Laddning och räckvidd

Var kan jag ladda?

Elbilar kommer att spela en allt större roll, och kommer säkert att ändra din vardag också. Du kan skaka av dig gamla vanor och märka att många saker blir mycket enklare. Du kan till exempel ladda din bil medan du sover, jobbar eller shoppar. De många laddningsmöjligheterna du möter ute i samhället och de olika alternativen du har att ladda hemma ger dig möjligheter att fylla bilen med energi när som helst. Och om du använder el från förnybara källor, så är du verkligen på väg till en alltmer hållbar värld med mindre utsläpp.

Elbil laddas vid en matbutik

Ladda hemma.

Din bil kan ladda medan du sover.

Tänk dig att du sätter dig i din elbil på morgonen, startar dagen full av energi. Medan du vilat ut, har din bil också laddat batterierna. Din bil kan tillfälligt laddas från ett vanligt vägguttag men vi rekommenderar alltid en laddbox eftersom ett vanligt vägguttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under en längre tid.

En egen laddstation i hemmet.

  1. Ladda från vanligt vägguttag, 230 V:
    Att ladda bilen hemma är enklare än du tror. Koppla in laddningskabeln i uttaget och sedan i bilen. Lås bilen, och så startar laddningen på en gång. Volkswagen rekommenderar dock alltid laddning i laddbox eftersom ett vanligt vägguttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under en längre tid.
  2. Ladda från laddbox:
    Om du har ett hus med garage eller carport, är den smartaste lösningen att installera en laddbox (tillbehör). Laddningsprocessen är lika enkel, men bekvämare och snabbare än laddning i vanligt vägguttag. Koppla in boxens sladd i bilen, lås bilen, och så laddar den. Elenergin tas förstås från hemmets elsystem, och faktureras som vanligt genom din elleverantör. 

 

Närbild på en laddningskabel med Typ 2- kontakt som pluggas in i ID. Buzz


Om du bor i lägenhet och parkerar på gatan, kan det vid första anblicken verka svårare att ladda. Det är ju en bit kvar till ett allmänt publikt nät av laddningsstolpar i de flesta bostadsområden. Det enklaste alternativet är därför att ladda till exempel på jobbet, om det finns laddningsmöjligheter där. Fördelen med den här lösningen är att om du till exempel pendlar omkring 50 km per dag, så behöver du ladda bara en gång i veckan för att förse bilen med tillräckligt mycket energi.

Bor du i lägenhet och har egen garageplats eller egen parkeringsplats? Om det inte redan finns laddningsmöjligheter där, så kan du påverka hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att installera det. De flesta inser att det är en investering som måste göras förr eller senare. Så varför inte nu?

Ladda jobbet.

Ladda bilen medan du jobbar.

Allt fler företag håller gradvis på att byta ut sina bilparker och företagsbilar till elbilar, och inför också laddningsmöjligheter på jobbet. Även andra företag gör det möjligt att ladda bilar på jobbet, både för att underlätta för sina anställda och för att uppnå målen i sina miljöpolicies.
Att kunna ladda enkelt och smart, till exempel medan du jobbar, är en stor del i skiftet till en värld med eldriven trafik. Om du till exempel pendlar upp till 50 km varje dag, räcker det med att ladda under en arbetsdag i veckan.

Laddstationer vid en kontorsbyggnad

Ladda medan du shoppar.

Gör dina ärenden medan bilen laddar upp.

Det värdefullaste du har är tid. Så varför inte göra två saker samtidigt? Passa på att ladda bilen medan du shoppar och gör andra ärenden. Allt fler stormarknader, gallerior, möbelaffärer med flera sätter upp egna laddstationer, och det kommer framöver att bli en självklarhet. Det betyder att du inte bara täcker dina laddningsbehov (och dessutom gratis i många fall), du kan göra något vettigt under tiden som bilen ”tankar”.

En bil laddar på en parkeringsplats vid en stormarknad

Sväng av för att ladda.

På motorvägen.

Om du kör riktigt långa sträckor kommer du att behöva ladda bilen på vägen. De goda nyheterna är att bara inom de närmaste åren kommer en hel del att ändras: nätet av snabbladdare byggs upp och expanderar kraftigt. I det skiftet deltar Volkswagen Group i allra högsta grad, som en del av IONITY – ett samarbete med andra biltillverkare. Elleverantörer gör också stora investeringar för att etablera snabbladdningsstationer vid motorvägarna, vilket betyder att ett stort antal rastställen kommer att kunna erbjuda snabbladdning inom en snar framtid.

Laddning av elbil vid sidan av motorvägen

We Charge - Volkswagens nya laddningstjänst

Din nya reskamrat.

Om du ska ut på en långresa så kommer We Charge hjälpa dig att planera din resa så du drar nytta av det stora nätverket av laddstolpar som finns ute i Europa. Du kommer få hjälp att planera din resa så både du och din bil kan ladda upp längs vägen. Med We Charge har du möjlighet att ladda på över 150.000 offentliga laddpunkter i hela Europa.

Läs mer om We Charge

Smartphone med WeConnect-appen installerad

We Charge - Hitta, ladda, åk!

Det finns mycket i vardagen som kan få dig på andra tankar, skulle du glömma bort att ladda din bil så är du ändå i trygga händer. We Charge håller koll på var du kan ladda din elbil och kan lätt guida dig direkt till närmaste laddningsstation. We Charge kan även hjälpa dig att planera dina långresor. Det kommer vara lätt att köra elbil!

Anmäl dig nu för att hålla dig uppdaterad

Få uppdateringar om vår satsning på elbilar.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..