Olika sorters fika från Jävre kvarn och café
Tips

Fikarasten värd en omväg

Text: Ida Lundh
1 juni 2021

Kom ihåg att låta ögonen få en paus och att sträcka på benen när du åker från destination a till b i vårt avlånga land. För dig som kör eldrivet är det också ett perfekt sätt att ladda bilen under färden. Runt om i Sverige finns gömda caféer och guldkorn du helt enkelt inte får missa. En del är värda en omväg –  andra passerar du kanske helt ovetandes. Här är några tips på caféerna du inte får missa! 

Flickorna Lundgren på Skäret

Café Maffen 

Konditori Lyran

Sundsvall City Café 

Jävre Kvarn & café

Flickorna Lundgren på Skäret 

Var: Skåne
Laddstolpe i närheten: Ja

Mellan Halmstad och Helsingborg finns guldkornet Flickorna Lundgren på Skäret som är placerad mitt i en sommaridyll. Skäret är en liten fiskeby i Höganäs kommun i Skåne som ligger cirka 40 minuter från Helsingborg.

Flickorna Lundgren har sedan 1938 serverat kaffe och kakor och är fortfarande i full gång. Utöver klassiker som räkmackor och bullar serverar de även sin egen öl för dig som inte är chaufför.

Seg i kroppen efter körandet? Sätt bilen på laddning vid laddningsstationen (Bussvägen 3) och ta en cirka 3 kilometer promenad längs den vackra strandpromenaden till caféet. Väl framme kan du avnjuta den fantastiska trädgården och hembakat.

Café Maffen 

Var: Gotland
Laddstolpe i närheten: Ja

Bilar du igenom Gotland? På denna favoritö finns självfallet flera guldkorn men något du inte får missa är Café Maffen på Fårösund, norra Gotland.

På gatan mittemot finns en laddningsstation vid ICA supermarket där du kan parkera medan du tar en kaffepaus vid denna populära pärla. I dag rymmer lokalerna både bageri, lunchrestaurang samt en bar. Café Maffen har öppet året runt, så oavsett om du befinner dig på Gotland vinter eller sommar är det värt ett besök!

Konditori Lyran

Var: Stockholm
Laddstolpe i närheten: Nej

Med den unika byggnaden och underbara utsikten över Mälaren är Konditori Lyran ett perfekt stopp för en lunch eller fika. Bara cirka 20 minuter från Stockholm, i Skärholmen, hittar du denna 150-åriga byggnad som lät byggas som en hyllning till Carl Michael Bellman. Avnjut ditt kaffe i den eleganta interiören som tar dig tillbaka till en svunnen tid! En perfekt paus från körandet eller en dagsutflykt för dig som bor i närheten. 

Sundsvall City Café

Var: Sundsvall
Laddstolpe i närheten: Ja

I mitten av Sverige hittar vi vackra Sundsvall, här kan du passa på att svänga av E4:an och ta vägen genom staden för en bensträckare och ett besök på City Café. Det är inte bara en av Sveriges äldsta caféer utan ligger även i Hirschska huset som blivit utnämnd till Sveriges näst vackraste byggnad genom tiderna.

Utöver den vackra exteriören är City Café full av tradition och charm. Cirka 500 meter från caféet vid Kulturmagasinets parkering har du dessutom möjlighet att ladda bilen inför resten av färden. Ett perfekt stopp för en kaffe eller lunch!

Jävre Kvarn & café

Var: Norrbotten
Laddstolpe i närheten: Nej

I Jävre Kvarn & café är allt hembakat med största möjliga kärlek. Caféet öppnade 2015 och målet var att stanna upp och njuta, och vem behöver inte det? Detta mysiga café hittar du längs den norrländska kusten två mil söder om Piteå, bara en liten avstickare från E4:an.

Avnjut fika eller mat och avsluta med en tur i kvarnen! Platsen har nämligen en historisk bakgrund som blivit till ett museum i kvarnens andra och tredje våning.

Oavsett väder har caféet i Jävre sittplatser både inne och ute på den mysiga gården, så det finns egentligen ingen anledning att inte besöka detta guldkorn när du passerar Norrbottens kustremsa. 

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Tinas lediga sportlovsmeny

Förläng sommaren – åk på hemester

Fjällresa eller långsemester med elbilen – en omöjlighet? Nej!

Bläddra vidare i VW eMagasin