En ID.4 GTX med takbox.
Säkerhet

Så lastar du takboxen säkert

2024-01-26

Vinter och snö innebär för många utomhusaktiviteter, och inte minst fjällresor. Ska du i väg på en långresa med mycket packning är det smidigt att utöka lastutrymmet med en takbox. En dåligt packad takbox kan dock påverka bilens köregenskaper negativt. Här är tre smarta tips att läsa på innan du monterar och lastar din takbox.

 • Montera rätt
  Placera takboxen centralt på taket ovanpå bilens takräcken. Se till att den inte lutar åt något håll, det kan orsaka snedbelastning och krängningar. Tänk också på att inte placera boxen för långt bak, då finns det risk att bagageluckan slår i när den öppnas.
 • Packa lätt
  Packa inte takboxen för tungt. Se detta extrautrymme mer som en plats att frakta saker som är otympliga att ha i bilen – såsom skidor och snowboards. Det är bättre att lägga tung last mot baksätets ryggstöd för att centrera tyngden och hålla så låg tyngdpunkt som möjligt. En tung takbox kan göra bilen vinglig, vilket inte är att önska på hala vintervägar.
 • Placera brett
  Sträva efter att få takboxens packning så jämn fördelad som möjligt. Placera gärna skidor och brädor bredvid varandra i stället för att bilda en hög. Surra fast packningen i de spännband som brukar sitta fast i takboxens botten, använd annars rep eller egna spännband. Viktigast att tänka på är att lasten i takboxen inte ska kunna hamna i rörelse. Har du med dig täcken, kuddar eller fluffiga jackor, kan dessa med fördel placeras över skidutrustningen för att få lasten att ligga still.

  Trevlig och säker resa!

Hitta rätt takbox till din Volkswagen

Du vet väl att vi har ett stort utbud av tillbehör? Originaltillbehör som är ­skräddarsydda för din Volkswagen.

SÄKERHET - översikt

Säkerhet är vår högsta prioritet. Säkerhet handlar inte bara om krocksäkerhet i händelse av en kollision, utan också om service och underhåll. Vi hjälper dig att hålla din Volkswagen så säker som möjligt.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Laga alltid stenskott direkt

Får jag köra med snö på bilen? 

Fjällresa eller långsemester med elbilen – en omöjlighet? Nej!

Bläddra vidare i VW eMagasin