Kvinna som tar bort snö från bilrutan
Säkerhet

Får jag köra med snö på bilen? 

Säkerhet

Får jag köra med snö på bilen? 

6 april 2021

Det är olagligt att köra med ett lager is och/eller snö på biltaket. Snö och is kan jämställas med last, och räknas därmed som osäkrad last.

I Trafikförordningen (1998:1276) står:

"Last får inte medföras på eller i ett fordon på sådant sätt att den kan utgöra fara för person eller orsaka skada på egendom."

- Snö och is ska bort för att det kan utgöra en säkerhetsrisk för bakomliggande fordon och andra längs vägen. Vid en inbromsning kan snön glida fram, täcka vindrutan och förhindra sikten. Risken är då stor att köra på en fotgängare eller kollidera med en medtrafikant, säger Anders Schääf, trafikpolis och gruppchef vid polisen i Väst.

Du kan få böter på 1 500 kr om du inte håller biltaket fritt från snö och is, men det är den enskilde polisen som gör bedömningen och föraren har rätt att överklaga.

 

- Däremot om snö eller is på biltaket orsakar en skada eller en olycka kan det ses som vårdslöshet i trafiken och du riskerar dagsböter och att bli av med körkortet.

Gör det därför till en god vana att alltid borsta bort snö och is från biltak och motorhuv, både för dina medtrafikanters säkerhet och för din egen.

Billjus:

Det är olagligt att köra med trasiga lyktor, eller billjus som är osynliga på grund av snö. I vissa fall kan det leda till böter på uppemot 1 600 kronor.

Främst utgör du en fara för andra i trafiken som inte ser dig, eller inte kan se att du blinkar inför en sväng. Tänk på att använda en borste på strålkastarglasen för att undvika repor.

Bilrutor:

Det finns ingen lag som reglerear hur is- och snöfria rutorna måste vara, vedertaget bruk är dock att framrutan, främre sidorutorna samt backspeglarna måste vara rena. Om inte det uppfylls kan du vid en olycka dömas för vårdslöshet i trafik.

Registreringsskylt:

En registreringsskylt måste enligt trafikförordningen kunna avläsas. Om skylten täcks av snö eller smuts kan polisen utfärda böter på 1 500 kronor.

SÄKERHET - översikt

Säkerhet är vår högsta prioritet. Säkerhet handlar inte bara om krocksäkerhet i händelse av en kollision, utan också om service och underhåll. Vi hjälper dig att hålla din Volkswagen så säker som möjligt.

Bläddra vidare i VW eMagasin