Tips

Hitta rätt Volkswagen för dig och din semester

Text: Petter Jennervall
2024-06-17

Hemester i Sverige, biltur genom Norden eller kanske en roadtrip i Europa. Här hittar du rätt bil & semester till matchande personligheter. Vem vet, kanske känner du igen dig i deras liv och utmaningar?

Eller så väljer du helt enkelt den bil som du gillar allra mest!

Önskedrömmar om Österlen

Philip och Sara Hedenhult

 • Bor: Villa i södra Stockholm
 • Älskar: Öppna landskap
 • Bilkrav: Tillräckligt stor för två (till att börja med), smidig i storstan men klarar av längre turer i det avlånga Sverige
 • Drömsemester: Roadtrip till, och runt, Österlen

Perfekt val – ID.3

Det nygifta paret Philip och Sara har planerat länge för elbil och kan nu äntligen slå till – laddboxen är installerad vid garageinfarten. Men vilken bil? Utrymmet i ID.3 passar som handsken, svängradien är magisk på den lilla vändzonen i Enskede och räckvidden perfekt. Drömsemestern, en bilresa till Simrishamn, nås via laddningspaus efter Östersjökusten. Och väl på plats på Österlen blir det tysta och somriga turer i det öppna landskapet.

Vacker vandring i Vemdalen

Vendela, Valentina, Viktor och Hilda Birgersson

 • Bor: Radhus i Gävle
 • Älskar: Utmaningar och tårta
 • Bilkrav: Den äventyrliga familjen Birgersson behöver en rymlig bil som lätt kan hantera alla aktiviteter, sommar som vinter
 • Drömsemester: Fossilfri biltur upp till Vemdalen

Perfekt val – ID.4 GTX

När Vendela och Valentina träffades ingick de en pakt – inga utmaningar skulle vara för stora. Och kändes något övermäktigt kunde det ändå lösas med sund livsinställning och tårta. Ett antal år (och tårtor) senare är familjen nu fyra – med 13-årige Viktor och femåriga Hilda – och lever livet varje dag. Vilket bland annat inkluderar fotboll, cykling, badminton och ett nästan osunt intresse för Brynäs. Drömsemestern, äventyrstur till Vemdalen för vandring i det vilda, blir verklighet via ID.4 GTX. Fyrhjulsdrift och goda utrymmen är viktigt. Takbox är ett måste, precis som dragkrok (främst för den rejäla cykelhållaren från Thule, ungarna vill se bergen från mountainbikesadeln). Dessutom blir resan till Vemdalen smidig tack vare förvärmningsfunktionen – med navigatorn aktiv förbereds batteriet inför det planerade laddstoppet, som därmed är snabbt avklarat.

Rauka vägen till stugan

Anna-Karin och Vanko Malmkrans

 • Bor: Parhus i Åkersberga
 • Älskar: Stenar, yoga och Excel
 • Bilkrav: Malmkrans är tydliga – de vill ha eldriven mindfulness, med plats för berg
 • Drömsemester: Gotland, om och om igen

Perfekt val – ID.7 Tourer

Kontraster är något som går igen för paret Malmkrans. Båda jobbar med kroppens energi och smidighet, samtidigt som största familjenöjet är att samla stenar och skriva att göra-listor i det digitala programmet Excel. Inte nödvändigtvis samtidigt. Dessutom har de i Åkersberga ett nybyggt parhus i betong samt en klassisk vit stuga, från tidigt 1900-tal, på Gotland. Efter köpet av stugan är favoritsysselsättningen yoga bredvid olika sorters raukar, följt av närmare markgranskning och jakt på ovanliga bergarter (alla införda på rätt plats i Excelschemat). Drömsemestern är därför att både billigt och klimatsmart kunna transportera sig från Åkersberga till den gotländska stugan – i en bil som har utrymme för stenar och dessutom meditationsappen Wellness. ID.7 Tourer är utan tvekan den bästa matchningen för Malmkrans!

Trivseltur till Toscana

Bengt-Arne och Elisabeth Aftonbjörk

 • Bor: 55+ boende (med laddparkering) i Uddevalla
 • Älskar: Vin, ost och Camilla Läckberg
 • Bilkrav: Komfort är utan tvekan nummer ett på listan när paret Aftonbjörk ska välja sin suvcoupémodell
 • Drömsemester: Klimatvänlig tripp till Toscanas vingårdar

Perfekt val – ID.5

Efter att barnen flyttade hemifrån och de slitsamma karriärerna inom vård och skola var över så bestämde Bengt-Arne och Elisabeth att det faktiskt var helt okej att njuta lite på egen hand. Dricka lite vin, äta ost, läsa spännande deckare. Tillsammans. Och för att nå det sedan länge efterlängtade Toscana och dess vingårdar – på ett klimatmässigt sätt så att barnbarnen kan njuta av en härlig framtid – passar det därför extra bra med eldrivna, mjukgående och snygga ID.5. Massagestolarna gör resan ner på kontinenten njutbar och bagageutrymmet tillåter inte bara packning, det finns även plats för några årgångsviner och rejäla parmesanbitar på vägen tillbaka. Att det verkligen går att ta elbil till Italien har paret full koll på, efter att (tillsammans med bönsallad och en fin Chianti) läst ”968 mil runt Europa”

En drive runt golf-Sverige

Fredrik, Lars, Elliot och Singelhandikapparn

 • Bor: Malmö
 • Älskar: Golf
 • Bilkrav: Plats för golfklubbor. Bra ljudanläggning
 • Drömsemester: Beta av alla svenska golfbanor (under flera somrar)

Perfekt val – Golf Sportscombi

För ett gäng pappor som ska golfa sig genom Sverige är kanske inte pappaskämtet ”vi gör golfresan i en Golf” det absolut viktigaste. Men det ska absolut inte underskattas! Med ett generöst tilltaget bagageutrymme där alla bagarna får plats samt en ljudanläggning som kan hantera Taylor Swift, Bruce Springsteen och De Vet Du (endast låten Road Trip) är allt nästan hemma för de fyra. Ja, egentligen är de tre men vid senaste rundan på Bokskogens golfklubb spelade de tillsammans med en riktig lirare och bjöd, på vinst och förlust, med honom på Golfresan med stort G. De tre papporna glömde dock att fråga vad han hette, så det är nu bestämt att han under hela resprojektet kommer att kallas Singelhandikapparn. (Han, Jesper, har 1,9 i golfhandikapp. Mycket lågt. Nästan proffsnivå.) Att alla fyra fyller 50 år i år, precis som Golf, gör att den här resan känns ännu mer som en ”spikrak järn-fyra från 180 meter till en meter från hål”. Magisk.

”GTI is coming home”

Christine, Marcus och Linus Sprejts, samt Anton Konrad

 • Bor: Arvidsjaur
 • Älskar: Fart och fart
 • Bilkrav: En bil är ingen bil om det inte är en Golf som går att köra snabbt
 • Drömsemester: Pigg resa ner till GTI-meeting i Wolfsburg

Perfekt val – Golf GTI

Det finns GTI-älskare och sedan finns Christine. Inte född i en Golf (som Josefine), men med Golf GTI-planscher på väggarna sedan fem års ålder. Första bilen var självklart en Golf GTI – precis som andra, tredje och fjärde. Den fjärde köpte hon för övrigt av sin man Marcus, det ena ledde till det andra och sedan kom Linus. Plus schäfern Anton Konrad, uppkallad efter Volkswagens PR-chef som bidrog till att GTI-modellen såg dagens ljus 1975. Att välja bil för drömsemestern ner till GTI-träffen i Wolfsburg – tidigare alltid i österrikiska Wörthersee men nu tillbaka i hemmet, Wolfsburg – är lätt. På en sådan resa skulle Christine även vilja visa upp Autostadt för sonen Linus. Volkswagens upplevelsepark blir ett minne för livet (även om det för Christine blir sjätte besöket).

Shoppinghamn med tjejerna

Molly, Holly, Polly och Yolly

 • Bor: Gislaved
 • Älskar: Popmusik och klädmärket Saks Potts
 • Bilkrav: Snygg, utstickande design och en charmig ”personlighet”
 • Drömsemester: Shopping i Köpenhamn

Perfekt val – T-Roc

Sofia, Sofia, Emma och Jessica har under hela sin uppväxt i Gislaved älskat två saker. Bandet Dolly Style och modern, dansk kläddesign. Att i lokala uppträdanden kombinera scenkläderna från Dolly Styles Mello-framträdanden med den maximalistiska auran från danska Saks Potts kan ses som omöjligt, men det löses med en kärlek till pastellfärger och en hel del fantasi. För en shoppingsresa till Köpenhamn krävs en bil med attityd, bra motor och lite höjd över havet för att lätt hantera de uppklädda medlemmarna i coverbandet Hollywood Style. T-Roc, alltså, sedan blir det ”En färgsprakande rollercoaster tills vi kan säga Hello Hi till alla habibis på kontinenten”, som Jessica skulle ha uttryckt det.

120 mil för kajakfiske

Rasmus, Malin, Signe, Siri och Sigge Molin

 • Bor: Vilhelmina
 • Älskar: Kajak, fiske och camping
 • Bilkrav: Utrymme – och härlig komfort som söver barn
 • Drömsemester: En liten tripp till Mörrumsån

Perfekt val – Passat TDI 4MOTION

I Vilhelmina har alla koll på vad som krävs för att bo i Lappland – och hur man kan njuta av allt som den fantastiska naturen erbjuder. Rasmus, Malin och deras ”tre S” vet precis vilka fjällsjöar som erbjuder den bästa fisken och var det går att finna lä när bergsvindarna drar fram. Men trots allt det fina i den lappländska miljön så drömmer familjen om en frustande kajaktur i Mörrumsån, med chans till både blekingsk sommar och havsöring. Ja, kanske inte treåriga Sigge som än så länge mest fokuserar på Babblarna och att han tyvärr tvingas sitta i bakåtvänd bilbarnstol. För att klara trippen från Vilhelmina till Mörrum krävs alltså många babblande episoder på paddan, en bil med sövande gång, mängder av utrymme för kajaker på taket och möjlighet att dra en stor husvagn 120 mil söderut. Och tillbaka. Japp, det är nya Passat TDI som gäller.

Värna om släkten i Särna

Leif Eriksson

 • Bor: Kumla
 • Älskar: Skog, salamandrar, pölsa och Torgny Lindgren
 • Bilkrav: Laddbar som håller i längden
 • Drömsemester: Till släktsammankomsterna i Särna

Perfekt val – Tiguan eHybrid

Ordet lång passar utmärkt för att beskriva Leif Eriksson. 199 cm från tå till topp. Han har dessutom en lång karriär på Länsstyrelsen i Örebro och har suttit lång tid som fritidspolitiker för Miljöpartiet i Kumla. Lång är också hans väg till släkthemmet norr om Sälen – så pass störande lång att han inte riktigt vågat skaffa elbil och därför, av klimatskäl, avstått alldeles för många gånger från att åka till familjefesterna norröver. Och även om han inte har några egentliga problem att ta bussen mellan hemmet Kumla och jobbet i Örebro så har han så smått börjat längta efter en bil. En som han inte behöver böja sig ner för att ta sig in i. Leifs nya livsval borde alltså vara en Tiguan eHybrid – med upp till cirka 12 mils räckvidd på el vilket räcker mer än väl för dagens tur mellan jobb och hem. Och med bensinmotorn når räckvidden upp till 100 mil. Särna, here he comes!

Familjefest i danskt byggparadis

7 stycken Wallinare

 • Bor: Västervik
 • Älskar: Dagar till brädden fulla av liv – och utsikt
 • Bilkrav: Alla ska med, det vill säga sju sittplatser
 • Drömsemester: Legoland

Perfekt val – Touran

”En hel armé” eller möjligtvis ”Västerviks framtida satsning på Allsvenskan” brukar vara de epitet som familjen Wallin får när alla dyker upp tillsammans. Sagt med kärlek, förstås, men det stämmer ju delvis – det är många Wallinare om man räknar efter. Maria, Torbjörn, Leia, Hans, Rey, Shmi och Finis bor vid vattnet i Västervik och ses faktiskt inte så ofta tillsammans eftersom deras bil inte rymmer hela klanen. De drömmer om en lekande lätt familjesemester till Legoland – och den blir verklighet med Touran. Med panoramataket blir det dessutom härlig utsikt hela vägen dit.

Släpa sig till skärgården

Maura, Noshan, Felicia och Alba Lopetegui

 • Bor: Nordingrå
 • Älskar: Båtar och salta hav
 • Bilkrav: Måste kunna dra familjens segelbåt
 • Drömsemester: Segla genom Sveriges olika skärgårdar

Perfekt val – Touareg R eHybrid

Det har varit båtar för hela slanten i familjen Lopetegui. Jolleskolor för barnen, skepparexamen för de vuxna och båtturer tillsammans. Rotsidan utanför Nordingrå är helt fantastisk att segla förbi, men familjen drömmer om att upptäcka andra farvatten. Men att segla hela vägen dit blir både svårt och tidskrävande så ibland dyker tankar om att ta båten med sig, i stället för att bara flytta den från vinterns båtförvaring till Måvikens hamn. Touareg R eHybrid – Volkswagens mest kraftfulla bil någonsin med sina 462 hästkrafter  och hela 3,5 ton i dragvikt – kan ta familj och båt till vilken hamn som helst i Sverige!

Fotnot: Alla personer i artikeln är påhittade. Eventuella likheter med verkliga människor är helt slumpmässiga och oavsiktliga.

 

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin:

På semester med elbil: Så här fungerar det

Fjällresa eller långsemester med elbilen – en omöjlighet? Nej!

De tio mest elbilsvänliga städerna i Europa

Bläddra vidare i VW eMagasin: