Laddning och räckvidd

laddar du din elbil.

Eldriven trafik kommer att i grunden ändra hur vi förser bilarna med energi.  Du kommer kunna ladda bilens batterier nästan var som helst – hemma, vid offentliga laddstationer eller snabbladdningsstationer. Det blir lika enkelt som att ladda en mobiltelefon. 

Kvinna laddar sin elbil

Allt du behöver veta om laddningstekniken.

En laddbox ger en enkel och snabb laddning av din laddbara bil. Den är väggmonterad och ger en maximal laddningseffekt på 11 kW, 3-fas. Vi rekommenderar alltid laddning via laddbox, eftersom ett vanligt vägguttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under så lång som det innebär att ladda bilen hemma.

Plugga in för att ladda upp.

Lika enkelt är det att ladda vid en laddningsstation, t ex på jobbet. De har oftast en fast kabel, men om laddstationen saknar en sådan kan du använda laddkabeln du fick med bilen. Det är alltså en bra idé att alltid ha den med i bilen.

Elbil som laddas vid en laddbox

Det finns två typer av laddning.

Växelströmsladdning

Laddning är uppdelat i två olika typer. Vid AC-laddning omvandlas elnätets växelström till likström i bilens egen AC/DC-laddare.

Likströmsladdning

Vid DC-laddning (snabbladdning) å andra sidan, omvandlas växelströmmen från elnätet till likström redan i laddstationen. Fördelen med detta är att laddningen går betydligt snabbare.

Det finns två typer av kontakter.

Sätt i kontakten, ladda, lås upp och koppla ur. Det är allt du behöver göra för att ladda din elbil. De senaste åren har två olika laddningskontakter blivit standard i Europa.

Typ 2-kontakter

Typ 2-kontakten är till för långsam laddning, och uppfyller den europeiska standarden för AC-laddning. De flesta publika laddstationer har åtminstone ett Typ 2-uttag.

  1. AC-laddning för MEB (ID.- familjen) med en effekt mellan 7 och 11 kW. Om du har en laddbox hemma kan du alltså ladda fullt vid 11 kW varje natt. Det är också möjligt att återladda den energi som behövs för pendling under din dag på jobbet.
  2. Om du har en laddbox hemma kan du alltså ladda fullt vid 11 kW varje natt. Det är också möjligt att återladda energin som du använder när du pendlar till och från jobbet under en vecka genom att ladda 5 till 8 timmar medan du jobbar. På offentliga platser, till exempel utanför livsmedelsaffärer och gallerior, kommer du på ungefär en timme kunna ladda energin du behöver för dagen.
Typ 2 kontakt

CCS-kontakter

I Europa är standarden för snabbladdning CCS (Combined Charging System). Laddkontakten har där även en koppling för snabbladdning med likström. Med laddkontakten för Combo 2 kan du ladda vid alla offentliga laddstationer med en effekt på 22 kW eller mer.

CCS-kontakt

Så här snabbt laddar du din bil.

Enkel tumregel är att ju högre laddningseffekt, desto kortare laddningstid. Men laddtiden kan variera mycket, beroende på batteriets aktuella energinivå. När du laddar högvoltsbatteriet så påverkar faktorer som den omgivande temperaturen eller högvoltsbatteriets temperatur. Om du exempelvis laddar din ID.3 med vanligt Schuko vägguttag, kan du ladda upp batteriet över natten med en effekt på 2,3 kW. Men detta belastar vägguttaget under lång tid och därför rekommenderar vi istället att du installerar och laddar med en Wallbox som ger en snabbare och säkrare laddning.

Det snabbaste sättet att ladda är att använda snabbladdningssationer (HPC, High Power Charging). De har en laddningseffekt på 100 kW eller mer. Vi rekommenderar att du inte laddar din bil fullt varje dag, då mår batteriet som bäst.

Anmäl dig nu för att hålla dig uppdaterad

Få uppdateringar om vår satsning på elbilar.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..