Väl synlig person och hund med reflexer på mörk landsväg
Säkerhet

Vi syns i trafiken

29 oktober 2021

Reflexer är en av de billigaste livförsäkringar du kan skaffa dig. I synnerhet under hösten och vinterns mörka kvällar. Men hur syns du bäst? Vi har sammanställt tipsen, som får bilisterna att lägga märke till dig.

Från så långt avstånd syns du:  

1.
Källa: NTF
Från så långt avstånd syns du: [@DIS_emagasin---kaella--ntf]  

Utan reflex, mörka kläder:

Utan reflex, ljusa kläder:

Med reflex:

20-30 meter

Max 60 meter

Cirka 125 meter

20-30 meter

Vid en hastighet av 50 km/h färdas en bil cirka 15 meter per sekund.

Om förarens reaktionstid är en sekund innebär det att bilen färdats 15 meter innan inbromsning eller undanmanöver ens har påbörjats.

70 km/h=19 meter/sekund. 90 km/h=25 meter/sekund.

En person och en hund med och utan reflexer.

Så här bär du reflexen:

  • Använd gärna varselväst med reflexer eller varför inte en reflexjacka?
  • Om du har prismareflexer i hårdplast, bär dem under midjehöjd och helst så att de dinglar och går att uppfatta från så många olika håll som möjligt. Använd gärna fler reflexer.
  • Reflexer runt byxbenens nederkant är perfekt, då reflexerna då är synliga 360 grader runt dig och dessutom i rörelse när du går. Från långt avstånd är det främst reflexer i rörelse som syns bäst.
  • Reflexband runt jackans ärmar, av samma anledning som för reflexer för byxben.
  • En reflexyta bör vara minst 15 cm i storlek för att lätt uppfattas av fordonsförare.
  • Sträva i så hög utsträckning som möjligt att reflexerna syns från så många olika hålla som möjligt samtidigt. Prioritera dock att reflexen är riktad mot trafiken.

Tänk på det här som gångtrafikant i trafikmiljö:

Går du på en väg utan trottoar, håll så långt som möjligt till vänster, för att uppfatta mötande trafik.

Går du på en gemensam gång- och cykelbana i mörker, håll så långt åt vänsterkant som möjligt, för att uppfatta mötande cyklister/mopeder.

Slits reflexer?

Prismareflexer i hårdplast behåller i regel sina goda egenskaper bättre än textilreflexer. Om prismareflexen utsätts för repor kan den dock tappa reflexförmåga. Undvik därför att förvara prismareflexen tillsammans med nycklar etc. Prismareflexer tål heller inte värme särskilt bra.

Mjuka reflexer slits genom nötning, smuts och tvätt. Om du har kläder med reflexer, tänk på hur du förvarar plaggen.

Var alltid beredd.

Vintertid är kasten mellan dagsljus och mörker relativt tvära. Se därför till att alltid ha en eller flera lösa reflexer i din jackficka, så att du aldrig står utan reflexer när det är dags att gå vidare.

Komplettera.

Reflexer är det mest grundläggande för att synas i mörker. Komplettera gärna med en pannlampa. Lyser upp vägen för dig och bidrar till att du syns ännu bättre i mörkret under din promenad.

Hundägare?

Se till att din hund syns väl under årets alla mörka (och ibland snö- och regnruskiga) hundpromenader. Reflexväst, halsband, koppel och andra reflexer som sitter på hunden och i låg höjd syns bra när de träffas av bilens strålkastare.

Kombinera helst reflex och blinkande lampa för maximal synlighet. Det är extra viktigt att hundar med mycket päls bär reflexväst, då enbart ett halsband kan täckas av pälsen.

SÄKERHET - översikt

Säkerhet är vår högsta prioritet. Säkerhet handlar inte bara om krocksäkerhet i händelse av en kollision, utan också om service och underhåll. Vi hjälper dig att hålla din Volkswagen så säker som möjligt.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Så här åker du säkrast med barn i bil

Vi syns i trafiken

Laga alltid stenskott direkt

Bläddra vidare i VW eMagasin