Tips

Det finaste samtalet kan ske i bilen

Text: Sofia Lundgren
2024-06-13

Den där stunden på tu man hand i bilen – på väg till träningen, affären eller när du hämtat ditt barn från kompisen – kan vara ett tillfälle att snacka lite. Men för att få till ett bra samtal finns det några saker som är viktiga att tänka på, enligt Juliette Eissa på Bris.

Det är inte alltid lätt att få till ett bra samtal med sitt barn. Tv, mobilen, läxor, middagsfix och andra familjemedlemmar slåss om uppmärksamheten hemma. Då kan det vara bra att skapa en bubbla av lugn, där det bara är ni två.

Bilen är ofta en bra plats för samtal. Det är en liten stund tillsammans i lugn och ro, och kanske är det inte så ofta ditt barn och du får en stund då det bara är ni. För barnet kan det kännas skönt att man sitter bredvid varandra, det blir inte lika spänt som inte ansikte mot ansikte. För dig som vuxen är det ett bra tillfälle att visa dig nyfiken på vad som händer i ditt barns liv och bygga er relation, säger Juliette Eissa, kurator på Bris som har ett samarbete med Volkswagen.

Här är Juliettes fem tips för att få till ett bra samtal i bilen:

1. Ta initiativ

– Du behöver vara den som ta initiativ till samtalet och får i gång snacket, vänta inte på att barnet ska göra det. Men det är viktigt att komma ihåg att även om du är förberedd på samtalet så är inte barnet det.

2. Ställ öppna frågor

– Frågor som kan besvaras med ja eller nej kan bli en återvändsgränd. Ställa öppna frågor i stället för att få i gång berättande och dialog. ”Hur kändes det då” är bättre än ”blev du ledsen då”.
 


3. Undvik jobbiga ämnen

– Även om du vill prata om något jobbigt och är redo för det är det inte säkert att barnet vill det. I bilen går det inte att gå därifrån eller avsluta samtalet, så undvik att skapa en situation där ditt barn känner sig trängt och inte kommer undan. Tänk också på vart ni är på väg – ska ni till fotbollsträningen eller hem till kompis är det inte läge för jobbiga samtal.

4. Fokusera på att bygga er relation

– Välj samtalsämnen som inte är så laddade och som känns trygga att prata om i bilen. Det kan vara en tv-serie ni brukar se ihop, något du vet barnet är intresserad av eller andra saker som du vet att ditt barn gillar.

5. Fixa rätt miljö

– I bilen är det lätt att slappna av, och man måste inte prata hela tiden. Spela barnets favoritlåt eller sätt på en radiostation ni gillar för att skapa en bra och avslappnad stämning. 
 

--:--

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin:

En bil kommer lastad – med pyssel och hopp

Vi syns i trafiken

Så här åker du säkrast med barn i bil

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin: