På semester med elbil
Tips

På semester med elbil: Så här fungerar det

28 juni 2021

Köra barnen till skolan, åka och handla, köra till jobbet och tillbaka hem. Vardagen går galant med en elbil. Men det finns hos vissa fortfarande en oro inför att åka på semester med en elbil. Men den oron är faktiskt oftast ogrundad. Med våra tips kan du ta det lugnt på semestern, utan oro för att batteriet ska ladda ur.

Här kan du läsa om:

  • Vilka appar som hjälper dig att planera resan
  • Vilka länder som har flest laddstationer
  • Vad du ska tänka på när du betalar på en laddstation
  • Vilka laddningskontakter som är bra att ha på resan
Planera en resa med elbil

Planera noga

En semester med elbil kräver lite noggrannare planering jämfört med att resa med en traditionell bil. Elbilens räckvidd och antalet laddstationer på vägen är av förklarliga skäl de viktigaste aspekterna. Var laddningsmöjligheter finns är det första att ta reda på. En app som hjälper till med detta är ChargemapÖppnar nytt fönster/tab.

Panoramaturen runt Schweiz med elbilen

Mer i norr än i söder

Laddstationerna finns generellt inom kortare avstånd i norra Europa, jämfört med södra. Norge och Nederländerna ligger bäst till när det gäller laddning av elbilar, där målet är att det ska finnas en laddstation för varje 120 km. Dessutom blev den schweiziska panoramaturen ”Grand Tour of Switzerland” möjlig att köra hela vägen med elbil tack vare installationen av 200 nya laddstationer. Tyskland, Frankrike och Österrike har alla gott om laddstationer, medan Italien och Spanien har betydligt färre. 

På resa genom Norge med elbil

Ett med naturen: Miljömedveten livsstil.

Du behöver ett betalkort för att vara säker på att kunna ladda elbilen på nästa laddstation. Vilket kort du ska ha beror på operatören. I vissa fall måste du registrera dig i förväg. Kontrollera i god tid vilka kort som gäller för vilka rutter. Vilka laddstationer är enklast att använda? Turistinformationen i respektive land är de som bäst kan svara på vad som gäller. Att ladda på hotellet, campingplatsen, i småbåtshamnen eller vid stormarknaden går oftast ganska smidigt. Det som är viktigt att tänka på är att ha med olika typer av laddningskontakter så att du kan ansluta eluttaget till din bil.

Njut av semestern med elbil

Planera för laddningspauser

Snabbladdstationer är förstås det bekvämaste sättet att ladda bilbatteriet under resa. Du kan ta en paus och äta något eller gå en rundtur innan resan fortsätter med laddat batteri. Men snabbladdstationer finns inte överallt och laddning på vanliga laddstolpar tar betydligt längre tid. Det är bra att ha med laddningstiden i planeringen för dagsturen för att undvika onödig stress.

En e-Golf med snowboard-hållare som kör fram genom ett vintrigt berglandskap.

Resan är sin egen belöning

Varför inte välja laddstation både utifrån deras utsikt och typ av laddningsanslutning? På det sättet får du ut mesta möjliga av resan. Med hjälp av appen TripAdvisorÖppnar nytt fönster/tab så är det ganska enkelt. Du kanske vill tillbaka till en plats du besökt tidigare? Den perfekta miljön för ett foto med hela familjen? Eller kanske en trevlig restaurang eller en historisk miljö i en liten by? Resan är en del av målet och det gäller minst lika mycket när du reser med elbil.

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Vägen till fjälls med ID.4 GTX

Laddningsångest? Glöm den, här är sanningen om att ladda framtidens elbilar.

IONITY ger extra skjuts åt elbilsförarna

Bläddra vidare i VW eMagasin