Ett barn i bildbarnstol
Säkerhet

Så här åker du säkrast med barn i bil

Säkerhet

Så här åker du säkrast med barn i bil

Text: Julia Brzezinska
Foto: Volkswagen
6 april 2021

Alla vill vi våra barns bästa. Ändå färdas allt fler barn inte alls så säkert i bilen som de borde. Många åker till exempel framåtvända långt tidigare än vad deras kroppar klarar av. Här är tipsen hur du säkrast åker med barn i bil.

Trots information om att barn åker säkrast bakåtvända ända upp till fyra års ålder är trenden att allt fler små barn färdas framåtvända i förtid. Det är förstås en oroväckande trend som troligtvis beror på bristande kunskap – för vem vill inte sitt barns bästa?

Forskning och krocktester visar att risken för barn att skadas i en framåtvänd bilbarnstol är fem gånger högre än i en bakåtvänd. Ett barns huvud är nämligen oproportionerligt tungt i förhållande till dess kroppsvikt. Och eftersom nackmusklerna ännu inte är fullt utvecklade räcker det med en kraftig inbromsning eller en krock i 40 km/tim för att barnets nacke ska ta allvarlig skada.

Lag på barnskydd i bil

Därför är det lag på att alla som färdas i bil och är kortare än 135 cm måste använda någon typ av skyddsanordning i bilen: babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Det enda undantaget ges vid tillfällig transport i taxi eller under kortare körsträckor i bil, men då får barnet inte sitta i framsätet.

Ny undersökning om barn i bil

En ny undersökning som genomförts av NTF i samarbete med Volkswagen, If och BeSafe visar att det finns stora brister i hur barn färdas i bil. Av 3 678 undersökta barn färdades 91 helt och hållet utan bilbälte och 83 procent av alla fyraåringar åkte framåtvända.

En annan alarmerande trend är att andelen ettåringar som färdas framåtvända har ökat från 6 till 12 procent sedan 2010.

– Chansen att dessa barn kommer färdas bakåtvända senare i livet är minimal och att så många barn vänds framåt för tidigt tror vi främst beror på okunskap, säger Magnus Ifring, säkerhetsexpert hos BeSafe.

Säkerhetssystem som skyddar barn i bil

Volkswagen jobbar hårt för att ta fram olika säkerhetssystem och tekniker för att skydda barn och andra passagerare i och utanför bilen. Men nu är det alltså dags för en rejäl informationskampanj om barns säkerhet i bilen, en kampanj som syftar till att öka föräldrars kunskap om barn i bil.

– Sverige har varit ett föregångsland vad gäller barns säkerhet i bil, men vi ser tyvärr en negativ trend redan för väldigt små barn, och då spelar det ingen roll hur säkra bilar vi bygger. Det är därför vi är delaktiga i den här informationskampanjen, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Barnstolar med maximalt skydd

Minst lika viktigt för att barnstolar och bälten ska ge maximalt skydd är att de är rätt monterade. För den som känner sig osäker på hur en barnstol ska monteras, rekommenderar Ifring ISOFIX-fästen med förenklade klick-funktioner. De flesta av Volkswagens bilar är dessutom utrustade med det senaste i Size-reglementet, som innebär att alla i-Size-godkända stolar är kompatibla med i-Size-godkända bilar samt avstängningsbar krockkudde i framsätet.

– Vi vet att det finns en djungel av barnstolar att välja bland. Det viktigaste är att stolen är godkänd och passar just din bil. Vi har därför valt att samarbeta med BeSafe för att deras stolar är lätta att montera rätt och har blivit utsedda till testvinnare flera år i rad, säger Sten Forsberg.

Att så många barn vänds framåt för tidigt tror vi främst beror på okunskap.
Magnus Ifring
Säkerhetsexpert hos BeSafe

Så skyddar du din gravidmage i bilen

Även barn i magen bör färdas säkert. Det finns några saker gravida bör tänka på när de sätter sig i bilen eller bakom ratten.

Det viktigaste rådet för dig som är gravid och som färdas i bil, är att använda säkerhetsbälte när du kör. Se till att höftesbältet sitter under magen i stället för över och att det vertikala bältet löper bredvid magen.

Gravidbälte ökar komforten

Allteftersom magen växer blir det svårare att få plats bakom ratten. Det finns så kallade gravidbälten som hjälper till att så det vanliga säkerhetsbältet att sitta korrekt. Det finns dock inget lagkrav på dessa och de har ingen bevisad effekt, mer än att det ökar komforten och faktiskt ser till att bältet hålls på sin plats.

Som gravid bör du försöka att sitta så långt ifrån ratten du kan, genom att justera ratten framåt och stolen bakåt. Så länge man känner sig pigg och alert finns inga hinder för gravida kvinnor att köra bil.

Krockkudden skyddar även gravidmagen

Många kvinnor undrar om krockkudden gör mer skada än nytta för en gravid kvinna vid en kollision. Krocktester som har gjorts med gravida krockdockor visar att krockkudden ger ett ökat skydd för kvinnan och fostret genom att den breder ut krafterna. Så det enkla svaret är att det inte är aktuellt att stänga av krockkudden.

Andra saker som underlättar när man är gravid, är moderna hjälpmedel som backkameror och parkeringssensorer som gör att man slipper vända sig om i bilen vid parkering. Höga bilar, såsom suvar, underlättar också livet som gravid när man ska stiga in i eller ut ur bilen.

Många skydd för barn även utanför bilen

Att se till att ditt barn åker bakåtvänt upp till fyra års ålder i en säker barnstol är A och O vad gäller barnsäkerheten i bilen. Men även bilens säkerhetssystem påverkar förstås överlevnaden för passagerarna, så även för barnen, om olyckan skulle vara framme.

Säkerhetssystem som skyddar barn utanför bilen

Men vad många kanske inte tänker på är alla barn som är utanför bilen. De barn som är på väg till och från skolan, som leker i närheten av vägar med mera. För dessa barn, och deras föräldrar, har Volkswagen tagit fram ett antal säkerhetssystem för gång- och cykeltrafikanter.

Hjälp med uppsikt runt bilen

Volkswagens flesta modeller har system som håller uppsikt runt bilen. Om ett barn, till exempel, springer ut i gatan tvärbromsar bilen. Detta ingår i standardutrustningen för Golf, Tiguan och Touareg och det finns som tillval till Touran, Passat och Arteon.

Backkamera är också till hjälp och finns till alla modeller. Den gör det enkelt att se om ett barn befinner sig bakom bilen när man ska backa.

Läs mer om de olika säkerhetssystemen på volkswagen.se, eller be närmaste återförsäljare om mer information.

10 KOM-IHÅG FÖR ATT BARN SKA FÄRDAS SÄKERT I BILEN:

1. Barn upp till 4 år ska färdas bakåtvända i bilbarnstol med tillhörande bälte.

2. Barn mellan 4 och 12 år eller 135 centimeter ska ha bälteskudde eller bältesstol. Då kan trepunktsbältet i bilen användas.

3. Koppla ur den främre krockkudden om barnet färdas i det främre passagerarsätet. Först när barnet är 140 cm långt är det säkert att sitta i framsätet med aktiverad krockkudde.

4. Bilbarnstolen är urvuxen när ögonen är i höjd med stolens kant eller när barnet har överskridit viktgränsen.

5. Babyskydd finns ofta att hyra eller låna på BB.

6. Välj godkända bilbarnstolar, det senaste reglementet heter ”i-Size”.

7. Ta av tjocka jackor och overaller för att bältet ska ge bästa skydd.

8. Följ anvisningarna för säker montering av bilbarnstol.

9. Många återförsäljare låter dig låna stolar för att se om de passar i just din bil.

10. Glöm inte att be om barnstol när du beställer taxi.

Säkra bilbarnstolar

Vilket skydd behöver jag till mitt barn? Olika barn växer olika snabbt, ta reda på vilket skydd som passar just ditt barn.

BABYSKYDD

Babyskydd är de minsta bilbarnstolarna och kan användas från barnet är nyfött fram till 6–9 månader eller upp till att barnet väger 13 kg, eller när huvudet når till ryggstödets kant. Tänk på att inte luta babyskyddet mot instrumentpanelen eller sätet framför.

Babyskyddet ska monteras med bilens trepunktsbälte. När barnet klarar att sitta stadigt kan man börja använda en bakåtvänd bilbarnstol.

BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

Barn 0–5 år eller upp till 18 kg, ska åka bakåtvända för optimal säkerhet till och med minst fyra års ålder, men helst längre. Från krocksäkerhetssynpunkt är det lika säkert att placera barnet bakåtvänt i fram- som i baksätet, förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barn i bakåtvänd bilbarnstol.

BÄLTESSTOL

Större barn, 5–12 år eller 15–36 kg, åker säkrast i bältesstol, bälteskudde eller integrerat barnskydd och placeras i bakre eller främre passagerarsätet – förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. Bältesstolen hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte så att axelbandet leds över bröstkorgen så nära halsen som möjligt, och ser till att höftbandet inte tränger in i magens mjukdelar.

Ett barn sitter i en bildbarnstol

SÄKERHET - översikt

Säkerhet är vår högsta prioritet. Säkerhet handlar inte bara om krocksäkerhet i händelse av en kollision, utan också om service och underhåll. Vi hjälper dig att hålla din Volkswagen så säker som möjligt.

Bläddra vidare i VW eMagasin