husvagn i solnedgång - Volkswagen frågor
Tips

10 ovanliga frågor om elbilar

Tips

10 ovanliga frågor om elbilar

19 april 2021

Vad händer när jag kör min bil genom en biltvätt? Kan jag ladda min bil på en laddningsstation när det regnar? Behöver jag ha specialdäck till en elbil? Vissa frågor gällande elbilar kan verka som om de har ett självklart svar, och kanske har du därför inte vågat fråga. Men frågorna kan visa sig vara mer komplexa än vad de först verkar. Här har vi ställt samman svaren på tio ovanliga frågor gällande elbilar.

Här kan du läsa om:

• Hur en elbil hanterar regn och oväder
• Hur man kopplar förbi startbatteriet i elbilar
• Vad våra ljud-designers tänker kring elbilar
• Vad påverkar en elbils strömförbrukning

1. Kan jag tvätta min elbil i en automatisk biltvätt?

Det här är en fråga som ofta ställs på online-forum, vilket ibland leder till ironiska kommentarer. Fast det är ingen orimlig fråga, eftersom el och vatten inte hör ihop. Men en elbil har, precis som bilar med förbränningsmotor, elektroniska system och batteri väl inkapslat för att skydda mot fukt. Du kan därför lugnt vrida ratten mot närmaste biltvätt.

2. Kan batteriet i en elbil bli helt utslitet?

Vissa mobiltelefoner förlorar kraften i sina batterier efter bara ett par år, men batteriet i en elbil håller betydligt längre innan det tappar i effekt. Eftersom olika tillverkare producerar olika batterier, kan man inte ge något generellt svar på hur länge ett batteri i en elbil kommer att hålla. Många tillverkare anger dock i garantivillkoren ett minsta antal mil som du kan köra med bilen innan batteriet är nere på en viss laddningskapacitet av den ursprungliga. När detta inträffar så kan du alltid åka till verkstaden och få enstaka battericeller utbytta. Det är mycket billigare än att installera ett helt nytt batteri.

När det gäller elbilar från Volkswagen har vi en garanti för högvoltsbatterier på 8 år eller 16 000 mil (det som inträffar först). Det som då garanteras är att batteriet har minst 70% kvar av ursprunglig laddningskapacitet. 

3. Kan jag ladda elbilen när det regnar?

Närbild av en bilruta med regndroppar.

När det blåser kraftigt och regnar på tvären vill du förmodligen hellre vara hemma än på laddningsstationen med din elbil. Fast ibland blir det inte som man tänkt sig, och man kan behöva ladda bilen under ogynnsamma omständigheter. Vi kan hur som helst ge lugnande besked. Laddningskontakterna på elektriska bilar är utformade så att ingen ström överförs förrän kontakterna är säkert sammankopplade och låsta och inget vatten kan komma in. Så om du är ute i regnet ska du undvika att ha kontakten ute i luften alltför länge. Är kontakten våt är det ingen risk för dig eller någon annan. Bilen kommer dock heller inte att laddas, eftersom strömmen då inte släpps på.

4. Vad händer om min elbil träffas av blixten?

En elbil drar inte till sig blixten mer än en vanlig bensin- eller dieselbil. Precis som andra fordon med stängd kaross av metall, fungerar en elbil som en så kallad Faraday-bur, där strömmen vid ett blixtnedslag leds runt kupén. Högspänningen påverkar bara utsidan av bilen, där den avleds jämt över ytan och sedan ner i marken. Elektroniken inne i bilen kan dock påverkas, precis som hos vilket annat fordon som helst. Men risken för att bli träffad av blixten är extremt liten.

5. Måste jag ha specialdäck på en elbil?

Alla däck går i princip att använda som uppfyller kraven i specifikationen för bilen (gällande storlek, lastförmåga osv). En reservation är dock att elbilar ofta använder lågfriktionsdäck för att minska energiförbrukningen och öka effektiviteten.

Närbild på däcken på en e-Golf.

6. Hur kan jag koppla förbi batteriet i en elbil?

Om det gäller startbatteriet på 12 volt, så går det utmärkt att koppla förbi detta i en elbil, på samma sätt som vilken annan bil som helst. Det är dock väldigt osannolikt att startbatteriet skulle bli helt urladdat, eftersom det laddas kontinuerligt av huvudbatteriet. Bilens huvudsakliga energikälla, det stora batteriet, kan däremot inte laddas med hjälp av ström från en annan bil. Vissa biltillverkare erbjuder fri bärgningstjänst, annars går det att få hjälp på samma sätt som vid motorstopp med en traditionell bil. Det gäller dock att verkstaden du får bilen bärgad till, kan ta hand om och reparera elbilar. Det är också viktigt att det inte finns några högspänningsdelar i närheten av där bärgningsbilen fäster draganordningen. Så vid begäran om bärgningshjälp är det viktigt att du talar om att du har en elbil, så att både rätt typ av bärgningsbil och rätt utbildad personal kommer till din hjälp.

7. Kan en elbil låta som en sportbil?

e-Golf parkerad i ljudlabbet.

Det skulle vara fullt möjligt att i en elbil åstadkomma precis samma ljud som kommer från en sportbil med förbränningsmotor. Det finns dock ingen strävan efter att elbilar exakt ska efterlikna ljudet av konventionella bilar. Den låga ljudnivån är tvärtom ett viktigt argument för köp av elektrifierade fordon, vilket på sikt kommer att minska bullernivåerna i innerstadsområden. Huvudskälet för att skapa artificiella ljud är istället att skydda andra vägtrafikanter, som cyklister och gångtrafikanter. ”Det känns motsägelsefullt.”, säger professor Hugo Fastl på Tekniska Högskolan i München till webbsajten Gründerszene.de. ”Efter att ha försökt minska bullernivåerna under 20 år ska vi nu få de nya bilarna att låta mer.” En utgångspunkt för de som arbetar med ljuden från elbilar är att det konstgjorda ljudet ska anpassa sig till omgivningsljuden. Ju högre bullernivå, desto högre ska bilarna låta.

8. Hur långt är det till närmaste laddningsstation?

För vissa elbilsanvändare är närmaste laddningsanläggning så nära som det egna garaget, eftersom många mestadels kommer att ladda bilen i hemmet. För alla som inte kan eller vill ladda bilen hemma finns det publika laddningsstationer, och dessa ökar i snabb takt. I början av 2020  finns i Sverige 7900 publika laddningspunkter (fördelade på ca 1800 laddningsstationer) och ökar ständigt. Allt fler stormarknader, hotell och parkeringshus har laddstolpar installerade, och företag börjar erbjuda möjlighet att ladda bilen för sina anställda.

Med Volkswagen We Charge har kunder tillgång till mer än 200 000 laddningspunkter runtom i Europa. Du kan även smidigt med appar eller ditt navigationssystem planera din resväg längs nätverket för de publika laddningsstationerna och se vilka som har lediga laddningsplatser.  Ett exempel är IONITY som Volkswagen tillsammans med andra biltillverkare håller på att bygga ut. Dessa snabbladdningsstationer har extremt hög laddningskapacitet, och de flesta har också helt grön el (om det är tillgängligt i det aktuella landet). Mer information om We Charge och IONITY kommer inom kort. 

9. Kan elbilar dra en husvagn?

Det är inte många elbilar på marknaden som idag kan dra en husvagn utan att snabbt köra slut på batteriet. Vill du kunna köra husvagn med elbil behöver du vara tålmodig. Det kommer att dröja ännu ett tag innan husvagnar med egen elektrisk drivning kommer i serieproduktion. Ett exempel som finns idag är e-home Coco. Det är en husvagn producerad av Dethleffs, med egen motor som också fungerar som energilagring. Men denna modell är ännu så länge bara en prototyp.

En hund står på ett fält med en husvagn i bakgrunden.
Den bästa husvagnssemestern i framtiden: dra husvagnen med en elbil.

10. Påverkar hastigheten energiförbrukningen?

Ja, ju snabbare du kör desto kortare tid räcker batteriet. Luftmotståndet ökar exponentiellt med högre hastighet. Det betyder att mängden energi som behövs för att driva fordonet också ökar. Vid en fart på 110 km/h upprätthålls en bra balans mellan hastighet och räckvidd. Det gör att du kan köra en längre sträcka på en laddning vid motorvägskörning. Inne i stan behöver du bromsa oftare, vilket faktiskt är bra. Det är nämligen så, att för varje gång du bromsar så återvinns energi som går rakt in i batteriet (genom bromskraftåtervinning).

Bläddra vidare i VW eMagasin

Car Hacks – Smarta funktioner i bilen

På semester med elbil: Så här fungerar det

Så klarar elbilarna den svenska vintern

Bläddra vidare i VW eMagasin