detaljbild bilfront
Tips

Så förlänger du livslängden på dina däck

Text: Volkswagen Sverige
Foto: Volkswagen
2024-03-28

Nu är det hög tid att börja kolla över bilens däck. För att få ut mest av däcken finns det några saker du bör göra. Här är åtta viktiga saker att tänka på, när det gäller att förlänga livslängden på dina däck, sommar som vinter.

Viktiga saker att tänka på:

Rätt lufttryck

Luft är gratis och finns i regel vid närmaste bemannade mack. Vilket lufttryck just dina däck ska ha framgår i bilens instruktionsbok. Om hjulen är utbytta mot eftermarknadshjul, sök då efter lufttrycksmärkning på däckets sida.

Med rätt lufttryck får däcket rätt kontaktyta mot marken, behåller sitt optimala grepp och slitaget på däcket minskar. Rätt lufttryck är också en del av bilens totala säkerhet.

Lugn körning

Undvik häftiga starter, tvära kast vid kurvtagningar samt tvära stopp. En mjuk, lugn och harmonisk körning ger bästa tänkbara förhållanden för däcken.

Variera däckens placering på bilen vid hjulskifte

De däck med bäst mönsterdjup ska alltid sitta bak. Alltid.

Men om situationen tillåter det, försök att rotera däckens placering på bilen för att jämna ut slitaget. Däcken som satt fram föregående säsong kan, om situationen tillåter det, monteras bak nästa säsong.

Glöm bara inte att också ta hänsyn till bilens rekommenderade däcksbredder (som kan skilja mellan framaxel och bakaxel) samt däckens riktningsverkan.

Om du är det minsta osäker, rådfråga först med din auktoriserade Volkswagen-verkstad.

Gör en hjulinställning

Håll koll på däckens slitage. Slits de ojämnt så är det en god idé att göra en hjulinställning. Det räddar inte de redan snedslitna däcken, men ger betydligt bättre förutsättningar för bilens nästa uppsättning däck att hålla längre.

Rätt däck vid rätt årstid

Sommardäck har en gummiblandning. Vinterdäck en annan. Båda är noggrant avvägda för att ge bäst tänkbara köregenskaper just sin tänkta årstid. Detta har också med bilens säkerhet att göra, för att säkerställa att din bils trygga egenskaper förblir trygga året runt.

Kör aldrig med överlast

Det är olagligt och med överlast försvinner både bilens och däckens trygga egenskaper. Förutom detta ökar även däckslitaget vid överlast.

Förvara däcken rätt

Däck som långtidsförvaras ska förvaras svalt, torrt och mörkt. Då behåller de sina goda egenskaper och livslängd bäst.

Särskilda däck för elbilar

Elbilar har särskilda däck, anpassade för just elfordon. En viktig egenskap för däck anpassade för just elbilar är ett optimerat rullmotstånd, vilket är av betydande faktor för om bilen sedan ska klara att uppfylla sin utlovade räckvidd vid körning. Däcken är också framtagna för att hantera det ofta högre vridmoment som elbilar har i förhållande mot fossildrivna bilar med förbränningsmotor.

Grundregler för däck:

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Elbilar på verkstaden: oljebyten en del av det förgångna

Tvätta din bil som ett proffs

Får jag köra med snö på bilen? 

Bläddra vidare i VW eMagasin