Reportage

Föddes i en vit Golf – nu har Josefine köpt en egen

Text: Sofia Zetterman
Foto: Isak Dalsfelt
2024-06-14

En kall vårkväll för 30 år sedan föddes Josefine Ahlgren i baksätet på en vit Golf. Nu har hon själv köpt sin första bil – en vit Golf.

– Vi har alltid haft Golf i familjen ända sen jag föddes i en, så det kändes naturligt att välja en Golf. Då får man mycket bil för pengarna!

--:--

Josefine Ahlgren föddes 1994 och sättet det skedde på var av det ovanligare slaget.

– Mamma är så lugn när hon pratar om det. De var ute och åkte pulka på förmiddagen och hon kände att det nog var på gång, men trodde att det var lugnt, säger Josefine.

Det var det dock inte och eftersom föräldrarna Per Anders och Cecilia bodde över en timme från närmsta sjukhus blev det en något hetsig bilresa mot BB.  Cecilia tog plats i baksätet och pappa Per Anders fick försöka köra säkert men så raskt som möjligt i mörkret på de små skogsvägarna.

– De hann inte hela vägen till sjukhuset utan jag föddes i bilen. Sedan körde de den sista biten till sjukhuset där personalen mötte upp, säger Josefine.

När det var säkerställt att alla mådde bra – och Cecilia till slut fick sitt barn på bröstet – var första frågan ”Är det en flicka eller en pojke?”

Och svaret var alltså att det var en frisk flicka som fötts i baksätet på familjens vita Golf.

Några decennier senare, under pandemin, insåg Josefine och hennes sambo Erik att de ville ha en egen bil. Josefines dåvarande jobb krävde en hel del resor i Göteborg, resor som går både snabbare och smidigare med bil. Paret ville dessutom ha friheten att kunna ta sig utanför stan när det blev sommar och sol.

– När jag började tänka på vad vi skulle ha för bil kändes det naturligt att välja en Volkswagen. Vi har alltid haft en Golf som en smidig liten andrabil i familjen och det var också med en Golf som jag tog körkort. Den är ganska lättkörd, säger Josefine.

Josefine beskriver sig och sambon som pragmatiska bilköpare. Det behöver inte vara flashigt och nytt utan bilen ska funka och hålla och vara bränslesnål. Valet föll på standardversionen av en Golf, med snål bensinförbrukning, manuell växellåda och 110 hästkrafter.

– Den är smidig att köra och lätt att parkera. Det är mycket trixiga vägar här och då är det är enkelt att ta sig fram med en mindre bil. Och i parkeringshusen är det skönt att slippa ha en för stor bil…

Josefine hade två krav på den nya bilen – backkamera och adaptiv farthållare.

– Jag kommer aldrig kunna leva utan backkamera igen och på alla kringleder och i tunnlarna i Göteborg är det många fartkameror, då är det smidigt att peta i farthållaren och inte behöva oroa sig för böter. Dessutom ville jag ha ett Infotainmentsystem med Car Play, det är skönt med gps för att se om det är bilkö någonstans.

Både hon och sambon var överens om att när man köper en begagnad Golf får man mycket bil för pengarna. Deras nya ögonsten – en fräsch Golf 1.0 TSI från 2018 – hade rätt miltal och prestanda, rätt funktioner och rätt inredning. Ytterligare en fördel med Volkswagen är att Josefines arbetsgivare If har en särskild VW-bilförsäkring.

Den är smidig att köra och lätt att parkera
Josefine Ahlgren

Att det blev en vit Golf igen är dock bilförsäljarens förtjänst.

– Planen var inte att det skulle vara en vit bil, men den uppfyllde alla våra kriterier. Och en vit bil blir inte lika varm om den står i solen, upplever jag.

Sedan dess har Josefine varit supernöjd med sin Golf som döptes till ”Znabben”, en ordlek baserad på registreringsskylten.

– Bilen funkar för allt. Även på våra turer till Ikea har vi fått plats med allt i bilen. När vi byggde om i sovrummet fick vi in 18 Billymoduler i bilen. Det var en väldigt full bil, och vi satt inklämde i framsätet, men allt gick in, säger Josefine nöjt.

Den första riktiga långresan med ”Znabben” gick till föräldrarna i Kalmar – ett fint minne.

– Det var en härlig känsla att köra egen bil dit. Vi hade inte berättat för mamma och pappa vad vi köpt utan rullade bara in på gården, berättar Josefine.

I sommar väntar ytterligare en långresa, till Norrland. Och första bilden på mamma Cecilia och nyfödda Josefine i baksätet på Golfen, följer alltid med i handskfacket.

Även om deras Golf är bensinsnål vill Josefine att nästa bil ska bli en elbil.

– Att ha en bil är i sig en miljöbelastning. Vi har ett intresse för hållbarhet och har redan laddmöjlighet i föreningen. Så som vi rör oss nu med bilen är det främst korta sträckor, speciellt i storstad där det är tillgängligt med laddstationer, så det passar bra. Elbil känns som att köra radiostyrd bil, det går så lätt och tyst, säger Josefine.

Men för närvarande är hon helnöjd med ”Znabben”.

– Det är kul att vi sluter cirkeln: jag föddes i en vit Golf och kör nu en vit Golf. Men jag vill inte dö i en vit Golf – och jag planerar inte att föda några egna barn i en bil den närmsta tiden, säger Josefine och skrattar.

Josefine Ahlgren

Josefine Ahlgren

  • Ålder: 30 år
  • Bor: Göteborg
  • Familj: Sambo Erik, mamma Cecilia och pappa Per Anders, bror Christofer
  • Gör: Affärsutvecklare på If Skadeförsäkring
  • Kör: Golf (vit)

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

"Mer premiumkänsla i nya ID.3"

En bil kommer lastad – med pyssel och hopp

Ikoniska Golf – 50 år och älskad av svenskarna