husvagn i solnedgång - Volkswagen frågor
Mobilitet

10 ovanliga frågor om elbilar

Mobilitet

10 ovanliga frågor om elbilar

19 april 2021

Vad händer när jag kör min bil genom en biltvätt? Kan jag ladda min bil på en laddningsstation när det regnar? Behöver jag ha specialdäck till en elbil? Vissa frågor gällande elbilar kan verka som om de har ett självklart svar, och kanske har du därför inte vågat fråga. Men frågorna kan visa sig vara mer komplexa än vad de först verkar. Här har vi ställt samman svaren på tio ovanliga frågor gällande elbilar.

Här kan du läsa om:

• Hur en elbil hanterar regn och oväder
• Hur man kopplar förbi startbatteriet i elbilar
• Vad våra ljud-designers tänker kring elbilar
• Vad påverkar en elbils strömförbrukning

1. Kan jag tvätta min elbil i en automatisk biltvätt?

Det här är en fråga som ofta ställs på online-forum, vilket ibland leder till ironiska kommentarer. Fast det är ingen orimlig fråga, eftersom el och vatten inte hör ihop. Men en elbil har, precis som bilar med förbränningsmotor, elektroniska system och batteri väl inkapslat för att skydda mot fukt. Du kan därför lugnt vrida ratten mot närmaste biltvätt.

2. Kan batteriet i en elbil bli helt utslitet?

Vissa mobiltelefoner förlorar kraften i sina batterier efter bara ett par år, men batteriet i en elbil håller betydligt längre innan det tappar i effekt. Eftersom olika tillverkare producerar olika batterier, kan man inte ge något generellt svar på hur länge ett batteri i en elbil kommer att hålla. Många tillverkare anger dock i garantivillkoren ett minsta antal mil som du kan köra med bilen innan batteriet är nere på en viss laddningskapacitet av den ursprungliga. När detta inträffar så kan du alltid åka till verkstaden och få enstaka battericeller utbytta. Det är mycket billigare än att installera ett helt nytt batteri.

När det gäller elbilar från Volkswagen har vi en garanti för högvoltsbatterier på 8 år eller 16 000 mil (det som inträffar först). Det som då garanteras är att batteriet har minst 70% kvar av ursprunglig laddningskapacitet. 

3. Kan jag ladda elbilen när det regnar?