Vy från förarplatsen i ID.7, med havet i bakgrunden.
Tips

5 feng shui-tips
­för bilen

Text: Nils Sundström
2024-05-24

Vill du få bättre ordning och mer harmoni i bilen? Då kanske feng shui kan vara något.

– Feng shui är ett sätt att leva och handlar om att vi påverkas av allt runt omkring oss, säger Jannice Wistrand, inredningsdesigner och feng shui-expert.

Den uråldriga kinesiska vishetsläran feng shui förknippar många med ett sätt att skapa ordning och harmoni i hemmet. Ordagrant betyder feng shui vind och vatten och handlar om allt mellan himmel och jord som berör oss människor och som kan skapa balans och det liv vi vill ha.

– Det handlar om att lära av naturen – och rent bondförnuft.  Det går att applicera på hur vi klär oss, hur vi dukar upp mat och hur vi tar hand om allt som vi äger och oss själva, säger feng shui-experten Jannice Wistrand.

Hon anser att forskning om ”designfullness” och hjärnforskning visar att det som feng shui sagt i tusentals år kan bevisas med vad som händer i hjärnan och speglar våra grundläggande biologiska beteenden.

– Ju mer vi vet desto mer kan vi påverka vår vardag. Har vi grönska på en arbetsplats så sjunker sjukfrånvaron och stressen kan minska. På samma sätt ger mjuka former harmoni – ingenting i naturen har av sig själv 90 grader.

– Andra exempel är färgpsykologi som visar att vi blir stressade av rött och kan koppla av med blått eller att ingen vill sitta med ryggen mot dörren, säger Jannice Wistrand.

Som inredningsdesigner använder hon ofta feng shui för att hjälpa privatpersoner och företag att skapa harmoniska hem och kontor. En städad och organiserad miljö skapar en enkelhet som gör det lättare att känna balans och ger en känsla av kontroll.

– Vi pratar mycket om vad vi stoppar i oss och hur vi rör oss, men väldigt lite om hur vi påverkas av saker runt omkring oss.  Genom att hålla ordning kan vi skapa harmoni, säger hon.

Och det gäller även hur det ser ut och känns i bilen.

– Jämför att börja dagen med att sätta dig i en smutsig, stökig bil, mot att sätta dig i en med ordning och reda, god doft och där du har kontroll och inte blir distraherad, säger hon och fortsätter:

–  Det handlar om att göra det enkelt för sig själv och ha rutiner. Ordning och reda skapas inte av sig själv.

"Genom att hålla ordning kan vi skapa harmoni."

När det gäller val av bil är det så klart många faktorer som spelar in.

– För mig är det viktigt med bilens form, kulör och att bilens kärnvärden stämmer överens med mig själv.

Moderna bilar har många digitala hjälpmedel och finesser, som navigation, farthållare, att ringa upp en person när du ber om det eller möjlighet att välja olika belysningar.

– Mitt tips är att lära dig hur hjälpmedlen fungerar, då äger du bilen och bilen äger inte dig. När det gäller val av bil är det så klart många faktorer som spelar in.

Jannice Wistrand

Jannice Wistrand är utbildad civilekonom, certifierad inredare och auktoriserad Feng shui-konsult. Hon driver företaget Add Simplicy samt bloggar för inredningsmagasinet Sköna HemÖppnar nytt fönster/tab och driver Instagramkontot @addsimplicity samt poddarna Stilsnack och MörlinWistrand.

Vy över framsätena i en Volkswagen ID.7.

Jannices 5 tips för feng shui i bilen

 • Rensa ut onödiga saker
  Det är A och O i allt. Omge dig bara med saker du behöver och tycker om. Feng shui handlar också om trygghet – känner du att du behöver ett krispaket om du skulle bli stående vid motorvägen så ha med det.
 • Organisera förvaringsutrymmet
  Det finns många smarta lösningar för hålla saker på plats; en väska med många fack att ha mellan sätena, en hängare vid baksätet som barnen kan lägga saker i och självklart en plastpåse för att slänga skräp i.
 • Addera en doft
  Nybilskänslan finns inte kvar för evigt. Men glöm doftgranar och undvik starka konstgjorda dofter. Nu finns moderna bilparfymer, som från Rituals, som sätts vid luftintaget på instrumentbrädan och fräschar upp.
 • Städa regelbundet
  Gäller både utvändigt och invändigt. Likaväl som att städa hemma en dag i veckan behöver du se över sin bil, kanske varannan vecka. Glöm inte att ha med städservetter, du vet aldrig när du får en minut över till lite städ.
 • Lyft fram något personligt
  Ha med något som visar din personlighet – att du är du – och som du mår bra av och betyder något. Det kan vara något du sätter fast med en sugpropp, en dekal eller något du hänger upp.

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Gör bilen vårfin

Experten: ”Det lönar sig med elbil”

Car Hacks – Smarta funktioner i bilen

Bläddra vidare i VW eMagasin