Mat-Tina
Mat-Tina
Mat-Tina
Mat-Tina

Tinas lediga sportlovsmeny

Tinas lediga sportlovsmeny

 

I sportlovstider ser vissa fram emot att lägga upp fötterna på soffan medan andra drömmer om att skida loss så lårmusklerna värker. Men det finns ju andra brännande frågor – för hur blir det med maten?

Med den sedvanliga entusiasm som utgör hennes trademark sätter Tina Nordström både ett vant getöga och en känslig gom på uppdraget att förse oss alla med en passande sportlovsmeny. I en serie roliga klipp klurar hon på (alltmedan hon underhåller oss på ett sätt bara Tina kan) en ledig och lika smart sportlovsmeny. Utan att tumma ett uns på smaken så klart!

Haka på Tina och planera ihop en skönt avspänd men närande matvecka – för vad sägs om köttfärslimpa, mexikanska Quesidillas och en härlig Potluck?

--:--

Smart salladsbowl i bilen

Salladsbowl i VW bilen

Recept för 4 personer

3 dl pärlcouscous
2 lagerblad
Skal från ½ citron
2 bitar muskotblomma
½ tsk salt
Olivolja till smaksättning
3 dl gröna ärtor

Sås:
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
2 msk riven pepparrot
Salt och svartpeppar

Topping:
1 liten kålrabbi i strimlor
250 g cocktailtomater
50 g ruccola

Valfritt smörgåspålägg som tillbehör att äta bredvid

Laga så här:

· Koka couscousen mjuk täckt med vatten, salt och kryddor cirka 20 minuter.
· Sila av och häll upp i en bunke, tillsätt gröna ärtor och dressa med lite god olivolja.
· Blanda majonnäs och gräddfil och smaksätt med pepparrot, salt och peppar.
· Varva salladen i en burk med lock, börja med såsen i botten, sen couscous och toppa sist med övriga grönsaker. Servera i burken (som skakas/blandas innan man käkar) med chark som tillbehör.

Köttfärslimpa med bacon och plommon

--:--

Recept för 4 personer

500-600 g blandfärs
1 gul lök , finhackad
1 skiva mjukt vitt bröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
2 pkt bacon (280 g) 
1 msk dijonsenap
2 tsk worcestershiresås
1 tsk salt
Svartpeppar från kvarn
200 g katrinplommon

Laga så här:

· Sätt ugnen på 180 °.
· Vispa upp ägg och mjölk i en skål och smula ner brödet så det blötläggs i smeten.
· Tillsätt blandfärs och hackad lök och blanda runt, smaksätt färsen med senap -worcestershire, salt och peppar.
· Skär plommon i mindre bitar och vänd ner i färsen.
· Forma till en ”limpa” i en ugnsform och linda in den tajt med bacon så det täcker, stek köttfärslimpan i ugnen i ca 35-40 minuter.

Serveras med exempelvis mos, lingon och pressgurka. Mumma.

Lunchmacka med köttfärslimpa, ölbräserad lök och stekt ägg 

Lunchmacka med köttfärslimpa

Recept för 4 personer

4 skivor gott surdegsbröd
4 skivor köttfärslimpa
4 ägg

Ölbräserad lök:
3 gula lökar
1 msk neutral rapsolja
1 tsk socker
1 nypa salt
2 msk smör
2 tsk japansk soja
Ca 2 dl öl (Tina använder ljus lager)

Laga så här:

· Skala och skär löken i tunna klyftor.
· Bryn löken gyllene i en stekpanna med rapsolja.
· Tillsätt en nypa socker och salt och låt sockret karamelliseras runt löken.
· Tillsätt smör och soja och bryn löken lite till
· Slå på öl och låt alltsammans koka in i löken tills den blir mjuk och såsig.
· Stek på brödet, köttfärslimpan och ägget.
· Bygg upp mackorna med löken i botten och ägget på toppen, ät direkt.

One pot Wonder

One Pot Wonder

Recept för 4 personer

3 små morötter
2 stänger stjälkselleri
2 skivade vitlöksklyftor
2 msk smör och neutral rapsolja till stekning
1 bit ingefära, ca 3-4 cm
1 msk stark currypasta
1 burk kokosmjölk
1 burk hela San Marzano-tomater (klippta/mosade i bitar)
2 dl vatten
250 g spaghetti
Salt och svartpeppar från kvarn

Till servering:
1 bit fetaost dressad med olivolja, god sherryvinäger och mycket svartpeppar från kvarn.

Laga så här:

· Skala och skär ner morot och selleri i lagom stora bitar.
· Fräs grönsakerna och vitlök i smör och rapsolja ett par minuter i en gryta.
· Finhacka ingefäran och tillsätt i grytan tillsammans med currypastan.
· Slå på kokosmjölk, mosade tomater och vatten och koka upp. 
· Tillsätt spaghetti och låt koka upp igen under lock, låt puttra på svag värme i ca 8-9 minuter (Tips, stäng av värmen de sista 2 minuterna och låt grytan stå med locket på så smakerna får sätta sig).
· Ta av locket och blanda runt i grytan och smaksätt med salt och peppar, lägg upp i djupa tallrikar och servera med marinerad fetaost.

Snabba quesadillas med mozzarella och spenat 

Quesedillas med mozzarella och spenat

Recept för 2 personer

4 tortillabröd
1 pkt skivad salami eller rökt skinka
2 tsk dijonsenap
100 g riven mozarella
100 g riven gräddost
1 tsk rökt paprikapulver
Svartpeppar från kvarn
2 nävar babyspenat
2 msk mangochutney
1 msk rapsolja till stekning
Salt och svartpeppar

Laga så här:

· Bred på dijonsenap på 2 av tortillabröden
· Blanda mozzarella och gräddost och smaksätt med paprikapulver och svartpeppar, fördela osten på bröden.
· Lägg på salami/skinka och toppa med spenat.
· Klicka över lite mangochutney och täck med ett bröd på toppen.
· Hetta upp en stekpanna på spisen. Stek quesadillan på medelhög värme tills de är gyllenbruna och osten har smält.
· Skär upp i slices och servera varma.

Bläddra vidare i VW Magasin

På bilutflykt med Mat-Tina

Vårens bästa trädgårdstips från Linda Schilén

Linn Svahn – Skidfenomenet

Bläddra vidare i VW Magasin