”Klipphoppning är min stora passion”
Att hoppa från en klippa är livet på en pinne för äventyraren och simhopparen Pauline Ollén.
Närmare 100 000 följer hennes äventyr i sociala medier, där hon är unik som svensk klipphoppare på Tiktok. Nyss kom hon hem från en roadtrip i sin Volkswagen ID.4 – och snart väntar nästa äventyr.
Vattnet har alltid lockat Pauline Ollén. Redan som fyraåring lärde hon sig simma och som sexåring hittade hon sin stora passion: simhopp. Helst från 10 meter eller högre. Gärna med volter. Det var också från 10 meter hon hoppade sig till en guldmedalj i Masters-EM-klassen 25–29 år i Rom förra året.
Rekordet är en volt från 18 meter ner i havet, högsta klipphoppet hittills är 21 meter från en klippa på Mallorca.
– Höjden har aldrig skrämt mig, men jag är rädd för att tappa bort mig i luften. När vattnet är blått och himlen blå är det svårt att bedöma vad som är upp och ner, säger Pauline.
Visst kan hon känna nervositet när hon står på klippkanten, med en hisnande avgrund framför sig.
– Men i slutändan är det alltid fokus direkt innan hoppet. Man måste kunna fokusera förbi fjärilarna i magen – och när man väl landat vill man gå upp och göra det direkt igen!
Pauline söker kickarna, testar sina gränser. Lite högre. Lite läskigare. Men ju högre hopp, desto högre hastighet vid landning.
– Kroppen tar stryk, men jag har inte fått några större skador. Säkerheten kommer alltid först, försäkrar hon.
Särskilt som hon har många unga följare som inspireras att testa klipphopp. Pauline är noga med att kolla platsen innan hon hoppar, djupet vara minst fem meter. Att ta sig ner och upp när man kollar landningsplatser kräver också klättring på de branta klipporna. För att kroppen ska hålla tränar Pauline olympisk tyngdlyftning och crossfit.
Att kunna lägga så mycket tid på sin största hobby är en lyx, medger hon. Själva resandet kommer på köpet:
– Man vill alltid hitta de bästa klipporna på de häftigaste ställena, så att leta nya platser är också en del av hobbyn. Jag sitter på Google Earth och kollar längs kusten efter ställen, sen åker vi ut och rekar, förklarar hon.
Sen över ett år tillbaka kör Pauline en fyrhjulsdriven ID.4 GTX. Det är hennes första elbil, men inte sista. För också bakom ratten gillar hon kickar.
– När man accelererar för att köra om blir det bra tryck, det händer något, den känns nästan lite som en sportbil. Den reagerar verkligen snabbt, det tycker jag om, säger Pauline och ler.
Hon uppskattar också att bilen är tyst, när den rullar genom landskapet.
– Och när vi har en hund med på roadtrip kan vi ha på AC även om inte motorn är i gång, så vi kan lämna hunden i bilen utan att den blir överhettad. Jag styr AC:n via appen i mobilen, det är så smidigt. Man behöver heller inte åka till bensinmackar och fylla på bensin och kladda, utan man bara laddar hemma, sen har man runt 40 mil i bilen. Och ute på roadtrip måste man ju ändå ta pauser och käka, då kan man passa på och ladda.
Ibland får bilen även agera hotell åt Pauline och sambon. Då fäller hon sätena och lägger in en madrass och bäddar bak i bilen.
Med över 100 resdagar om året är hon glad varje gång hon sätter sig bakom ratten. För elbilen är ett miljövänligt alternativ jämfört med flyget, det är hon väl medveten om.
– Jag är utbildad civilingenjör inom miljöteknik och hållbar utveckling, och försöker leva så klimatvänligt det går. Att bli civilingenjör var alltid min plan, men just nu går det bra med mina sociala medier, säger Pauline, som har uppåt 100 000 följare på sina resor.
Indonesien, Japan, Norge, Spanien, Portugal … Pauline hinner med fler länder på ett år än de flesta gör på ett decennium. Men ofta reser hon också i Sverige – och då är hennes ID.4 den perfekta reskompisen.
Tyst, miljövänlig och med gott om plats för packning rullar den dit hon vill. Varje sommar blir det en tur till Öland och hon har också varit på två roadtrips i Norge.
– Med bra musik, kaffe i bilen och surfbrädan packad är det härligt att åka bil! Jag älskar att vandra, klättra, snorkla, dyka och surfa.
Det är naturen som lockar. Vidsträckta vidder och vilda vattenfall. Höga klippor och turkosblått vatten. Portugal är en favorit tack vare kombinationen vågor för surf, klippor för hopp, sol och värme och god mat. Men Pauline älskar även vintersporter som skidor och snowboard.
Nyligen landade hon efter ännu en långresa.
– Två veckors simhoppstävling i Japan, tre veckor i Indonesien, och sen åkte jag direkt till vår nya lägenhet för att flytta in, och i morgon ska vi åka på bröllop, säger Pauline utan att låta särskilt stressad.
Sambon Hannes får hänga med i hennes tempo, ofta är det han som står bakom kameran.
Några planer på att slå sig till ro och skaffa familj har inte Pauline än.
– Men när jag blir ”stor”, när kroppen börjar säga nej och jag blir trött på flängandet, ska jag ha ett mer stadgat liv i Stockholm, med ett kontor att gå till. Men jag hoppas hoppas kunna fortsätta med klipphopp i många år än och jag kommer aldrig någonsin att sluta med mina sporter, säger hon med övertygelse.