Tips

Experten: ”Det lönar sig med elbil”

Foto: Magnus Sandberg
2023-07-04

Med pendlande elpriser och slopad klimatbonus – lönar det sig fortfarande att välja elbil?

– Det enkla svaret är ja, säger Volkswagens Johan Sjögren som är expert på att räkna på den totala kostnaden för ett bilägande.

Väldigt varierande elpriser, höga räntor, lågkonjunktur. Tuffa tider.

Men en helt nödvändig utgift för många är ändå bilen och osäkra elpriser är något som direkt påverkar elbilsägarna. Frågan är hur mycket de påverkar? Och för den som ännu inte gått över till elbil, är det verkligen rätt tillfälle att slå till nu när klimatbonusen tagits bort?

Johan Sjögren är expert på de här frågorna. Han jobbar som rådgivare och storkundsansvarig på Volkswagen Financial Services. En stor del av hans arbetstid går åt till att ta fram så kallade TCO-kalkyler: en beräkning som visar den totala kostnaden för ett bilägande, där inköpspriset bara är en av faktorerna.

– Det stämmer att vi fick höjda elpriser i Sverige men vi har även sett att diesel- och bensinpriset nått nya höjder. En ID.4 sparar bränsle för cirka 10 kronor milen jämfört med en fossildriven bil i samma storleksklass, säger han.

 

Johan Sjögren har en ambitiös kalkyl som visar hur stor privatleasingkostnaden för elbilen ID.4 Pro Performance skulle bli i jämförelse med motsvarande fossildriven modell – en Tiguan Elegance.

Och det rör sig inte om någon glädjekalkyl, Johan Sjögren har i stället räknat med ett elpris i överkant.

– Om du laddar 75 procent hemma till ett kilowattpris på 2,50 kronor – och 25 procent via snabbladdning på vägarna till priset 8,70 kronor per kilowatt – då blir drivmedelspriset 4,05 kronor per kilowatt. Jämför du det med ett dieselpris på 22 kronor per liter får du en helt annan driftskostnad per månad, förklarar han.


Räknar man med en månadskörning på 167 mil blir drivmedelskostnaden för ID.4-användaren cirka 1 600 kronor billigare än för en dieselbil. Men drivmedelskostnaden är bara en parameter som måste tas i beaktning för att räkna ut den totala kostnaden. En halverad servicekostnad för elbilen och fordonsskatten är också nödvändigt att lyfta i den här typen av kalkyl.

– Just fordonsskatten tror jag att många glömmer bort. För elbilen ligger den endast på 30 kronor i månaden. För en fossildriven suv ligger den summan över 1 100 kronor. I månaden, säger Johan Sjögren.

Men när han räknat ihop allt, vad blir då den totala privatleasingkostnaden per månad – räknat på ett högt elpris? Jo, kalkylen visar att den totala månadskostnaden för ID.4 kontra bensindriven Tiguan Elegance i princip hamnar på exakt samma summa. Men Johan Sjögren tycker inte att man ska stirra blint på kostnaden, då missar man en väldigt viktig parameter.

– Vid körning har en ID.4 noll koldioxidutsläpp om du laddar med förnybar el. Motsvarande bensindriven modell släpper ut 183 gram koldioxid per kilometer. På tre år och 6 000 mil innebär det totalt 10 980 000 gram koldioxid, säger han.

Trots osäkra tider lönar det sig alltså med elbil enligt Johan Sjögren.

 


Jämförelse drivmedelskostnad

Volkswagen ID.4 Pro Performance (el)
Drivmedelspris: 4,05 kr/kWh
Förbrukning: 1,65 kWh per mil
Milkostnad: 6,68 kronor

Vid en körning av 167 mil i månaden blir drivmedelskostnaden 1 116 kr

Volkswagen Tiguan Elegance (bensin)
Drivmedelspris: 20,09 kr/l
Förbrukning: 0,81 liter per mil
Milkostnad: 16,27 kr

Vid en körning av 167 mil i månaden blir drivmedelskostnaden 2 717 kr

Volkswagen Tiguan Elegance (diesel)
Drivmedelspris: 22,01kr/l
Förbrukning: 0,64 liter per mil
Milkostnad: 14,09 kr

Vid en körning av 167 mil i månaden blir drivmedelskostnaden 2 352 kr

 


Så påverkas privatleasing av höjda räntor

”Det är svårt att svara på exakt eftersom det beror på när avtalet tecknades, olika modellutförande, utrustning på bilen, löptider samt körsträcka på olika avtal. Men väldigt grovt räknat så innebär 1 procent räntehöjning en högre privatleasingkostnad på runt 300-350 kronor för en elbil”, säger Johan Sjögren på Volkswagen Financial Services.

Visste du att…

… ID.4 tillverkas vid Volkswagens fabriker i Emden och Zwickau och är koldioxidneutral vid överlämnandet till kunden?

 

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Experten svarar på fyra heta tjänstebilsfrågor inför 2023

”ID.4 som personalbil ger mer frihet”

Elbilar på verkstaden: oljebyten en del av det förgångna

Bläddra vidare i VW eMagasin