Effektivt och hållbart bromssystem

Våra ID.-bilar ger dig en enkel och säker körning, bland annat genom det moderna bromssystemet med trumbromsar på bakaxeln.

Illustration över bromssystemet i ID.3 med de olika komponenterna i trumbromsarna markerade.

Den som bromsar in blir inte längre omsprungen. Det blir tydligt när du kör en ID. med sofistikerad bromskraftåtervinning. Men det mest avancerade syns inte alltid vid en första anblick.

ID.-bilarna är konstruerade utifrån den modulära plattformen för elbilar (MEB). Denna fordonsplattform är speciellt framtagen för elbilar och säkerställer att bilen är optimerad för eldrift hela vägen. Ett exempel är bromssystemet, där bromsarna inte bara används för att minska farten eller stanna, utan också för att återvinna energi.

Läs mer om MEB-plattformen

Bromssystemet i ID.3
Bromssystemet i ID.3

Energiåtervinning skyddar bromsarna

När du bromsar gör energiåtervinningen att rörelseenergin omvandlas till elektrisk energi. Det ger dig längre räckvidd på din elbil, något du särskilt kommer märka vid stadskörning. Eftersom det mesta av energin från inbromsningen då återvinns istället för att överföras till bromsarna innebär det dessutom mindre slitage. Bromskraftsåtervinningen har också gjort det möjligt att använda de mest moderna trumbromsarna på bakaxeln av våra ID-bilar. Framtill har ID.-familjen traditionella skivbromsar.

Bromskraftåtervinning i ID. Den som bromsar vinner.

När du pressar ner bromspedalen på din ID. fungerar elmotorn som en generator. Full bromskraftåtervinning omvandlar en del av rörelseenergin till elektrisk energi – som direkt förs tillbaka till högspänningsbatteriet. För att åstadkomma detta, måste det ske en övergång mellan det hydrauliska systemet (bromssystemet) och det elektriska (generatorn). Denna överföring kallas ”bromsblandning” och ger ännu högre energieffektivitet i bilen. Elektroniksystemen för eldriften förser högspänningsbatteriet med den återvunna kraften. Kort sagt får du bättre räckvidd tack vare den bromskraft som systemet tar till vara i din ID.

Hanteringen av bromskraften i din ID. är inte det enda som är smart och effektivt. Körningen blir dessutom mer bekväm. Speciellt för föraren, som kan låta gaspedal-foten vila lite, samtidigt som bilen galant rullar fram på ett mycket energisnålt sätt. Och varje inbromsning ger en ökad räckvidd och en vinst för miljön.

Extra energi genom återvinning
Extra energi genom återvinning

Nydesignade trumbromsar med två viktiga funktioner

Trumbromsarna har fått sitt namn från sin cylindriska form som bland annat hjälper till att skydda komponenterna mot kyla, väta och rost. Trumbromsarna bidrar också till att skydda miljön från det damm och partiklar som uppstår vid bromskraften då det hålls kvar i systemet istället för att släppas ut. Ett effektivt sätt att minska föroreningar på den omgivande miljön.

28 x 52 cm trumbroms (11 tum) inklusive lätt bromstrumma på ID.3
28 x 52 cm trumbroms (11 tum) inklusive lätt bromstrumma på ID.3

Få delar men många fördelar

Bromssystemet i ID.-bilarna är både energisparande och hållbara. Tack vare det förlängs även serviceintervallerna av bromsarna till vartannat år. Men det viktigaste är att den innovativa konstruktionen möjliggör en mjuk inbromsning med stark bromskraft, en viktig utveckling för effektiv och modern mobilitet.

Du kanske också är intresserad av:

Så fungerar batteriet i elbilen

Råvarorna i elbilsbatteriet

Garanti och underhåll för högspänningsbatteriet

Du kanske också är intresserad av: