Tips

Gör bilen vårfin

Foto: James Holm
2024-04-22

Passa på att skämma bort din bil inför våren. Här är tipsen för som ger dig en både snyggare, tryggare och bättre vän på bilresan.

Skärmrengöring

När gjorde du rent bilens navigations- och infotainmentskärm senast? Sväng in hos din närmaste Volkswagenpartner och införskaffa för ändamålet särskilt rengörings-kit som kommer med både rengöringsmedel och en mikrofiberduk. Tar effektivt bort både smuts och fingeravtryck, utan att skada skärmen.

Läs merÖppnar nytt fönster/tab

Visa din personlighet

Ett par snygga lättmetallfälgar höjer utseendet på din bil och bidrar till att göra din bil lite mer personlig. Med originalfälgar från Volkswagen säkerställer du funktion, hög kvalitet och fortsatt säkerhet. Framför allt säkerställer du att du får kvalitetsfälgar och får samtidigt en personligare bil.

Ett exempel är originalfälgen Loen som passar elbilen ID.3. Loen finns i både 18 tum och 19 tums storlek och i olika ytfinish-utföranden. Rekommenderad däckdimension i 19-tum: 215/50R19 eller 215/55R18 för 18-tum.

Hitta fälgar på Tillbehör OnlineÖppnar nytt fönster/tab

Kontrollera sommardäcken

Säkerhet ska alltid ses som en helhet, vilket inkluderar rätt däck och ett bra skick på däcken. Se till att däcken håller rätt lufttryck och att mönsterdjupet på sommardäcken är godkänt. Lagen för sommardäck säger minsta mönsterdjup på 1,6 mm, men vi rekommenderar ett byte vid 3 mm för att undvika risken för vattenplaning. Se till att däcken är av både god kvalitet och i bra skick. De är en viktig pusselbit i din bils säkerhet.

Datumen du bör ha koll på:

  • 1 april-30 november: Du får köra med sommardäck. Undantaget är om det är eller förväntas bli vinterväglag under den perioden. Då måste du ha vinterdäck, trots att det är utanför fastställt period.
  • 1 december-31 mars: Lagkrav på vinterdäck gäller om vinterväg råder (Polisen avgör väglaget).
  • 16 april-30 september: Dubbdäcksförbud råder.

Din Volkswagenpartner kan hjälpa dig med att skifta däcken och kontrollera att de är säkra.

Boka tid för däcksbyteÖppnar nytt fönster/tab

Storstädning invändigt …

Vi gissar att du städar hemmet innan ni får gäster. Att städa insidan av bilen bör vara lika självklart och höjer förstås trivselfaktorn rejält. Lägg därför lite tid på att städa ur samt vädra ut kupén. Hos din Volkswagenpartner finns det många olika anpassade rengöringsmedel för glas, textil, skinn och plast/vinyl. De kan även ge tips på att använda rätt rengöringsmedel för rätt material, för att undvika missfärgningar eller skador.

… och storstädning utvändigt

Din Volkswagen har hållit dig varm och trygg under vintern, men också utsatts för hårda yttre påfrestningar under hela vintern. Att möta våren med en ordentlig yttre rekonditionering, för att få bort vintervägarnas vägsalt och ingrodd smuts är alltid en god idé.

Att tvätta sin bil regelbundet är ett av de enklaste sätten för att behålla en fräsch bil, men det skadar aldrig att stärka upp den rutinen med en yttre rekond en eller två gånger per år. En väl genomförd rekond gör dessutom din bil mer motståndskraftig mot smuts. Som en bonus bidrar en väl genomförd rekonditionering till att göra framtida tvätt av den behandlade bilen enklare. Många av våra Volkswagenpartners och verkstäder utför rekonditionering in- och utvändigt. 

Se om din närmaste Volkswagenpartner utför rekond och vad det kostar på Boka Service Online.Öppnar nytt fönster/tab

Ut och cykla

Våren inbjuder verkligen till bilkörning, men också cykelturer. För dig som önskar ta med din cykel på bilresan har Volkswagen ett brett program av cykelhållare. Antingen för takräcke eller aktermontering. Kontrollera med din närmaste Volkswagenhandlare vilken lösning som lämpar sig bäst för just din bil.

Hitta cykelhållare på Tillbehör OnlineÖppnar nytt fönster/tab

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Förläng sommaren – åk på hemester

Vägen mot klimat-neutral mobilitet

Så här åker du säkrast med barn i bil

Bläddra vidare i VW eMagasin