Ebba andersson och Tina Nordström står i ett kök och visar upp maten de lagat

Receptet på Ebbas och Mat-Tinas guldpasta

Att laga Ebba Anderssons guldpasta är faktiskt inget man behöver vara proffs för att få till – men det är klart att det hjälper om Mat-Tina Nordström står för receptet och övervakar matlagningen. Vill du testa själv? Så här gör du.

Text: Sofia Lundgren
Foto: Rickard Croy
2025-05-23

I recept där råvarorna är få blir kvaliteten extra viktig. Till egen pastadeg påpekar Tina att man vill ha ägg där gulorna är stora och fina med mycket smak. Tina tipsar Ebba att hälla ut mjölet på arbetsytan, göra en liten grop i mitten och sedan lägga ägg, salt och olja där. Och det är inte bara ägg utan också mjöl som ska väljas med eftertanke, berättar Tina:

– Mjölet sjukt viktigt när man gör pasta. Ett bra mjöl är durumvetemjöl med hög proteinhalt, då får du en pasta som är al dente. Använder du busmjöl eller fulmjöl som vanligt vetemjöl, så blir pastan lätt degig.

Recept

Guldpastans recept

Närbild på Guldpastan som Tina och Ebba tillagat

Ingredienser till pastan:

- 4 ägg
- 1 äggula
- 450 g mjöl, helst av durumvete
- 1 tsk salt
- 1 msk vatten
- 1 msk olivolja

- 2 vitlöksklyftor
- 100-150 g riven pecorino och parmesan
- 2-3 msk hela svartpepparkorn

- Kräftor
- Sparris
- Citron

Receptet finns även på tina.se

Låt pastadegen vila

Vispa sedan runt lite innan börjar knåda ihop det hela till en deg. Addera vatten och olivolja och fortsätt arbeta degen till den känns smidig och elastisk. Svep in degen i gladpack och låt den vila i kylen i ungefär en timme innan du tar fram din pastamaskin. Kavla ut degen till tagliatelle.

Koka sedan upp ordentligt med vatten och snåla inte med saltet – och kom ihåg att färsk pasta bara ska koka 2–3 minuter, så håll koll! Och spara undan en ordentlig skvätt (cirka 2 dl) av pastavattnet, den behövs strax.

Vitlök och peppar – mycket peppar

Så till det som sätter smak på guldpastan: skiva vitlöksklyftorna tunt och fräs i olivolja till de blir gyllenbruna.

– Mortla ordentligt med svartpeppar och rosta den sedan snabbt i en stekpanna – det tar bort en del av hettan och tar fram det blommiga i pepparn, förklarar Tina. Riv också ordentligt med pecorino och parmesan.

När sedan pastan är färdigkokt, lägg över den i stekpannan där pepparn är och addera vitlöken, den rivna osten och skvätten pastavatten som sparades innan och blanda om ordentligt.

Tina och Ebba väljer nystekta havskräftor och sparris till sin pasta – frästa cocktailtomater är också gott till. Eller att bara äta denna cacio e pepe som den är.

– Kan detta bli din nya ”guldpasta”, Ebba? Om vi tar bort pepparn? undrar Tina och får ett snabbt svar från den nu pastakunniga skidstjärnan:

– Nej, det ska vara med peppar, det ger bra energi! Den här pastan är verkligen kolhydrater i sin renaste form!

SE FILMEN med Ebba Andersson och Mat-Tina Nordström 

Ebba Andersson och Tina Nordström står framför en Volkswagen Tayron med gula rapsfält i bakgrunden

En film från skånska rapsfält och styrketräningslokaler för att landa i den här perfekta guldpastan!

Fler artiklar från Ebba och Tinas matresa

Ebba & Mat-Tinas äventyrliga väg till guldpastan

Ebba andersson och Tina Nordström äter rapsblommor, gult rapsfält i bakgrunden

Ebba Anderssons väg mot guld 

Ebba Andersson står framför en Volkswagen Tayron

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin

Interiören i Volkswagen ID.7. Vinterlandskap utanför

25 car hacks till din Volkswagen

Emil och Amanda testar ID.7 Tourer

Emil Norberg: ID.7 Tourer har allt för en barnfamilj

Astrid Karlstedt står framför sin VW T-Roc

Astrids resa till toppen med T-Roc

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin