Ett par lutar sig mot den öppna dörren på en bil.
Tips

De tio mest elbilsvänliga städerna i Europa

Tips

De tio mest elbilsvänliga städerna i Europa

17 september 2021

En spontan semester? Varför inte helt enkelt köra med din egen elbil? Det rikliga utbudet av laddningsmöjligheter i de stora europeiska städerna gör det enkelt. Vi har kollat upp de tio bästa och kartlagt alla laddningsplatser.

En karta över Europa.

1. London 

Englands huvudstad vid floden Themsen är en modern stad med massor av historia. Viktiga platser är Westminster Palace, Buckingham Palace och det stora klocktornet Big Ben. En sevärdhet av senare datum är London Eye, som ger en fantastisk panoramautsikt över staden. I den blomstrande stadskärnan i London finns mycket att upptäcka, som exempelvis marknaderna i Notting Hill eller mängder med shoppingmöjligheter vid Piccadilly Circus.

När det gäller utveckling av elektrisk mobilitet ligger London väl framme, exempelvis med Electric Avenue, där laddningsstolpar är diskret integrerade i gatlyktorna. London har bland de högsta antalen laddningsstationer i Europa och utgör därför ett idealiskt resmål för en elbilssemester.

2. Hamburg

Den nordligt belägna tyska hamnstaden ligger precis vid floden Elbe och kallas därför ibland ”Gateway to the world”. Hamburg är känd för sina många parker och grönområden och tack vare Alster, ytterligare ett vattendrag som rinner genom stadens inre, finns möjlighet till olika vattensporter. Hela stadsbilden karakteriseras av klassiska gamla hus som har sällskap av flera moderna byggnader. Varje stadsdel skiljer sig från de andra och bidrar till mångsidigheten hos den gamla Hansastaden, där kulturyttringar och historia kan upptäckas överallt. Typiska turistaktiviteter i staden är ett besök i S:t Mikaelskyrkan, en utflykt till Speicherstadt och en rundtur i hamnen. En ny höjdpunkt är den nya konserthallen Elbphilharmonie i HafenCity.

När det gäller elektrisk mobilitet är utvecklingen lika innovativ och mångsidig som staden själv. Med sin stora andel elfordon och antalet laddningsstationer är Hamburg en av pionjärerna i Tyskland. Förutsättningarna är alltså ideala för en trevlig vistelse med elbilen.

3. Stockholm

Den svenska huvudstaden Stockholm är en metropol med en modern, urban känsla. Staden omfattas av 14 öar som är sammanbundna med fler än femtio broar. Stadsbilden präglas av klassiska byggnader i kombination med moderna konstruktioner. Några ”måsten” är Gamla Stan, den äldsta delen av Stockholm med Storkyrkan, Kungliga slottet och Nobelmuseet, som utgör stadens själ lika mycket som de moderna stadsdelarna med sina barer och sitt gastronomiska utbud. Den härliga naturen i skärgården kan upptäckas genom en färjetur eller utflyktsbåtar direkt från stadskärnan.

Elektrisk mobilitet är starkt utvecklad i den svenska staden. Laddningsstationer finns över hela Stockholm och kollektivtrafiken är till stora delar elektrifierad med tunnelbana och pendeltåg. Numera dessutom kompletterat med en eldriven färja. Sammantaget är det en spännande europeisk stad som är ett perfekt resmål för en spontan tripp med den egna elbilen.

En man gående mot havet sedd inifrån en bil.

4. Berlin 

Den tyska huvudstaden präglas av sina många historiska byggnader och den stora variationen mellan de olika stadsdelarna. Du kan hitta både avskildhet vid badstranden och ett livfullt kulturliv. Moderna lösningar och innovation är betecknande för staden, som förutom museer och konstutställningar har populära turistmål som Gendarmenmarkt, Berlinmuren och Brandenburger Tor.

Det är inte förvånande att staden också ligger i framkant när det gäller elektrisk mobilitet. Med sitt laddningsnätverk med hög kapacitet har Berlin den största täckningen av laddningsstationer i hela Tyskland. Det gör den givetvis till en självklar destination för den ressugna elbilsföraren.

5. München

Även om München kanske framför allt är känd för sin Oktoberfest, erbjuder staden flerhundraåriga historiska byggnader och mängder med museer och är alltid värd ett besök. Den engelska trädgården inbjuder till promenader och på Marienplatz hittar du landmärken som det nya stadshuset. Där finns även en hel del möjligheter att shoppa. Den bayerska huvudstaden i södra Tyskland övertygar inte bara genom sitt rustika kök utan också naturupplevelser med berg och sjöar.

Dessutom är München väl utvecklat när det gäller elektrifierad mobilitet, vilket bland annat har att göra med satsningen ”Munich emobil” som syftar till att förbättra staden för den moderna mobiliteten. Med en väl utbyggd infrastruktur för laddning får du goda möjligheter att fylla på batterinivån.

Ett barn går mot en VW ID.4 som laddas.

6. Amsterdam

Amsterdam är en livfull stad med vackra gränder, smala små hus med gavelfasader och breda kanaler som kallas ”Grachten”. Annat man inte får missa vid ett besök är alla museer, som exempelvis Van Gogh-museet, riksmuseet och Stedelijk Museum. Anne Frank House är ett annat givet turistmål. Den nederländska huvudstaden är inte bara berömd för sina många cyklar och cykelvägar, utan även för tulpaner och blomstermarknaden. Båtturerna på kanalen är också mycket populära, där du lär känna staden från ett annat håll.

Eftersom cykling är en del av landets kultur, är det inte så konstigt att även elektrisk mobilitet har slagit an i Nederländerna. I Amsterdam finns ett av de största nätverken med intelligent laddningsteknik för elbilar. Ganska lämpligt alltså, om du vill besöka staden med elbil.

7. Milano

Milano är en metropol i norra Italien och anses av många vara världens centrum för mode och design. Tillsammans med det lovordade gastronomiska utbudet, erbjuder staden dessutom en hel del inom konst och kultur. Där finns exempelvis domen i Milano och Santa Maria-klostret. Vill du köpa med dig något att ta hem hittar du det säkert i den charmiga gallerian Vittorio Emanuele II. Vill du ha en alldeles speciell upplevelse rekommenderas en kväll på den berömda operan La Scala.

När det gäller elektrifierad mobilitet har det blivit vardagsmat i Milano, där du hittar laddningsstationer runtom i hela staden. Många av bussarna går dessutom redan på elektricitet. Så vänta inte längre, styr elbilen mot Milano.

8. Rom

Den italienska huvudstaden har en mycket lång historia av konst, arkitektur och kultur. Forntida ruiner som Forum Romanum och Colosseum vittnar om glansdagarna hos det romerska imperiet. Det finns även mycket annat som är värt ett besök. Exempelvis Vatikanstaten, de många museerna, Spanska trappan och förstås Fontana di Trevi. Om du tar dig vidare bort från de stora stråken, hittar du roliga små butiker i gränderna.

I Rom kan du inte bara avnjuta kultur, utan också det genuina italienska köket på en mängd olika restauranger. Rom gör stora framsteg när det gäller förutsättningar för elbilar och förutom historiska platser finns nu dessutom ett antal laddningsstationer i centrum. Så du har flera skäl att bege dig till Rom dit så många vägar bär.

I förgrunden syns en skrattande kvinna, i bakgrunden en VW ID.3.

9. Barcelona

Den mångsidiga spanska staden på den katalanska kusten karakteriseras av uppfinningsrikedom och ett kulturliv och restauranger i framkant. Välkänd för både konst och arkitektur, bland annat den imponerande basilikan Sagrada Familia, erbjuder Barcelona också andra fantastiska byggnadsverk av arkitekten Gaudi, liksom många museer och shopping-center.

Med ett stort antal laddningsstationer har Barcelona också en given roll när det gäller modern mobilitet. Många små startup-företag håller uppe drivet för att föra elektrifieringen framåt. Barcelona är helt enkelt ett optimalt resmål för dig som reser med elbil.

10. Budapest

Ungerns huvudstad Budapest är uppdelad i två delar av floden Donau men har förbindelse genom den berömda kedjebron. Den livliga staden erbjuder en blandning av ståtliga gamla byggnader och modern arkitektur. Välkända platser är parlamentsbyggnaden vid flodstranden, Historiska museet, Mattiaskyrkan vid Trinity-torget och tornen på Fiskarbastionen. Att åka kabinlift för att gå runt i Budas gamla stadsdelar på slottsberget är populärt, liksom att njuta av den både smakrika och kryddstarka maten.

Elbilar ser man överallt i stadskärnan och Budapest har många laddningsstationer, så det kanske kan bli ett av sommarens resmål?

Avslutning

Med de nya elbilarna från Volkswagens ID.-familj får du en trevlig och smidig semesterresa runtom i Europas stora städer. Du kan vara förvissad om att det finns möjlighet att ladda bilen på många ställen.

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Volkswagen ID.4

ID.4 GTX. Sportig elsuv.

Bläddra vidare i VW eMagasin

På semester med elbil: Så här fungerar det

Så sparar du energi vid laddning och körning av din ID.-modell

”ID.4 som personalbil ger mer frihet”

Bläddra vidare i VW eMagasin