Experten visar hur du tvättar bilen hemma. En röd ID.7 Tourer blir tvättad.

Tvätta bilen själv – expertens 8 bästa tips

Hur tvättar man bilen bäst? Många har sina egna knep, men det finns vissa steg som gör jobbet lättare – och bilen renare. Bilvårdsexperten Rasmus Schäf delar med sig av sina bästa tips för en lyckad biltvätt.
– Det viktiga är inte att ha de dyraste grejerna, utan att göra det på rätt sätt, säger Rasmus.

Text: Philip Stockenhed
Foto: Tim Forsström Jakobsson
2025-05-06

återstående tid, --:--

1. Tvätta bilen i en GDS-hall

Det allra första steget för en lyckad biltvätt är att välja rätt plats. För att tvätten ska vara miljövänlig bör du stå i en gör det själv-hall. Där tas smutsvattnet om hand på ett säkert sätt till skillnad från hemma på garageuppfarten, där föroreningar ofta rinner rakt ut i naturen.

2. Börja med att tvätta bilens mest smutsbelagda del

Fälgarna samlar på sig mycket smuts och kan vara knepiga att rengöra, därför ska du börja här. Använd en separat svamp som enbart är avsedd för fälgarna.
– Det är svårt att få fälgarna hundra procent rena, därför ska du aldrig använda samma svamp på fälgarna som på resten av bilen. Risken är stor att det följer med ett litet gruskorn på svampen som sedan skapar repor i lacken när du tvättar. För att verkligen skilja fälgrengöringen från resten av tvätten kan man använda en separat hink också, säger Rasmus.

3. Lägg kallavfettning från handtagen och ner

Nästa steg är att spreja på kallavfettning. Den löser upp oljebaserad smuts och är perfekt att använda under vintersäsongen. Applicera den från dörrhandtagen och nedåt. Låt medlet verka men se till att det inte torkar in.
– Det är ett starkare medel som får bort tjära, asfalt och vägsalt, alltså den typen av smuts som lätt hamnar på den nedre delen av bilen. Däremot ska man vara försiktig med att använda kallavfettning på exempelvis baklyktor eftersom medlet i värsta fall kan orsaka sprickor i plasten. Undvik att få det på gummilister eftersom det kan torka ut gummit. Tumregeln är att bara använda kallavfettning från handtagen och ner.

4. Följ upp med alkalisk avfettning om det behövs

Till skillnad från kallavfettningen som löser upp oljebaserad smuts är alkalisk avfettning effektiv mot organisk smuts som damm, insekter och pollen. Den är mildare än kallavfettning men fungerar bra mot tuff smuts som är svår att få bort med endast handtvätt.
– Alkalisk avfettning går bra att använda på hela bilen. Det är ett bra sätt att komplettera kallavfettningen om bilen är i stort behov av att tvättas. Den kan appliceras direkt ovanpå kallavfettning, men fäster den dåligt kan du spola av den och spreja på igen.

5. Spola av bilen – börja nerifrån

Använd en högtryckstvätt och se till att den alkaliska avfettningen och kallavfettningen sköljs bort ordentligt. Rester som blir kvar kan nämligen torka in i lacken.
– Jag går alltid nerifrån och upp med högtryckstvätten. Om du spolar uppifrån rinner smutsen ner och samlas på den nedre delen och bildar ett tjockt lager. Men om du börjar nerifrån så rinner smutsen av effektivare.

6. Tvätta med bilschampo

Efter avspolningen är det dags för handtvätt med bilschampo. Satsa inte på dyra bilschampon, de billigare funkar lika bra menar Rasmus. Men se till att använda ett bilschampo och inget annat.
– Man ska inte känna att man behöver lägga för mycket pengar på ett bilschampo, det viktiga är att det är avsett för biltvätt. En del använder grönsåpa men det är inget jag rekommenderar. Det riskerar att lösa upp lackskydd och ökar risken för repor som måste poleras bort.

Bilvårdsexperten Rasmus Schäf står framför en röd ID.7 Tourer som han precis har tvättat

7. Skölj av schampot

Under den sista avsköljningen gäller det att få bort allt bilschampo. För att skynda på torkprocessen har Rasmus ett särskilt knep.
– Jag använder varmt vatten vid avsköljningen eftersom det avdunstar fortare än kallt vatten. Då slipper du också att torkdukarna blir genomblöta.

8. Torka med mikrofiberduk

Efter en mödosam biltvätt är det tråkigt med kalkfläckar på lacken – därför är torkningen viktig. Ju noggrannare du torkar bilen, desto längre håller den sig ren.
– Förr användes ofta sämskskinn för att torka av bilen men mikrofiberdukar är ofta mycket skonsammare. De är också lättare att återanvända eftersom de går att tvätta. Även när det kommer till mikrofiberdukar tycker jag att man kan satsa på billigare alternativ.

Undvik de här vanliga misstagen när du tvättar bilen

* Dörrgångarna glöms bort
Många fokuserar på bilens utsida men missar delar som snabbt samlar smuts. En klassisk sådan är dörrgångarna, med andra ord insideskanterna av dörrarna som syns när dörrarna öppnas. Rasmus tips är att skölja av dem med vattenslang i samband med tvätten.

* Avfettningsmedel i solljus
Avfettningsmedel och starkt solsken är en dålig kombination. Om medlet torkar in kan det lämna fula märken på lacken. Ännu en anledning att tvätta bilen i en skuggig GDS-hall.

* Repor lämnas obehandlade
Efter att bilen tvättats är det oftast lättare att upptäcka repor. Därför är det ett perfekt tillfälle att polera bort repor.

* För många produkter och prylar
Det är lätt att köpa på sig mer än vad som behövs för att rengöra bilen. Men i själva verket räcker det ofta med några få produkter som ofta redan finns hemma. För att städa bilen invändigt räcker det ofta med en dammsugare, mikrofiberduk och ett allrengöringsmedel.

Tips på bilvårdsprodukter!

Bilvårdsexperten Rasmus Schäf tvättar en röd ID.7 Tourer

Volkswagens återförsäljare erbjuder naturligtvis bilvårdsprodukter. Ta gärna kontakt för att se vad som passar din bil. Produkterna går även att beställa i vår Onlineshop.

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin

Interiören i Volkswagen ID.7. Vinterlandskap utanför

25 car hacks till din Volkswagen

Så städar du bilen – miljövänligt!

Vy från förarplatsen i ID.7, med havet i bakgrunden.

5 feng shui-tips för bilen

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin