2G/3G-nätet stängs ned 

– hur påverkas min bil av detta?

2G/3G-näten i Europa är på väg att stängas ned för att ersättas med 4G och 5G. Tidpunkten för själva nedstängningen varierar dock mellan länderna och avgörs av de nationella teleoperatörerna.

I Sverige har 3G redan börjat stängas ned och om några år kommer 2G- och 3G-näten att vara nedstängda.

Bakgrunden till denna förändring är att dagens konsumenter kräver mer data och högre hastigheter. 2G/3G motsvarar helt enkelt inte de krav som ställs på funktionalitet och säkerhet.

Nedstängningen påverkar flera olika delar av samhället. All kommunikation som är beroende av 2G/3G-standard kommer att upphöra att fungera när de gamla näten fasas ut. Du kan läsa mer om hela frågan på Post- och Telestyrelsens hemsida: Avveckling av 2G- och 3G-nät | PTSÖppnar nytt fönster/tab

Bilbranschen är en av de sektorer i samhället som påverkas. När det gäller funktioner som upphör, så handlar det dels om så kallade ”bekvämlighetsfunktioner”, som om man till exempel styr sin parkeringsvärmare genom en app i mobiltelefonen. Det kan också handla om uppdateringar av navigationssystem etc.

En annan tjänst som upphör fungera i bilar med enbart 2G/3G-stöd är eCall. Det är en tjänst som gör att bilen automatiskt kopplar upp sig mot en larmcentral vid ett olyckstillfälle. Bilägaren kan också använda en knapp i bilen för att koppla upp sig mot larmcentralen. Från och med den 31 mars 2018 måste alla bilmodeller inom EU som är typgodkända efter detta datum ha eCall installerat i bilarna.

Det finns just nu flera frågeställningar kring nedstängningen och hur vissa bilar kan påverkas. Massmedia har också tagit upp denna fråga.

För att försöka räta ut några av de frågetecken som finns, har vi tagit fram frågor och svar här nedan:

Kontakta oss

Hitta närmaste Volkswagenpartner