom tar det mycket längre tid att ladda bilen via ett vägguttag än genom en laddbox.

Läs mer om Volkswagens laddbox ID. Charger

Beräkna räckvidd och laddningstid för ID.-bilar

Vi har tagit fram en kalkylator som hjälper dig att beräkna och få en uppskattning kring räckvidden för våra olika ID.-bilar. Med hjälp av den kan du se hur räckvidden påverkas av exempelvis temperatur, fälgar, stads- eller landsvägskörning.

Beräkna räckvidd

Det finns även en kalkylator som hjälper dig att beräkna hur laddningstiden hos våra ID.-bilar påverkas av temperatur, typ av laddning och aktuell laddningsnivå.

Beräkna laddningstid

We Charge - Volkswagens nya laddningstjänst

Om du ska ut på en längre resa så kommer We Charge hjälpa dig att planera din resa så du drar nytta av det stora nätverket av laddstolpar som finns ute i Europa. Du får hjälp att planera din resa så både du och din bil kan ladda upp längs vägen. Självklart finns IONITY-nätverket med här så du kan ladda bilen extra snabbt när du har bråttom.

Under tiden som du laddar din elbil hjälper We Charge dig att följa batteriets status, kontrollera laddningsprocessen samt ställa in klimatsystemet i bilen. Och du styr allting enkelt genom Volkswagens app We Connect ID som innehåller We Charge. Ett stort antal av landets laddoperatörer är anslutna till We Charge för att du bara ska behöva ha en enda betalningslösning.

Läs mer om hur vi underlättar elbilslivet med We Charge

Hur betalar jag?

Det är enkelt att betala när du använder offentliga laddstationer. Det finns flera olika betalmetoder: genom en app, ett laddkort eller ditt kreditkort. Sedan debiteras du enligt den metod du valt i förväg. Debiteringen sker på vissa stationer utifrån hur lång tid laddningen tar och på andra stationer utifrån mängd energi du laddat. Det kommer dock att bli mer vanligt att det är mängden energi du betalar för.

Plug & Charge

Plug & Charge innebär att du bara att behöva plugga in laddningskabeln för att både ladda och betala. Teknologin sparar helt enkelt din personverifiering i bilen, och laddstationen identifierar automatiskt vem du är så fort du börjar ladda. Du behöver alltså inte använda vare sig kort eller appar. Systemet planeras att expanderas gradvis genom en ISO-certifierad standard. Det betyder att du kommer att kunna ladda vid allt fler publika Plug & Charge-stationer framöver.

Betala med We Charge

We Charge kopplar ihop dig med laddstationer överallt och erbjuder exklusiva kostnadsfördelar för Volkswagen ID.-förare. Med We Charge kan du:

  • Ladda på över 500 000 offentliga laddpunkter
  • Ladda i hela Europa med ett enda laddkort
  • Hitta rätt laddtaxa för dina behov
  • Ta del av exklusiva prisfördelar för snabbladdningsnätet IONITY
  • Ladda bekvämt hemifrån med smarta laddningsfunktioner för din privata laddbox

Med We Charge är även betalningar och fakturahantering enkelt. Extra smidigt blir det med en smartphone och appen We Connect ID  från Volkswagen. Autentiseringen på laddningsstationen kräver antingen We Charge-kortet (ett RFID-kort), appen We Connect ID med QR-kod eller Plug & Charge. Det sistnämnda innebär att du automatiskt blir identifierad genom din elbil. Medan du laddar bilen kan du passa på att hantera laddningsstatus så att du får ett meddelande när laddningen är klar. Framtiden är laddad med We Charge.

Läs mer om We Charge

We Charge betalning

Upptäck våra elbilar

Elsuvcoupén ID.5

ID.4
Det enklaste valet. 

Nya Volkswagen ID.3

Bläddra bland elektriska artiklar i VW Magasin:

Så klarar elbilarna den svenska vintern

Så sparar du energi vid laddning och körning av din ID.-modell

IONITY ger extra skjuts åt elbilsförarna

Smart & hållbar ö: Första elbilarna till privatkunder på Astypalea

Bläddra bland elektriska artiklar i VW Magasin: