Volkswagen på en landsväg med havet i bakgrunden
Tips

Förläng sommaren – åk på hemester

Text: Natalie Roos
6 april 2021


Allt fler väljer att semestra på hemmaplan och ännu finns tid att njuta av sensommaren. Unna dig en långhelg och bila genom Sverige när det är som vackrast – det finns mycket att upptäcka i närområdet. Här ger Vagabonds reseredaktör Per J Andersson sina bästa tips inför resan. 

Hemester är en sammanslagning av orden hemma och semester. Att resa i Sverige och upptäcka sitt närområde är mer populärt än någonsin, bland annat som en effekt av coronapandemin.

– De senaste åren har fler valt att semestra hemma av klimatskäl. Den trenden har förstås förstärkts av corona och kan även leda till ändrade vanor på sikt, säger Per J Andersson, redaktör på resemagasinet Vagabond.

På Vagabonds sajt läser allt färre om tropiska destinationer eller storstäder på andra sidan av jorden. Däremot har intresset för Sverige ökat.

– Om det finns något gott med detta så är det att fler människor upptäcker sitt eget land. Många svenska storstadsbor har kanske varit i New York många gånger men är inte jättebra på svensk geografi.

Per J Andersson ser flera fördelar med bilsemester på hemmaplan, som att du kan ta med dig mycket packning och har möjlighet att se mer.

– Om du åker på semester till Medelhavet så är du ofta på ett ställe. På bil- eller tågsemester i Sverige finns utrymme att resa runt mer och vara spontan. Själva transporten och förflyttningen blir också en del av upplevelsen, något att ta vara på, säger han.

Det är viktigt att betona att resor i ditt eget närområde är att föredra, bland annat för att underlätta för vårdinsatser i samband med pandemin.

Per J Anderssons favoriter i Sverige

Höga Kusten bron
Höga Kusten bron

Ångermanland

Höga kusten

”Höga kusten är Sveriges svar på Norge med djupa dalar och höga kullar, vacker natur och bra vandringsleder. Där finns vandrarhemmet Högboden, som ligger i en fyr på en egen ö och ser ut som i en saga”.

Läs mer om Höga KustenÖppnar nytt fönster/tab

Läs mer om Högbodens fyrÖppnar nytt fönster/tab

Jämtland

Jämtlandstriangeln

”Jag är väldigt förtjust i att vandra i fjällen på sommaren. Jämtlandstriangeln är en perfekt nybörjarled och påminner om att vandra i Alperna. Du behöver inte ta med tält eller mat för det finns restauranger och övernattning längs vägen.”

Läs mer om JämtlandstriangelnÖppnar nytt fönster/tab

Skåne

Österlen

”Stränderna runt naturreservatet Stenshuvud är helt otroliga. Där finns det stränder som nästan ser ut att ligga på en thailändsk ö med vit sandstrand och grön växlighet.”

Läs mer om ÖsterlenÖppnar nytt fönster/tab

Läs mer om Stenshuvuds nationalparkÖppnar nytt fönster/tab

Omberg
Omberg vid Vättern

Östergötland

Omberg vid Vätterns strand

”Om du tar motorvägen förbi Vättern är ett tips att svänga av mot Omberg. Det är så vacker där! Där finns Ombergs turisthotell som ser ut som ett träslott och har funnits i 100 år. Du kan också besöka författaren Ellen Keys hem.”

Läs mer om Ombergs turisthotellÖppnar nytt fönster/tab

Våra följare på Instagram ger sina bästa tips

Volkswagens följare på Instagram tipsar om sina bästa svenska semesterfavoriter. Här är några av dem: 

Sjön Siljan i Dalarna
Siljan i Dalarna.

Dalarna

@madeleine.larson_ tycker att Dalarna är ett måste. ”Alla städer och byar runt Siljan. Ta en dag och åk genom Tällberg, Leksand och Rättvik sedan mot Mora eller Sundborn!”

Södermanland

@karninylund vill slå ett slag för Mariefred. ”Liten stad med stort hjärta, gulliga små butiker med unikt utbud av inredning/kläder, god mat, bra övernattningsmöjligheter, båthamn, ångtåg som tar dig till Taxinge där det berömda kakslottet finns.”

Jämtland

@qalle garanterar att den som tar en tur till Jämtland blir kär i landskapet. ”Ta dig till Sveriges mitt, här är det så vackert eftersom naturen har fått härja fritt. Tätvuxna skogar intill sjöar med ädelfisk och kristallklart vatten. Åk skidor under sommaren mitt inne i ett berg, eller plocka hjortron dygnet runt – här är det ljust mitt i natten!”

Öland

@jazzhulda planerar för en tripp till havet vid Djupvik på norra Öland. ”Missa inte ett besök på Kackelstugan när du är i krokarna. Sedan trippar jag vidare ner till Österlen och Glimminge Bed & Breakfast för underbar vila och natur.” 

Bohuslän

@Jessicanaturehasmyheart lovordar en paddeltur runt Marstrand i Bohuslän. ”Att paddla sup är helt magiskt, en matsäck eller lokal restaurang, en solnedgång tillsammans med sälar.”

Marstrand
Marstrand i Bohuslän

Kom ihåg! Alla resmålen går i nuläget att besöka, en del dock med vissa restriktioner. Var noga med att undersöka den allra senaste informationen på sajterna för respektive plats/upplevelse när du ska planera din hemester. Och välj helst ett resmål i ditt eget, fantastiska närområde.

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Tinas lediga sportlovsmeny

Fjällresa eller långsemester med elbilen – en omöjlighet? Nej!

FORE! Nu måste fossilbilarna se upp

Bläddra vidare i VW eMagasin