Ebba & Mat-Tinas äventyrliga väg till guldpastan
Vad händer när en mästerkock och en skidstjärna möts i ett skånskt rapsfält, på ett gym och i ett kök? Jo, en dag fylld av träningspepp, skratt, och massor av svartpeppar. Det lagas en guldpasta med lika mycket hjärta som energi – skapad av två kvinnor som vet hur man bygger något från grunden.
Text: Sofia Lundgren
Foto: Rickard Croy
2025-05-23
Att laga pasta med en av Sveriges mest folkkära kockar, Mat-Tina Nordström, och en av våra mest meriterade skidåkare, Ebba Andersson, är precis så trevligt som det låter. Och när dessa två kvinnor möts för en gemensam dag i Skåne blir resultatet lika delar träningssvett, skratt och krämig pasta.
Det hela börjar tidigt. Ebba är redan på plats på gymmet när Tina anländer. Stakmaskinen först på schemat, Ebba förklarar hur hon kör sina intervaller och får sedan Tina att prova chins. De skämtar om vem som bänkar mest – Ebba tar 70 kilo, Tina 60. Och Maja Dahlqvist i längdskidlandslaget bänkar 80, avslöjar Ebba.
Sedan bär det iväg i bilen, in i Tinas vardag, som hon säger. För nästa stopp blir ett rapsfält – kan det bli mer skånskt?
– Visste du att man kan äta raps? Inte bara oljan, utan blommorna också.
De plockar knoppar som inte slagit ut helt. Tina beskriver smaken som mild och kålig, med lite crunch. Ebba skrattar:
– Jag känner mig som en kanin. Det smakar typ broccoli. Känns lite förbjudet att plocka så här, men kul.
Råvaror med hjärta
Nästa anhalt är en gårdsbutik. Där handlar de stora ägg med feta gulor till pastan och färsk timjan. Väl hemma i Tinas kök får Ebba instruktioner direkt:
– Gör som en liten vulkan av mjölet, och så knäcker du äggen i mitten.
Tina förklarar hur viktigt det är med bra mjöl när man gör egen pasta – helst ska det vara durumvetemjöl. Medan degen vilar river Tina ost. Ebba skär sparris och delar med sig av kuriosa från längdskidsvärlden:
– Man får faktiskt ost om man hamnar på pallen i världscupen. Gruyère, typ tre kilo per gång. En säsong stod jag på pallen 10 gånger, så det var många som fick en ost i present av mig då.
När de matar degen genom pastamaskinen konstaterar Tina:
– Det märks att det är någon som gjort chins som knådat den här degen.
Mat som minne och motor
Pastan de lagar är en variant på klassikern cacio e pepe – svartpeppar, ost och vitlök, som Tina raskt döper om till "Ebbas guldpasta". De lägger till havskräftor och sparris, och resultatet är en rätt som är lika krämig som personlig.
– Man ska inte mesa med pepparn. Den här rätten måste ha lite bett, konstaterar Tina.
– Den är verkligen kolhydrater i sin renaste form, fyller Ebba i.
– Och så god!
Under måltiden konstateras att de har mer gemensamt än man kanske tror.
– Mat och skidåkning är ju är folkligt, alla kan ta till sig det, säger Tina.
– Ja, och du har ju mat som ditt arbete, jag använder det för att kunna jobba. Men ska jag äta så kan jag ju lika väl njuta på vägen, säger Ebba.
De pratar om mat som verktyg, som ritual, som ett sätt att vara tillsammans – även i Ebbas ganska strikt planerade vardag, eftersom det är kring måltiderna som skidlandslaget samlas vid resdagar och tävlingar.
Ett matigt möte mellan två världar
Ebba och Tina sågs för första gången när båda medverkade i SVT:s talkshow ”Carina Bergfeldt” 2023. Sedan dess har de hållit kontakten.
– Det var där du började prata om att du ville lära dig laga pasta, minns Tina.
Och så blev det. En dag fylld av både fysisk och kulinarisk energi, som slutade med nöjda magar och en nyvunnen pastapassion.
– Min mamma kommer bli jätteglad när jag säger att jag önskar mig en pastamaskin, säger Ebba och skrattar.