Receptet på Ebbas och Mat-Tinas guldpasta
Att laga Ebba Anderssons guldpasta är faktiskt inget man behöver vara proffs för att få till – men det är klart att det hjälper om Mat-Tina Nordström står för receptet och övervakar matlagningen. Vill du testa själv? Så här gör du.
Text: Sofia Lundgren
Foto: Rickard Croy
2025-05-23
I recept där råvarorna är få blir kvaliteten extra viktig. Till egen pastadeg påpekar Tina att man vill ha ägg där gulorna är stora och fina med mycket smak. Tina tipsar Ebba att hälla ut mjölet på arbetsytan, göra en liten grop i mitten och sedan lägga ägg, salt och olja där. Och det är inte bara ägg utan också mjöl som ska väljas med eftertanke, berättar Tina:
– Mjölet sjukt viktigt när man gör pasta. Ett bra mjöl är durumvetemjöl med hög proteinhalt, då får du en pasta som är al dente. Använder du busmjöl eller fulmjöl som vanligt vetemjöl, så blir pastan lätt degig.
Låt pastadegen vila
Vispa sedan runt lite innan börjar knåda ihop det hela till en deg. Addera vatten och olivolja och fortsätt arbeta degen till den känns smidig och elastisk. Svep in degen i gladpack och låt den vila i kylen i ungefär en timme innan du tar fram din pastamaskin. Kavla ut degen till tagliatelle.
Koka sedan upp ordentligt med vatten och snåla inte med saltet – och kom ihåg att färsk pasta bara ska koka 2–3 minuter, så håll koll! Och spara undan en ordentlig skvätt (cirka 2 dl) av pastavattnet, den behövs strax.
Vitlök och peppar – mycket peppar
Så till det som sätter smak på guldpastan: skiva vitlöksklyftorna tunt och fräs i olivolja till de blir gyllenbruna.
– Mortla ordentligt med svartpeppar och rosta den sedan snabbt i en stekpanna – det tar bort en del av hettan och tar fram det blommiga i pepparn, förklarar Tina. Riv också ordentligt med pecorino och parmesan.
När sedan pastan är färdigkokt, lägg över den i stekpannan där pepparn är och addera vitlöken, den rivna osten och skvätten pastavatten som sparades innan och blanda om ordentligt.
Tina och Ebba väljer nystekta havskräftor och sparris till sin pasta – frästa cocktailtomater är också gott till. Eller att bara äta denna cacio e pepe som den är.
– Kan detta bli din nya ”guldpasta”, Ebba? Om vi tar bort pepparn? undrar Tina och får ett snabbt svar från den nu pastakunniga skidstjärnan:
– Nej, det ska vara med peppar, det ger bra energi! Den här pastan är verkligen kolhydrater i sin renaste form!