Linda Schilén med hunden Ester sitter i en Volkswagen
Säkerhet

”Esters bur är hennes trygghet

Säkerhet

”Esters bur är hennes trygghet

6 april 2021

I pandemins spår då många är varit hemma mer har intresset för att skaffa hund ökat. Som hundägare finns det mycket att tänka på – bland annat säkerhet i bilen. Vi mötte trädgårdsmästaren Linda Schilén som berättar om hur hennes hund Ester åker säkert.  

Många av 2020 års hundägare är nya i sin roll. Enligt Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben har siffran ökat i samband med coronapandemin:

– Normalt brukar vi registrera närmare 50 000 nya valpar varje år, men mellan januari och september ligger siffran 6 procent högre.

Som nybliven ägare till en fyrbent kompis är det mycket att sätta sig in i, bland annat hundens säkerhet vid transport.

En som har bra koll på det är Linda Schilén, trädgårdsmästaren som är känd från bland annat Nyhetsmorgon på TV4. När vi pratas vid sitter Linda och hennes sex år gamla hund Ester i bilen – där Ester åker säkert och bra i en solid bur som är monterad i bagageluckan, vilket gör att den inte glider när bilen svänger.

Hunden Ester vid sin hundbur från Volkswagen

– Den här buren är hennes stora trygghet, hon tar sig inte ut någonstans, säger Linda. Det är dessutom ganska generösa gluggar i ribborna så hon har bra ventilation och det känns inte som att jag burar fast henne.

Linda dubbelkollar ofta säkerheten för Ester inför och under bilresorna.

– Jag är en hönsmamma till alla mina djur och mina barn och som gammal flygvärdinna tänker jag alltid ”Safety comes first”. Jag ser alltid till att allting stämmer innan vi åker, ibland under resan kan jag börja undra om jag verkligen tog av henne kopplet när hon hoppade in och då stannar jag och kollar.

 Lindas bil har svarttonade bakrutor vilket hindrar solen från att gassa in på Ester under varma dagar, och hon tror att alla säkerhetsåtgärder också bidrar till att hunden gillar bilåkning.

 – Gör man de här sakerna, ser till att hunden inte får för mycket värme eller kyla eller blir klaustrofobisk eller stressad, så tror jag också att man får en hund som trivs med att åka bil. Då finns det inget den kan protestera mot – möjligen att den inte får sitta i ens knä…

Hund i bil – detta måste du ha koll på

Hund i bil – detta måste du ha koll på

Hunden Ester ligger i sin hundbur från Volkswagen.

* Hunden ska rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den får max vistas i en stillastående bil i tre timmar.

* Både varm och kall luft är farligt för en hund vilket gör att du inte får lämna den utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.

* Bilen ska ha ett utrymme som skärmar av hundens utrymme från personutrymmet med galler eller nät för att hålla både passagerare och hund säkra vid en snabb inbromsning eller krock.

* Valpar måste vara minst en vecka gamla för att få åka bil, och naveln måste ha läkt helt.

* Inga lösa föremål, vare sig bagage eller vatten- eller matskål, som kan skada hunden vid inbromsning eller krock får ligga framme.

* I buren ska hunden kunna röra sig och ligga ner obehindrat. Det innebär att buren ska vara lika lång som hundens längd från nosspets till sittbensknöl x 1, 10, lika bred som hundens bröstbredd x 2,5 och lika hög som hundens höjd över hjässan när hunden står normalt.

Källa: Svenska Kennelklubben, Jordbruksverket.

Här hittar du tillbehör

vwtillbehor.seOpens an external link finns allt du behöver för livet med hund
och din bil. Med Volkswagenkortet kan alla köp över 500
kronor delas upp på 12 månader utan ränta eller avgifter. Kom ihåg att
kontrollera att den hundbur du väljer passar just din bil.

Till vwtillbehör.seOpens an external link

SÄKERHET - översikt

Säkerhet är vår högsta prioritet. Säkerhet handlar inte bara om krocksäkerhet i händelse av en kollision, utan också om service och underhåll. Vi hjälper dig att hålla din Volkswagen så säker som möjligt.

Bläddra vidare i VW eMagasin