Tips

Håll snön utanför bilen!

Text: Petter Jennervall
2024-02-08

Snöiga skor och snöiga barn kan strula till det rejält i bilen. Det leder till imma och is på insidan av rutorna som sedan blir ett återkommande problem. Här är anledningarna till att borsta av all snö innan inträde i fordonet!

Hör du också till de som alltid undrat varför vissa bilägare tjatar så mycket om att borsta av snön från skorna innan du ska kliva in i deras bil? Jag menar, hur skadligt är det egentligen med lite snö?

Sluta undra – här är svaren till varför du ska lyssna på bilägarens förhållningsorder och se till att vara så snöfri som möjligt innan du sätter dig i bilen.

Det hela handlar om fukt. Fukt inne i bilen – och temperaturomslag i vädret gör inte saken bättre. En del av det här går inte att göra något åt, eller tar i alla fall lite tid att justera. Men fukten du tar med dig själv är ju den stora, direkta boven i dramat.

Snö som följer med in i bilen smälter. Vattnet tar sig in i textilmattor och säten och stannar kvar i bilen, så att när bilen står ute kondenseras fukten och blir till imma på rutorna. Och är det riktigt kallt blir imman till den där besvärliga isen och du tvingas till besvärlig, nackansträngande skrapning av framrutan. Resultatet? Några få hål för sikten och en mängd is i högar på instrumentbrädan…

Garage, förvärmd bil och kupévärmare är förstås extremt bra för att råda bot på problemet med fukt i bilen – men för er som inte har detta tillgängligt så finns det andra lösningar:

  • Välj gummimattor i stället för textilmattor på golvet. Gummimattor samlar upp snön och vattnet och går att skaka/torka av. Textilier kapslar ju i stället in fukten och sparar den för kommande, mindre lämpliga tillfällen…
  • Håll rutorna rena. Smuts hjälper tyvärr till att fånga in fukt. Kom ihåg att när du gjort rent rutorna behöver du se till att de är helt torra!
  • Använd imskyddsprej på rutorna. Det råder inte bot på grundproblemet med fukt i bilen men ser i alla fall till att rutorna håller sig imfria under ett par veckor. Kan även fungera med raklödder om du inte har specialsprej hemma.
  • Se till att ha fuktabsorberande produkter i bilen. Det kan vara kattsand i en gammal strumpa, torrbollar (hit räknas inte tråkiga passagerare) eller kanske luftavfuktarpåsar.
  • En akutlösning kan vara att öppna ett fönster en gnutta. Behagligt? Nej, och det är ingen långsiktig lösning. Men det kan hjälpa tills du hunnit torka bort allt vatten, besöka en verkstad eller köpa en torrboll.

Och slutligen: Håller du snön utanför bilen så eliminerar du grundproblemet med snö som smälter till vatten som kondenserar…Finns det ingen fukt i bilen optimerar du chanserna för imfria rutor!

Så får du bilrutorna isfria

Is, snö och imma på rutorna gör de flesta bilförare en aning stressade under vintern. Men det finns enkla sätt att bli av med isen – eller att undvika den helt.

Rätt tillbehör för din Volkswagen

Alla tillbehör för en immfri vardag – till exempel gummimattor och kupévärmare – hittar du på vår tillbehörssajt: VW TillbehörÖppnar nytt fönster/tab

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Så lastar du takboxen säkert

Nio tips för bättre räckvidd
under vintern

10 ovanliga frågor om elbilar

Bläddra vidare i VW eMagasin