ID.-bil kör på vinterväg
Tips

Så sparar du energi vid laddning och körning av din ID.-modell

Foto: Rickard Croy
10 oktober 2022

Elpriserna beräknas nå höga nivåer i vinter och det kan finnas en risk för brist* på el vid vissa tidpunkter på dygnet då belastningen är som högst. Vad kan du som elbilsförare tänka på för att hjälpa till så mycket som möjligt? Här kommer några tips på hur du kan spara el vid körning och vad du kan tänka på vid laddning. Om vi kan hjälpas åt att minska elanvändningen något eller flytta en del av elanvändningen från dygnets morgon- och kvällstoppar är mycket vunnet!

12 energispartips

Tips 1: Gå eller cykla
Behöver du verkligen ta bilen till dina korta ärenden? Du kanske kan ta en promenad eller cykla istället? Den bästa besparingen är förstås den kilowattimmen som inte förbrukas.

Tips 2: Ladda när belastningen är som lägst
Försök att ladda din bil på natten eller på helgerna då efterfrågan på el är som lägst. Då kan elen istället användas till bland annat våra industrier på dagarna. Belastningen är som högst på morgonen och på kvällarna. Om du har timpris är elen också som billigast på natten.

Tips 3: Parkera i ett garage
Vid dagar med kall väderlek är det bäst om du har möjlighet att parkera din ID. inomhus i skydd för vädrets påverkan. Då behöver det inte läggas lika mycket energi på att värma upp batteri och kupé. Ett kallt batteri är nämligen inte lika effektivt som ett uppvärmt batteri.

Tips 4: Koppla in bilen till elnätet när du värmer upp den
Innan avresa värmer du på enklast sätt upp bilen via We Connect ID.-appen, där du också kan ställa in en avresetid. När du har bilen inkopplad till elnätet dras inte energi från batteriet för att värma bilen. Detta gör att ditt batteri förblir laddat och bilen får en längre räckvidd. De senaste ID.-modellerna kan värma upp både kupén och batteriet när den är inkopplad till elnätet.

Tips 5: Värm bara din sida av bilen
Kör du en ID.-modell med 2-zoners eller 3-zoners klimatkontroll? Om möjligt, värm endast din sida av bilen när du kör ensam. Du kan i förväg via We Connect ID.-appen ställa in denna funktion för att värma upp din bil innan avresa.

Tips 6: Sätt på ratt- och sätesvärmen
Om du kör en ID.-modell med ratt- och sätesvärme är ett tips att aktivera dessa funktioner. Det ger en varm och mysig känsla när det är kallt ute. På detta vis kan du även minska den inställda temperaturen i resten av bilen utan att frysa. Detta gör att du kan spara på bilens energiförbrukning och öka räckvidden.

Tips 7: Läge B i städerna, Läge D utanför
Varje ID.-modell har körläge B och D. Körläget B (står för brake: broms) passar bättre vid stadskörning. När du inte gasar laddas nämligen bilen. Den använder den elektriska motorn för att bromsa och omvandlar rörelseenergin till elektrisk energi, vilket lagras i batteriet. Läge D (står för drive: kör) är istället framtaget för motorvägar och större vägar. När du i detta läge tar foten från pedalen fortsätter bilen att “frirulla” fram. Det är helt enkelt bäst att gasa i omgångar för att nå längre sträckor med din ID.-modell.

Tips 8: Planera din körning och aktivera Eco-mode
När du kör snabbare än 60 km/h påverkas bilens effektivitet av luftmotståndet. När hastigheten ökar i en elbil, ökar även förbrukningen av el avsevärt. En hastighetsökning på bara 10 km/h kan påverka räckvidden. Planera därför din körning och använd frirullning om möjligt. Aktivera även Eco-mode under körprofilsval från infotainmentsystemet. Detta minskar strömförbrukningen som används till luftkonditioneringen en aning och ger effektivare körning vid acceleration. Du kan göra en ”kickdown”, det vill säga ett hårdare tryck på gaspedalen närsomhelst för att återgå till tidigare använt körläge.

Tips 9: Använd körassistans
Alla ID.-modeller använder Eco-assistenten som standard. Detta innebär att bilen hjälper dig till bättre framförhållning och effektivare körning. Exempelvis ger bilen indikationer på att du ska släppa gasen när du närmar dig en annan bil, ett gathörn eller ett farthinder. Eco-assistenten gör även att bilen återvinner energi där det är möjligt.

Tips 10: Ta den effektivaste vägen
I ID.-modeller med den senaste mjukvaruversionen kan resvägsplaneraren aktiveras i navigationssystemet. För långa resor föreslår resvägsplaneraren en laddningsstrategi för att få bilen till sin destination så effektivt som möjligt, samtidigt som man tar hänsyn till flera faktorer som trafik och ruttdata. Den integrerade We Charge-appen gör det möjligt att söka efter närliggande laddningsstationer med hjälp av kriterier som autentiseringsmetoder och laddningskapacitet.

Tips 11: Lämna onödig last hemma
Om du monterar en takbox (endast möjligt på ID.4) så glöm inte att ta bort den när du kommer hem från semestern. Att ha den kvar ökar luftmotståndet när du kör, vilket påverkar energiförbrukningen. Använd inte heller bagaget till att förvara tunga föremål i onödan. En tung bil förbrukar mer energi.

Tips 12: Se till att ha rätt däcktryck
Genom att regelbundet kontrollera däcktrycket kan du minska rullmotståndet. Så lite som 0,3 bar för lågt tryck i däcken kan märkbart påverka bilens räckvidd. Motståndet gör att bilen förbrukar extra energi.

* Läs mer på Energimyndighetens hemsidaÖppnar nytt fönster/tab

Volkswagen ID.charger. ID.3 i bakgrunden

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Så klarar elbilarna den svenska vintern

Laddningsångest? Glöm den, här är sanningen om att ladda framtidens elbilar.

Allt du behöver veta om elbilsladdning.

Bläddra vidare i VW eMagasin