Reportage

”ID.4 som personalbil ger mer frihet”

Text: Henrik Lenngren
Foto: Petter Bülling
2023-07-04

Kim Cannerheim har tagit steget in i elbilserans tystnad och frihet med ID.4 – ett val som präglats av både miljömedvetenhet och ekonomiska fördelar.

– Det är en win-win för alla i familjen. Vi håller nere kostnaderna och det är en härlig känsla att slippa tanka, säger han.

När Kim Cannerheim, kapitalrådgivare på Söderberg & Partners, för ett halvår sedan skulle välja ny bil föll valet på ID.4 – och en personalbilslösning.

– Det är första gången jag väljer en personalbil. Det är stora skillnader jämfört med min tidigare privatleasing, nu har jag mer frihet och det är mer fördelaktigt ekonomiskt, säger han.

Tystnaden inuti ID.4 har också sina fördelar, påpekar Kim. Många privata telefonsamtal och vissa jobbmöten kan nu ske i bilen utan störande bakgrundsljud.

– Det är en klar skillnad på hur tyst ID.4 är jämfört med vår förra bil. Ingen av mina kunder har någonsin sagt att det brusar eller är stökigt. Det är snarare bättre ljud där än om jag stoppar in mina hörlurar i telefonen, säger Kim.

Han beskriver ID.4 som ett nytänkande val som passar perfekt in i hans egen, men också familjens, livsstil.

– Bilen är stilren och rymlig. Vi fastnade verkligen för dess komfort och utrymme när vi testade den. Allt från våra idrottsprylar till vår labrador, Polo, får plats, förklarar han.

Familjen Cannerheim brinner för miljömedvetenhet, något som förstärks av valet av en ID.4.

– Vi försöker leva efter våra värderingar och inte slösa. Elbilen blir en win-win för alla – vi håller nere kostnaderna och det är dessutom en härlig känsla att slippa åka in på en bensinmack och tanka, säger Kim.

Hans hustru Åsa arbetar med hållbarhetsfrågor i form av måltidsutvecklare på Södertälje kommun.

– Hennes arbete inom hållbarhet har smittat av sig på familjen. Dessutom blir jag i mitt yrke inom finansbranschen ständigt påmind om vikten och utvecklingen av hållbara investeringar.

När Kim talar om de ekonomiska fördelarna med elbilen, med lägre driftskostnader och låga laddningskostnader, skiner han upp:

– Det är som natt och dag. Jag kan följa exakt hur mycket el vi förbrukar och vad det kostar. Jag har till exempel laddat för bara 140 kronor hittills den här månaden (19 juni, reds anm). Vi laddar nästan bara bilen hemma. Jag anger när jag ska åka i väg och bilen laddar sedan under de timmar då det är billigast.

Men det är inte bara Kim som är nöjd med bilen. Familjens äldsta dotter, Olivia, har också anammat elbilseran.

– ID.4 är en klar favorit hos henne. När hon ska i väg, och vi själva bara är hemma, tar hon den gärna. I det stora hela har bilen verkligen levererat över förväntan och alla är supernöjda. Den funkar både till korta resor, mellanlånga resor och längre resor. Helt perfekt!

Skillnaden på tjänstebil, förmånsbil & personalbil

  • Tjänstebil
    Används mest för arbete men kan också köras privat. Privat användning kan begränsas för lägre förmånsvärde, särskilt om man kör över 3 000 mil i tjänst.
  • Förmånsbil
    En bil som företaget erbjuder som en förmån, och är beskattningsbar. Förmånsvärdet, som inkluderar fordonsskatten, motsvarar kostnaden för att äga bilen privat.
  • Personalbil
    En annan form av förmånsbil där den anställda står för bilkostnaden via löneavdrag. Detta minskar risken för värdeminskning jämfört med privatköp och undviker behovet av en stor initial investering.

ID.4
Det enklaste valet. 

I en tid av oändliga och krångliga val kan det vara befriande enkelt att välja elbil. Den är rymlig för alla och allt du behöver köra, är tyst och underhållande på vägen, säkerheten är femstjärnig och du kommer långt mellan laddningarna. 

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i VW eMagasin

"Mer premiumkänsla i nya ID.3"

Fem i ID.-familjen

”Nya ID.3 känns sportigare och tystare”

Bläddra vidare i VW eMagasin