En vit ID.4 kör längs en väg kantad av lövskog.

Den elektriska resan

Den elektriska resan

Det handlar om så mycket mer än bilarna.

Det pratas mycket om elbilar just nu. Med rätta, för det är den största förändringen i bilvärlden på mer än hundra år. Men bilarna i sig är bara en del av resan till ett elektrifierat Sverige. Eftersom vi menar allvar med omställningen och verkligen vill att den ska ta fart, berättar vi här om saker som händer utanför våra bilhallar.

Det är en resa som tar oss till rörelseenergin på Aldermyrberget i Västerbotten och den förnybara elkraften därifrån. Den går via tusentals laddpunkter från Maglarp i söder till Riksgränsen i norr. Vi kommer till Skellefteå och Northvolt som så genomgripande förändrar den delen av Norrland – och även påverkar världen. Och du får dessutom en inblick i betydelsen av tyska kontrollingenjörer för koldioxidneutraliteten.

Välkommen med på den elektriska resan. Den har bara börjat.

Att använda rörelse för att röra sig framåt.
Låter ju rätt självklart, egentligen.

Ovanifrån ses en väg som löper längs med ett vattendrag med omkringliggande skog

Vi ska ställa om Sverige på allvar, göra oss oberoende av fossila bränslen och minimera koldioxidutsläppen. Men vad ska vi ersätta de fossila bränslena med? Det är bara att se sig omkring. Varför inte förvandla rörelse till rörelse? Vind och vatten finns här, förnybara och relativt närproducerade. De behöver kompletteras med fler fossilfria energislag. Men det här är en av de fina sakerna med eldrivna bilar – elen vi laddar och kör med kan produceras av de källor som är bäst för tillfället och årstiden.

Vindhastighet till fartvind, vi investerar i förnybar energi.
Volkswagen investerar stort i elproduktion från sol- och vindkraft runt om i Europa. I Sverige finns det tydligaste exemplet i Västerbotten. Där investerar vi i vindkraftparken vid Aldemyrsberget, en satsning som kommer att ge 100 GWh per år. I mer fattbara mått betyder det elkraft nog för 27 000 villor.

Från Maglarp till Riksgränsen – 12 000 laddare på ett enda kort.
I laddningstjänsten We Charge har vi samlat de största laddningsleverantörerna i Sverige. På ett enda kort samsas bland annat E.ON, Mer, Virta, Ionity och Recharge. Senaste tillskottet är Vattenfalls laddningstjänst InCharge. Det betyder mer än 12 000 publika laddpunkter runt om i Sverige. Samarbeten som det här är det som får omställningen att hända – tillsammans elektrifierar vi Sverige.

Det finns en rastlöshet i luften här i Skellefteå.
Northvolt har kickstartat.