Kostnaden för elbil är lägre än du tror

Nu för tiden är en elbil inte längre någon nischprodukt. Men många människor har fortfarande uppfattningen att elbilar är dyra. Läs mer så får du se att det inte alls behöver vara så, och att ägande av en elbil till och med kommer att bli billigare framöver.

Elbilar till ett konkurrenskraftigt instegspris

Trots en stark utveckling under senare år är batteriet fortfarande den mest kostsamma komponenten i en elbil. Men med den nya plattformen MEB för elbilar, har Volkswagen utvecklat en standardiserad plattform för hela ID.-familjen som gör att vi kan producera stora volymer bilar på ett mycket kostnadseffektivt sätt. Detta minskar produktionskostnaderna och vårt mål är att erbjuda elbilar som alla ska ha råd med.

Billig i drift

När man ser till helheten blir driftkostnaderna för en elbil (inklusive förbrukning, fordonsskatt, underhåll, slitage och försäkring) lägre än för ett motsvarande fordon med en förbränningsmotor. Skillnaden blir speciellt tydlig när det gäller förbrukningen (eftersom elektricitet är billigare än bensin) och fordonsskatten. För bilar med förbränningsmotor är skatten beräknad utifrån koldioxidutsläpp. Elbilar har för närvarande en fordonsskatt på endast 360 kronor per år.

Underhållskostnaderna för ID.3 kan vara så låga som 30–40% lägre än motsvarande bil med förbränningsmotor. Det beror till stor del på att oljebyte inte behövs för en elbil. Inga nackdelar är förväntade när det gäller försäkring av en elbil. Slitagekostnaden för ID.-familjen har framförallt att göra med lågfriktionsdäcken. Denna typ av däck gör att räckvidden maximeras, men de är också lite dyrare än vanliga däck som används på bilar med förbränningsmotor.

Så mycket kostar det att ladda elbil hemma

Om du laddar din elbil hemma, kommer elkraften du använder helt enkelt på räkningen från din elleverantör. Man brukar säga att det kostar ungefär 2-2,50 kronor per mil om du laddar din elbil hemma via en laddbox. Det beror självklart på vilket elavtal du har och hur mycket elen kostar.

Genom att välja ett elavtal där du vet att elen är ansvarsfullt producerat kan du ta ditt ansvar för att göra din körning mer klimatsmart.

Jämförelse totalkostnad

Comparative illustration Total costs

Jämförelse av driftkostnader mellan förbränningsmotor* och elbilar (uppifrån och ner): Förbrukning, fordonsskatt, underhållskostnader, slitagekostnader och försäkring1

*Förbränningsmotor: A-klass, halvkombi, bensinmotor

1 Driftkostnaderna som anges här är resultatet av skillnaden mellan den genomsnittliga kostnaden för bilar med bensinmotor och elbilar under en period av tre år och en årlig körsträcka på 15 000 km. Beräkningen för bilar med förbränningsmotor gjordes genom att kalkylera den genomsnittliga driftkostnaden för de fem bästsäljande bensin- eller dieselbilarna i segmentet med kompakta halvkombi. Som dataunderlag användes Car Cost Expert från Autovista Group, med siffror från 1 januari 2019.

Framåtblickande och hållbar

Andrahandsvärdet för elbilar beror huvudsakligen på två faktorer. Räckvidden måste vara tillräckligt lång och batteriet måste hålla länge. I båda fallen kan du luta dig tillbaka och slappna av i nya ID.-bil. Räckvidden är mycket längre med ID.-bilarna än hos tidigare elbilar, vilket gör den lämplig för vardagsanvändning och gör den gångbar för många år framåt. Dessutom har alla ID.-modeller en batterigaranti på åtta år eller 16 000 mil. Vi räknar med att ID.3 kommer att ha samma andrahandsvärde eller restvärde som jämförbara bilar med förbränningsmotorer.

1 Enligt villkor och bestämmelser i garantin från Volkswagen AG. Inom omfattningen av garantin och enligt tillhörande villkor, garanterar Volkswagen AG kunden som köper en ny elbil att den tillgängliga kapaciteten hos batteriet inte ska understiga 70% inom åtta år (eller upp till en körsträcka på 160 000 km, vilket som inträffar först), så länge som fordonet används på ett korrekt sätt.

Mer långsiktigt hållbar till ungefär samma kostnad

Med allt inräknat beräknas den totala kostnaden för ID.3 vara ungefär samma som en jämförbar bil med förbränningsmotor, eller till och med lägre. Detta tack vare konkurrenskraftiga priser och leasingerbjudanden, bra andrahandsvärde samt lägre underhållskostnader. Dessutom känns det förstås bra om man kan bidra till att minska klimatpåverkan, inte bara för egen del, utan för kommande generationer.

Du kanske också är intresserad av

ID. Charger – laddboxen från Volkswagen

Nya Volkswagen ID.3

CO2-neutral med Volkswagen ID.

Du kanske också är intresserad av