Tips

Så får du bilrutorna isfria

Text: Petter Jennervall
2023-10-19

Is, snö och imma på rutorna gör de flesta bilförare en aning stressade under vintern. Men det finns enkla sätt att bli av med isen – eller att undvika den helt.

Vintermorgnar kan vara fantastiska. Frisk luft, knastrande snö och gnistrande landskap. Underbart! Ja, tills du ser bilrutorna och anar jobbet du behöver lägga ner för att få bort det supertjocka islagret. Och kör du bilen utan att få bort isen ordentligt riskerar du både ditt och andras liv. Och även om inget händer kan det räknas som vårdslöshet i trafiken och ge böter.

Men, det finns knep som kan underlätta din vintervardag. Kolla in våra totalt 15 tips för att få bort is och dimma, eller slippa isen helt.

Så får du bort isen

 • Spreja med isborttagningsmedel
  Inte speciellt dyrt och tar snabbt bort isen. Finns att köpa på bensinmackar och i större mataffärer.
 • Spreja med egen blandning
  Vill du slippa att köpa isborttagningsmedel så kan du faktiskt brygga ditt eget! Blanda två tredjedelar alkohol (till exempel isopropanol) med en tredjedel vatten. Häll i en sprejflaska och använd.
 • Bra isskrapa
  Med en isskrapa i gott skick får du faktiskt bort isen ordentligt – och undviker farliga husmoderstricks som exempelvis hett vatten. Försöker du dig på att hälla hett vatten på rutan kan den spricka! När du använder isskrapa är det dock viktigt att inte skrapa för litet ”hål” – du behöver ha bra sikt som förare. Vilken isskrapa som är bäst hänger mycket på dig som skrapar och hur långt du behöver nå.
 • Flera skrapor
  Ha gärna mer än en isskrapa i bilen. Undvik helst skrapor som har både borste och skrapa, de tenderar att slängas på golvet och sedan kan det hända att du tar bort isen från rutan med en grusig/smutsig skrapa – vilken kan innebära repor i glaset. Håll alltså skraporna borta från golvet!
 • Ny skrapa
  Nytt är bra. Och ibland väldigt billigt. Byt gärna isskrapa 1-2 gånger per säsong. Gamla skrapor blir förstås mindre skarpa med tiden och kan i värsta fall skada glaset.

Extratips: Ha ett par extra handskar i bilen så du slipper frysa om fingrarna. Och kom ihåg att alltid stänga av vindrutetorkarna när du parkerar. Är de påslagna, och sitter fast, när du drar i gång bilen på morgonen kan torkarmotorn skadas.

 

Så slipper du is på rutorna

 • Välj rätt bilmodell
  Till de flesta av våra modeller erbjuds funktioner för att förvärma både motor och kupé, vilket självklart är det absolut bästa receptet mot all slags isbildning på rutorna. ”Uppvärmbar vindruta” och ”Fjärrstyrd parkeringsvärmare med timerfunktion” är standard eller erbjuds som tillval. Nyare bilar kan dessutom förvärmas via Volkswagen-appen* i telefonen. Brukar du störa dig på is och imma under vintern och står i begrepp att köpa ny bil – kolla att dessa hjälpmedel finns i din nästa bil.
 • Parkera bilen i ett garage
  Simpel lösning? Kom ihåg att enkelt är bra! Med bilen i ett lätt uppvärmt garage hålls isen alltid borta från rutorna.
 • Montera en kupévärmare
  Alla har inte tillgång till garage, men en kupévärmare kan ha samma effekt. Då kan du köra i väg i en varm och isfri bil. Har du dessutom en motorvärmare så slipper även motorn få en kall start och du sänker dina bränslekostnader.
 • Förbehandla med ättika
  Billigare än garage och motorvärmare? Jo, den miljövänliga ättikan som bara står oanvänd längst in i skafferiet. Så här gör du: Blanda två tredjedelar ättika och en tredjedel vatten i en sprejflaska och använd på bilrutan. OBS – behöver appliceras kvällen innan.

 

*Vissa användare av bilar med förbränningsmotor kan uppleva problem med förvärmningsfunktionen i den nya Volkswagen-appen. Problemet beräknas vara löst inom kort.

Så slipper du imma på
rutorna

Så slipper du imma på
rutorna

 • Nyttja garage och/eller kupévärmare
  Bästa tipset, så är det. Imman håller sig långt borta.
 • Använd AC
  Att använda AC:n även på vintern hjälper till att avfukta luften i kupén.
 • Ta bort textilmattorna
  Använd gummimattor på vintern. Textilmattor blir snabbt blöta och håller kvar fukten i bilen. Fukt som sedan skapar imma på rutorna… Men kom även ihåg att om du drar in snö i bilen så ökar du risken för imma på rutorna när den smälter – ja, det kan till och med bli is på insidan av rutan. Håll alltså även gummimattorna torra!
 • Smörj dörrarnas gummilister
  Med bra och smorda gummilister så fryser inte dörrarna. Dessutom hålls kyla och drag borta.
 • Täck rutan i förväg
  Lägg en trasmatta, filt, pappskiva eller vindruteskydd på rutan. Var dock noga med att inte använda material som kan skada bilen, eller frysa fast.
 • Parkera nära en husvägg
  Det hänger förstås en del på väderlek, bilmodell och omgivningar, men en husvägg kan hjälpa till att hålla isen borta.

Får jag köra med snö på bilen? 

Det är olagligt att köra med ett lager is och/eller snö på biltaket. Snö och is kan jämställas med last, och räknas därmed som osäkrad last.

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Så lastar du takboxen säkert

Så förlänger du livslängden på dina däck

Håll snön utanför bilen!

Bläddra vidare i VW eMagasin