Laddning och räckvidd

Hur betalar jag?

När du laddar din elbil finns det flera olika betalmetoder: genom en app, ett laddkort eller ditt kreditkort. I framtiden kommer bilen själv hålla reda på det här och du behöver bara ansluta kabeln. Du kommer upptäcka att det finns publika laddstationer på många ställen, till exempel utanför matbutiker. Ibland kan du till och med ladda gratis.

Laddstation där du kan betala med ett laddkort

Vägguttag och Laddbox

Om du laddar din elbil hemma, kommer elkraften du använder helt enkelt på räkningen från din elleverantör. 

Vi är glada över att tillsammans med Jämtkraft kunna erbjuda ett fördelaktigt elavtal med 100 % förnybar el från jämtländsk vattenkraft.

Läs mer om erbjudandet

Elbil som laddas vid en laddbox.

Offentliga laddstationer

Det är också väldigt enkelt att betala när du använder offentliga laddstationer. Som elbilsförare väljer du en leverantör som du betalar till för laddningen. Leverantören erbjuder en betalning och taxa som passar dina behov, på liknande sätt som ditt mobilavtal. Du kan skräddarsy det utifrån dina egna förutsättningar när det gäller bilen, förbrukningen och hur du kör. Om leverantören du valt inte är kopplad till laddstationen du står vid kan du betala med laddstationsägarens eget laddkort alternativt ladda ner en app och betala via den.

Elbil som laddas vid en laddstation.

Olika sätt att betala

Betalappen för att betala din laddning.

Laddstationen måste veta vem du är för att du ska kunna debiteras. Beroende på leverantör, kan du registrera dig med ett laddningskort eller via en app. Du väljer det du tycker är enklast. Sedan debiteras du enligt den metod du valt i förväg – till exempel kreditkort. Debiteringen sker för närvarande oftast utifrån hur lång tid laddningen tagit, snarare än den exakta mängden energi du laddat. Det beror på att endast några laddstationer har certifierats för att kunna mäta mängden energi med tillräcklig noggrannhet. Det kommer dock att bli betydligt vanligare i framtiden, så vi kan förvänta oss att det normala blir att det är mängden energi vi betalar för.

Läs mer om Volkswagens laddningstjänst We Charge

Plug & Charge

Laddkort med en laddsladd.

För att göra laddningen ännu enklare, kommer du i framtiden bara att behöva plugga in laddningskabeln för att både ladda och betala. Teknologin, som kallas Plug & Charge, sparar helt enkelt din personverifiering i bilen, och laddstationen identifierar automatiskt vem du är så fort du börjar ladda. Du behöver alltså inte använda vare sig kort eller appar. Systemet planeras att introduceras under 2020 och att expanderas gradvis genom en ISO-certifierad standard. Det betyder att du kommer att kunna ladda vid allt fler Plug & Charge-stationer framöver.

Gratis laddning

Utöver laddstationer där du betalar, finns även många ställen där du kan ladda din bil gratis. Några exempel är parkeringsplatser och parkeringshus vid stormarknader och gallerior. 

En elbil laddas vid en butik.

Anmäl dig nu för att hålla dig uppdaterad

Få uppdateringar om vår satsning på elbilar.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..