Laddning och räckvidd

laddar du din elbil.

Plugga in och ladda upp. Så enkelt är det att ladda din elbil och vara redo för nästa åktur.

Kvinna laddar sin elbil

Dessutom kan du ladda elbilens batterier nästan var som helst – hemma, vid offentliga laddstationer eller snabbladdningsstationer när du är på väg. Här kan du läsa allt om laddning av elbilar och hur det fungerar.
 

Ladda din elbil hemma

Enklaste sättet att ladda din elbil är att göra det hemma. För hemmaladdning rekommenderas alltid att du installerar en laddbox, eftersom ett vanligt vägguttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under en längre tid.

 

Så laddar du som bor i lägenhet

Om du bor i lägenhet och parkerar på gatan, kan det vid första tanken kännas svårare att ladda. Kom ihåg att för dig som pendlar omkring 5 mil per dag så behöver du bara ladda cirka en gång i veckan för att din bil ska ha tillräckligt med energi. Ett enkelt alternativ är därför att ladda till exempel på jobbet, om det finns laddningsmöjligheter där.

Har din lägenhet egen garageplats eller egen parkeringsplats kan du påverka hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att installera laddboxar, om laddningsmöjligheter inte redan finns. De flesta inser att det är en investering som måste göras förr eller senare. Så varför inte nu?

Läs om vilket stöd din förening kan fåÖppnar nytt fönster/tab

 

Så snabbt laddar du din bil

Hur snabbt din bil laddas beror på hur hög laddningsfrekvensen är, vilket batteri bilen har och bilens energinivå. Om du har en laddbox hemma kan du ladda bilen fullt under natten. Annars kan du ladda den energin som du använder när du pendlar till och från jobbet under en vecka genom att ladda 5 till 8 timmar på en offentlig laddstation. 

Det snabbaste sättet att ladda bilen är vid en snabbladdningsstation. De har en laddningseffekt på 100 kW eller mer och batteriet laddas upp till 80 procent på 30 minuter. Vi rekommenderar att du inte laddar din bil fullt varje dag, då mår batteriet som bäst.

 

Rätt uttag för rätt tillfälle

De senaste åren har två olika laddningskontakter blivit standard i Europa, Typ 2-kontakten och CSS-kontakter.

Typ 2-kontakter

Typ 2-kontakten är till för vanlig laddning, med en effekt på mellan 7 och 11 kW. Om du har en laddbox hemma kan du till exempel ladda Volkswagen ID.3 fullt vid 11 kW varje natt. De flesta offentliga laddstationer har åtminstone ett typ 2-uttag och på ungefär en timme laddar du upp den energi du behöver för en vanlig dag.

Typ 2 kontakt
Typ 2 kontakt

CCS-kontakter (Combined Charging System).

Det här är Europastandarden för snabbladdning och har till skillnad från Typ 2-kontakter även en koppling för snabbladdning med likström. Med CSS-kontakt kan du ladda vid alla offentliga laddstationer med en effekt på 22 kW eller mer. Använder du en laddstation med effekt på 100 kW kan du ladda batteriet till 80 procent på cirka 30 min, perfekt när du är på en längre resa och måste ladda längs vägen.

CCS-kontakt
CCS-kontakt

Schukokontakt – För vägguttag

En Schuko-sladd har ett Typ 2-kontaktdon i ena änden, som pluggas in i bilen, och ett vanlig stickkontakt i andra så att du kan ladda i ett vanligt vägguttag. Vi rekommenderar dock alltid att du installerar en laddbox för hemmaladdning eftersom ett vanligt vägguttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under en längre tid.

Så fungerar laddning av elbil

Det finns två typer olika typer av av laddning, växelströmsladdning och likströmsladdning.

Växelströmsladdning – vanlig laddning
Vid AC-laddning omvandlas elnätets växelström till likström i bilens egen AC/DC-laddare. Den här typen av laddning är den vanliga laddning som till exempel sker hemma via laddbox.

Likströmsladdning – snabbladdning
Vid DC-laddning å andra sidan, omvandlas växelströmmen från elnätet till likström redan i laddstationen. Fördelen med detta är att laddningen går betydligt snabbare. Den här typen av laddning använder du på offentliga snabbladdningsstationer.

 

Enkel tumregel

Ju högre laddningseffekt, desto kortare laddningstid. Men laddtiden kan variera mycket, beroende på batteriets aktuella energinivå. När du laddar högvoltsbatteriet så påverkar faktorer som den omgivande temperaturen eller högvoltsbatteriets temperatur.

Det snabbaste sättet att ladda är att använda snabbladdningssationer (HPC, High Power Charging). De har en laddningseffekt på 100 kW eller mer. Vi rekommenderar att du inte laddar din bil fullt varje dag, då mår batteriet som bäst.

 

Beräkna laddningstid

Vi har tagit fram en kalkylator som hjälper dig att beräkna laddningstiden av våra ID.-modeller. Uträkningen tar hänsyn till olika påverkande faktorer så som var du laddar, nuvarande laddningsnivå och temperatur.

Beräkna laddningstid

Upptäck våra elbilar

ID.4
Det enklaste valet. 

Nya Volkswagen ID.3

Elsuvcoupén ID.5

Du kanske också är intresserad av:

IONITY ger extra skjuts åt elbilsförarna

Rätt laddningskabel och anslutning till din elbil

ID. Charger – laddboxen från Volkswagen

Du kanske också är intresserad av: