Batteriet är ett system

Vi omvandlar elektricitet till mobilitet. Vad som kanske låter enkelt visar sig sedan vara ganska komplicerat. Därför har vi gjort en tydlig och omfattande presentation av batterisystemet i den modulära matrisen för våra elbilar (MEB). Det är ju faktiskt bra om du vet vad som finns inne i din ID.3.

Volkswagen högspänningsbatteri
  1. ID. Högspänningsbatteri

Enkelt förklarat: ID.-familjens batterisystem

Den nyutvecklade modulära matrisen för elbilar (MEB) har tagits fram specifikt för eldrivna fordon. Hjärtat i systemet är ett snabbladdat batterisystem som består av olika antal batterimoduler beroende på önskad räckvidd. Varje sådan batterimodul rymmer 12 stycken litium-jon-battericeller. Cellerna som används i MEB är formade ungefär som påsar. Cellerna i sin tur består av flera aktiva lager, det ena ovanpå det andra (eller vikta), och sedan omslutna av en elastisk, yttre film. Detta gör cellerna formmässigt flexibla, vilket gör att de kan anpassa sig optimalt till olika utrymmen. Dessutom gör den mjuka ytan att de avleder värme på ett bra sätt.

Volkswagens batterisystem

Batterisystem för den modulära plattformen MEB.

1. Battericeller 

2. Batterimoduler 

3. Batterisystem 

4. Batteri 

5. Drivsystem

Elektrifierad kraft: litium-jon-batteriet

En cell i ett litium-jon-batteri består alltid av fyra komponenter: anod, katod, separator och elektrolyt. Under laddning rör sig litium-joner från katod till anod och lagras där. Den elektriska energin från elnätet omvandlas till kemisk energi. Under urladdningen (när batteriet används exempelvis för att driva en elmotor) är det tvärtom. Litium-jonerna förflyttar sig nu istället från anoden tillbaka till katoden och omvandlar den kemiska energin återigen till elektrisk energi. 

Det krävs fem grundläggande råvaror för att tillverka litium-jon-battericeller. En förening av kobolt, nickel och mangan för katoden (denna struktur hjälper till att lagra laddningsbäraren av litium), grafit för anoden och förstås litium som finns i elektrolyten.

Batteriets komponenter

1. Anod 

2. Katod 

3. Separator 

4. Elektrolyt 

5. Laddning 

6. Urladdning

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..