Dieselpartikelfilter
Dieselpartikelfilter är system för att separera sotpartiklar från en dieselmotors avgaser. Filtren med katalysatisk beläggning fungerar utan additiv och för dessa används en beläggning av ädelmetall, som har en dubbel funktion. Vid en passiv regenerering omvandlas sotpartiklarna i katalysatorn till CO2. Denna process sker i temperaturer mellan 350 - 500°C och fortgår kontinuerligt och utan några extra åtgärder, framför allt vid motorvägskörning. I bilar som körs under en längre tid med med låg belastning, som till exempel i stadstrafik, sker ca. var 1000:e till 1200:e kilometer en aktiv höjning av avgastemperaturen till ca. 600°C, för att ett extra regenereringsförlopp skall startas. Vid denna temperaturer brinner de i filtret lagrade partiklarna upp.
Direktinsprutning (FSI eller TSI)
I konventionella bensinmotorer sprutade tidigare bränslet in i insugningsröret före insugningsventilerna. Med direkt bensininsprutning sprutas bensinen istället direkt in i förbränningsrummet med ett maximalt tryck på 150 bar. En speciell förbränningsrumsgeometri säkerställer en optimal virvelbildning i bensin/luft-blandningen. En av fördelarna med detta är att bränslet kyler förbränningsrummen och att motorn därför kan ha ett högre kompressionsförhållande utan risk för knackning. Volkswagens innovativa motorteknologi FSI® och TSI® utmärker sig för sin höga effektivitet och verkningsgrad, som ligger över genomsittet. Jämfört med andra motorer med samma kapacitet och konventionell insprutningsteknik ger FSI/TSI såväl prestanda som förbrukningsfördelar.
DSG-växellåda
Den senaste innovationen hos Volkswagens växellåds-utveckling är DSG-växellådan, som debuterade redan 2002 i Golf R32. Denna helautomatiska växellåda utmärker sig genom att den växlar utan något drivkraftsavbrott. Därmed blir växlingen mjuk och knappt märkbar för de åkande. DSG-växellådan är i grunden en manuell växellåda som växlas automatiskt med två kopplingar, som via två ingående axlar i växellådan manövrerar växlarna 1, 3, 5 och backväxeln (koppling 1) respektive växlarna 2, 4 och 6 (koppling 2). Vid en växlingsmanöver är nästa växelsteg redan förvald mekaniskt men ännu inte inkopplat. Det tar bara tre till fyra hundradels sekunder för en koppling att öppna sig medan den andra under samma tid sluts. På detta sätt utförs växlingsmanövern utan att föraren märker det och utan något drivkraftsavbrott. Genom den intelligenta styrtekniken och frånvaron av en effektkrävande momentomvandlare kan en bränslebesparing på upp till 10 procent uppnås, jämfört med en sexväxlad manuell låda, men besparingen varierar förstås beroende på körstil. Föraren kan manövrera DSG-lådan manuellt eller automatiskt. I det automatiska läget kan man välja mellan den välbalanserade och komfortabla standardinställningen eller det mer sportbetonade programmet. Manuell växling är möjlig, antingen med paddlar eller knappar på ratten eller med växelväljaren.
Dynaudio ljudsystem
Dynaudio kännetecknas av högtalare med DSP (Digital Sound Processing) teknologi, och en digital förstärkare. Högtalarna och dess placering är exakt avstämda till kupén. Reultatet är en ljudupplevelse som går utanpå det mesta. Systemet är framtaget av Volkswagen i samarbete med danska tillverkaren Dynaudio.
Däcktryckskontrollsystem
Däcktryckskontrollen, eller däcktrycksvarnaren, jämför bland annat däckens varvtal och därmed rullomkrets med hjälp av ABS-sensorerna. Detta underlättar att undvika att köra med fel lufttryck i däcken som bland annat kan påverka bränsleförbrukningen negativt.
Däcktrycksövervakning
Däcktrycksövervakningen, är ett mer avancerat system än däckstrycks-kontrollen, i och med att det mäter det faktiska lufttrycket i varje däck, även reservhjulet, med hjälp av trycksensorer ihopbyggda med ventilerna i varje däck. När tändningen slås på visas först de uppmätta däckstrycken. När man sedan kör iväg uppdateras indikeringen. Vid för lågt tryck markeras det aktuella däcket och tryckvärdet anges. Såväl ”Börtryck” som ”Ärtryck” anges. Det är viktigt att tänka på att om bilen beställs med däckstrycksövervakning, så måste även vintrhjulen förses med trycksensorer.