Konceptbilen Volkswagen ID.2all sedd snett framifrån

Världspremiär för konceptbilen ID. 2all

Volkswagen fortsätter sin framgångssaga med kompaktbilar in i elbilseran och ger nu en första glimt av en helt eldriven modell som förväntas kosta mindre än 25 000 euro: konceptbilen ID. 2all.

Volkswagen fortsätter sin framgångssaga med kompaktbilar in i elbilseran och ger nu en första glimt av en helt eldriven modell som förväntas kosta mindre än 25 000 euro: konceptbilen ID. 2all.

ID. 2all i korthet:

• Ny designstrategi från Volkswagen: ID. 2all tolkar DNA:t från stora Volkswagen-ikoner på ett nytt sätt

• Kompakta ID. 2all är mycket mer än bara en konceptbil: Lanseringen av den produktionsklara versionen sker redan år 2025

• Eldriven Volkswagen med ett startpris på under 25 000 euro (riktpris baserad på den tyska marknaden)

• ID. 2all kommer att lanseras med högteknologiska funktioner som Travel Assist och IQ.LIGHT

• Räckvidd upp till 450 km: ID. 2all är en fullvärdig elbil för årets alla dagar

• Lång hjulbas och korta överhäng: ID. 2all blir lika rymlig som en Golf och med ett pris som motsvarar en Polo (Polo erbjuds ej på den svenska marknaden)

• MEB-plattformen är mycket flexibel: Den produktionsklara versionen av ID. 2all kommer att baseras på den vidareutvecklade versionen MEB Entry

• Första ID.-modellen med framhjulsdrift, bagageutrymmet ger en volym på 490 till 1 330 liter

Volkswagen accelererar sin elbilsoffensiv: tio nya eldrivna modeller lanseras fram till år 2026
 

Anmäl dig till vårt e-nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om ID. 2all.

Anmälan till e-nyhetsbrevetOpens an external link

Thomas Schäfer, VD för märket Volkswagen:

– Vi ställer om företaget snabbt och fundamentalt – med det tydliga målet att göra Volkswagen till ett äkta ”love brand”. ID. 2all visar vart vi vill ta varumärket: nära kunden, teknologi i toppklass och en snygg design. Vi genomför omställningen i snabb takt för att kunna erbjuda elektrisk mobilitet till många människor.

Volkswagen kommer att presentera den produktionsklara versionen av ID. 2all för den europeiska marknaden år 2025. Målet är ett startpris på mindre än 25 000 euro (riktpris för den tyska marknaden).

Imelda Labbé, medlem i ledningsgruppen med ansvar för försäljning, marknadsföring och eftermarknad:

– Vi överför de typiska Volkswagen-egenskaperna till den nya mobilitetsvärlden: förstklassig kvalitet och yrkesskicklighet, övertygande mjukvara och digitala tjänster med genuint mervärde. Här ligger alltid fokus på våra kunders behov och krav.

ID. 2all baseras på det senaste utvecklingssteget av MEB-plattformen (Modular Electric Drive). Kai Grünitz, medlem i ledningsgruppen med ansvar för utveckling:

– ID. 2all är den första MEB-bilen med framhjulsdrift. Vi utnyttjar den stora flexibiliteten som vår modulära elbilsplattform MEB erbjuder och kommer att sätta nya standarder när det gäller teknik och användbarhet i vardagen med den så kallade MEB Entry.

Tack vare den vidareutvecklade plattformen MEB Entry har ID. 2all kunnat utrustas med särskilt effektiv driv-, batteri- och laddningsteknik. Den har en kraftfull elmotor på 226 hk (166 kW) och en beräknad räckvidd på upp till 450 km (WLTP).

Volkswagen fokuserar dessutom ännu mer på designen. Andreas Mindt, designchef på Volkswagen:

– ID. 2all ger en försmak av Volkswagens nya formspråk, som bygger på de tre hörnstenarna stabilitet, sympati och entusiasm.

Exteriördesign: sympatiskt ansikte, mycket dynamik och ny signatur för C-stolpen

En ingående detalj i detta nya formspråk är den nya designen för C-stolpen som togs fram för den första generationen av Golf. ID. 2all är den första Volkswagen-modellen med en ny tolkning av denna signatur. Andra designdetaljer i detta koncept är en tydlig och kraftfull kaross som står stadigt på hjulen, ett sympatiskt ansikte, en stor portion dynamik och tidlös elegans.

Interiördesign: rymlig, högklassig look, självförklarande manövrering

Även interiören har en stilren design och karakteriseras av ett högklassigt utseende, ett självförklarande infotainmentsystem med klassisk volymkontroll och en separat kontrollpanel för klimatanläggningen. Förvaringsutrymmet är generöst tilltaget: 490–1 330 liter, ett värde som överträffar bilar i högre klasser.

Accelererad elbilsoffensiv: 10 nya eldrivna modeller fram till 2026

Den produktionsklara versionen av ID. 2all är en av tio nya eldrivna modeller som Volkswagen kommer att lansera fram till år 2026. Bara i år introduceras nya ID.3, ID. Buzz Long Wheel Base och flaggskeppet ID.7. Detta kommer att följas av en kompakt eldriven SUV år 2026.

Trots alla utmaningar arbetar Volkswagen också med en elbil till ett förväntat pris av under 20 000 euro (riktpris för den tyska marknaden). Detta kommer att ge Volkswagen det bredaste utbudet av elbilar jämfört med konkurrenterna. Volkswagen siktar på att nå en elbilsandel på 80 procent i Europa. Hittills har märket Volkswagen räknat med en andel på 70 procent.

Konceptbilen VW ID.2all sedd från sidan

I detalj – Designen för ID. 2ALL

Andreas Mindt, designchef:
”Vi överför våra ikoners DNA in i framtiden.”

Konceptbilen ID. 2all har designats av Andreas Mindt, som tillträdde som ny  chef för Volkswagen Design den 1 februari 2023. Volkswagen ligger i hans gener  eftersom hans far var designer i Wolfsburg. Andreas Mindt började på  Volkswagen 1996 efter att ha studerat design. Han skapade storsäljare som den  första generationen av Tiguan och den sjunde generationen av Golf. 2014 gick  han över till Audi i Ingolstadt som chef för exteriördesignen. Nästa steg följde  2021 när Mindt blev designchef på Bentley i Crewe, England. Men han har alltid behållit sina nära band till Volkswagen och fortsätter att vara stolt ägare  till en Beetle. 

Andreas Mindt om sitt första projekt som Volkswagens designchef: 
– Vi överför våra ikoners DNA in i framtiden. ID. 2all är därför också en hyllning till Beetle, Golf och Polo.

Volkswagens design-DNA – en ny strategi

Andreas Mindt har utvecklat en ny designstrategi för Volkswagen – en strategi som säkerställer att märkets DNA förblir tydligt igenkännbart även i framtiden. 

– Jag fokuserar på tre hörnstenar: stabilitet, sympati och entusiasm. Det  viktigaste värdet för Volkswagens design är stabiliteten, säger Andreas Mindt. 

Detta inkluderar värdestabilitet, formstabilitet, tillförlitlighet och igenkänning. 
– En annan central kärna för varumärket är sympati, förklarar designern.  Beetle, folkabussen, New Beetle och ID. Buzz visar tydligt detta. 
– Stabilitet och sympati – dessa två värderingar måste vi uppfylla till 100 procent. 

Men en framgångsrik Volkswagen är så mycket mer än så: 
– Vi vill också väcka entusiasm hos våra kunder. 

Till exempel med en extra portion dynamik, förbättrad manövrerbarhet eller den klassiska ”form följer funktion” från ID. Buzz eller Golf. Det är teknik, former och koncept som gör en Volkswagen så attraktiv. Stabilitet, sympati och entusiasm är typiska kännetecken för Volkswagens design. Mindt tilldelar tre designelement till var och en av dessa tre värden. Alla återspeglas i ID. 2all.

Exteriördesignen hos ID. 2all – tre varumärkesvärden, nio designelement

Stabilitet: Ett karismatiskt inslag för stabiliteten är designen av C-stolpen som ursprungligen togs fram för den första generationen av Golf och som för tankarna till den spända strängen i en framåtriktad pilbåge. Designchefen har skapat en ny tolkning av detta element som ett allmänt kännetecken för kompakta Volkswagen-modeller. ID. 2all är den första Volkswagen-modellen med denna nya C-stolpe. 

Andreas Mindt: 
– C-stolpen är själva ryggraden i Volkswagens design. I ID. 2all löper C-stolpens stabilitet in i karossens sidosektioner. 

C-stolpen är indragen i sidokonturen och formar på så sätt en helt ny men ändå typisk Volkswagen-design – som exempelvis sjunde generationen av Golf. 

Det andra stabiliseringselementet är den helt raka sidolinjen mellan A- och C-stolparna. 
– Fönsterlinjen, linjen under den och sidokjolarna måste tillsammans med fronten skapa en positiv spänning. Precis som vid ID. 2all.

Den raka fönsterlinjen har varit en karakteristisk stildetalj för generationer av Volkswagen-modeller under många decennier.

Det tredje elementet är det som på formgivarspråk kallas hållning – den visuella stabiliteten. Andreas Mindt: 
– Volymen ovanför hjulen måste tryckas ner så att bilen visuellt verkar stå stabilt på vägen. Så är fallet med ID. 2all. 

En kraftfull hållning ger ett positivt intryck, speciellt när framhjulen är vridna. Sammantaget innebär stabiliteten för ID. 2all samspelet mellan C-stolparna som flyter in i sidorna på ett kraftfullt sätt, silhuettens positiva spänning och den självsäkra hållningen.

Sympati: Bildesign är en konstform, men det finns fortfarande tydliga lagar som gäller i all kreativitet – som till exempel det gyllene snittet. Andreas Mindt: 
– Det gyllene snittet skapar sympati. Det är helt enkelt förhållandet mellan tre femtedelar och två femtedelar. 

Redan Leonardo da Vinci följde denna geometriska princip i konstverk som Mona Lisa. Designern fortsätter: 
– Den linje som löper under sidofönsterna ligger exakt på gyllene snittet av ID. 2all. Även Beetle och Golf följde alltid principen om det gyllene snittet. 

Den här uppdelningen som naturen skapat upplevs av människor som behaglig och sympatisk.

Det andra kännetecknet när det gäller sympati är frontens design. 
– Fronten på ID. 2all kännetecknas av spirande element. Den omsorgsfulla användningen av dessa element skapar ett självsäkert leende. 

Den tredje delen av sympati passar perfekt in i den här bilden, nämligen mänskligheten. Mindt:
– Det är viktigt för oss att ansiktet på en Volkswagen visar ett mänskligt uttryck. Precis som ID. 2all gör.

Entusiasm: Det första elementet är dynamiken, som är konstruerad så att en sportig version baserat på ID. 2all också är lätt att tänka sig. Detta skulle knappast vara möjligt utan allmänt implementerade dynamiska egenskaper. Hög kvalitet är det andra designelementet av entusiasm. Chefsdesignern ger ett exempel: 

– Konceptbilen har ett invändigt vridreglage av högkvalitativt material som gör att den kan användas med hög precision. Det här är en detalj som normalt inte förväntas i en bil i denna prisklass.

Det tredje elementet är elegans – en stildetalj som gör en Volkswagen tidlös och som ser till att den behåller sitt värde. Bland annat vittnar ID. 2all om denna elegans i samspelet mellan motorhuven och den linjära silhuetten som får konceptbilen att verka utsträckt och utstråla självsäkerhet.