Olika sorters fika från Jävre kvarn och café

Fikarasten värd en omväg

Fikarasten värd en omväg

1 juni 2021

Kom ihåg att låta ögonen få en paus och att sträcka på benen när du åker från destination a till b i vårt avlånga land. För dig som kör eldrivet är det också ett perfekt sätt att ladda bilen under färden. Runt om i Sverige finns gömda caféer och guldkorn du helt enkelt inte får missa. En del är värda en omväg –  andra passerar du kanske helt ovetandes. Här är några tips på caféerna du inte får missa! 

Flickorna Lundgren på Skäret

Café Maffen 

Konditori Lyran

Sundsvall City Café 

Jävre Kvarn & café

Text: Ida Lundh. 
Bilder: från caféerna

Flickorna Lundgren på Skäret 

Var: Skåne
Laddstolpe i närheten: Ja

Mellan Halmstad och Helsingborg finns guldkornet Flickorna Lundgren på Skäret som är placerad mitt i en sommaridyll. Skäret är en liten fiskeby i Höganäs kommun i Skåne som ligger cirka 40 minuter från Helsingborg.

Flickorna Lundgren har sedan 1938 serverat kaffe och kakor och är fortfarande i full gång. Utöver klassiker som räkmackor och bullar serverar de även sin egen öl för dig som inte är chaufför.

Seg i kroppen efter körandet? Sätt bilen på laddning vid laddningsstationen (Bussvägen 3) och ta en cirka 3 kilometer promenad längs den vackra strandpromenaden till caféet. Väl framme kan du avnjuta den fantastiska trädgården och hembakat.

Café Maffen 

Var: Gotland
Laddstolpe i närheten: Ja

Bilar du igenom Gotland? På denna favoritö finns självfallet flera guldkorn men något du inte får missa är Café Maffen på Fårösund, norra Gotland.

På gatan mittemot finns en laddningsstation vid ICA supermarket där du kan parkera medan du tar en kaffepaus vid denna populära pärla. I dag rymmer lokalerna både bageri, lunchrestaurang samt en bar. Café Maffen har öppet året runt, så oavsett om du befinner dig på Gotland vinter eller sommar är det värt ett besök!