A charging process is paid for using a We Charge charging card at a charging station.

Hur betalar jag?

Med en elbil har du flera enkla och bekväma betalningsalternativ för laddningen: via app, laddkort eller kreditkort. Och snart kommer även behörighetsuppgifterna att lagras i bilen. Sedan behöver du bara ansluta fordonet till en laddstation och betalningsprocessen sker automatiskt.

Med en elbil kan du betala enkelt och bekvämt med t.ex. ditt betal- eller kreditkort. Bilen kan anslutas till laddstationen via en app, ett laddkort eller den praktiska Plug&Charge-funktionen. Den senare möjliggör automatisk anslutning och betalning med det avtal som finns lagrat i bilen.

Detta och mycket mer kan du läsa om här på temat laddning och betalning:

  • När du laddar hemma sker betalningen via elräkningen.  
  • Vid publika laddstationer sker betalningen via din mobilitetsleverantör (MSP). 
  • Laddningen betalas via den betalningsmetod som du har sparat.
  • Med den nya Plug & Charge-tekniken blir det ännu enklare att autentisera betalningen.

Uttag och laddbox hemma

Ladda din elbil eller laddhybrid hemma via vägguttaget eller laddboxen, och betala för laddningen via nästa elräkning från din leverantör. För förare av elbilar kan det inte bli enklare att ladda bilen hemma, kanske till och med genom el från en solcellsanläggning.

Publika laddstationer

Det är inte alla som har en egen laddbox i huset för att ladda sin elbil. Men att betala på laddstationer i stadskärnan eller utmed motorvägen är mycket smidigt. Du väljer helt enkelt en leverantör som fakturerar dig för din laddningsström. Denna så kallade mobility service provider (MSP) erbjuder dig en anpassad faktureringstaxa – precis som avtalet för din mobiltelefon. Du kan välja alternativ som passar dina individuella behov och din förbrukning. Om du inte lyckas ansluta till din MSP på en laddstation vid något tillfälle, kan du ofta lösa det med laddfunktionen ”ad hoc” och betala direkt via laddstationsoperatören (CPO), t.ex. med kreditkort.

Olika typer av betalningar

För att den el som används för att ladda dina batterier ska kunna faktureras måste laddstationen naturligtvis veta vem du är. Beroende på leverantör kan du logga in med ett laddkort eller en app (via NFC-kommunikation, Plug & Charge eller QR-kod). Välj helt enkelt det som passar dina behov bäst. Den betalningsmetod som du har lagrat (t.ex. banköverföring, PayPal eller kreditkort) används för betalningen för att ladda ditt fordon. Eller så använder du ad hoc-laddning vid laddstationen och betalar CPO:n direkt för laddningen med t.ex. ett kreditkort.

Plug & Charge (ISO-gränssnitt)

För att göra laddningsprocessen ännu enklare använder du Plug & Charge. Då behöver du bara sätta i laddningskabeln så börjar laddningen. Med den här tekniken lagras dina autentiseringsuppgifter i bilen. Laddstationen kommer sedan automatiskt att känna igen vem du är, vilket är ganska praktiskt. Tekniken bygger på kvalitetsstandarden DIN EN ISO 15118 och finns redan tillgänglig på många laddstationer. Och Plug&Charge-nätverket utökas hela tiden.

We Charge – vår laddningstjänst

Ladda och betala. Enkelt och transparent.

Med We Charge har du direkt tillgång till det publika laddningsnätverket och kan enkelt ladda din elbil i många europeiska länder med hjälp av ditt laddningsavtal. Bekvämt med hjälp av din smarta mobiltelefon med appen Volkswagen-appen. Autentisering vid laddstationerna sker antingen med laddningskortet We Charge, med Volkswagen-appen (RFID-kort) eller, när tekniken har rullats ut i hela landet, via Plug & Charge. Då vet laddstationen vem du är med hjälp av din bil.

Medan bilen laddas kan du kontrollera laddningsnivån, övervaka laddningen, ändra klimatregleringen eller ta emot push-meddelanden bekvämt med We Charge via Volkswagen-appen. Till exempel om laddningen har avbrutits eller om ett fel har uppstått under laddningen av din elbil. Med We Charge kan du också betala, även via faktura, och få översikt över alla transaktioner genom det laddningsavtal som du har tecknat. Helt automatiskt. Med We Charge. 

Räckviddskalkylator

Laddtidskalkylator

Ladda din bil nästan varsomhelst med We Charge