Säkerhet

Strålande krockresultat för ID.3 och ID.4

Text: Petter Jennervall
Foto: Euro NCAP

Det blir allt tuffare krocktester för alla bilar, men Volkswagens ID.-modeller får högsta betyg av Euro NCAP.

Euro NCAP är en fristående europeisk organisation som krocktestar nya bilmodeller. Allt eftersom tekniken och bilarna har blivit mer avancerade ställs också högre krav på bilarnas krocksäkerhet. I dag krävs det att bilarna har viss säkerhetsutrustning och krocksäkerhetssystem för att kunna få högsta betyget fem stjärnor. 

De hårdare riktlinjerna från 2020 gör att det är svårare att få högsta betyg nu. Tuffare tester har utökats med bland annat skydd av vuxna, hur ett fordon interagerar med de andra som är inblandade i krocken samt hur väl det skyddar sina passagerare. 

Sidokrocktesten görs med tyngre vagn och högre hastighet. Testen utvärderar även hur passagerarskyddet fungerar och hur fordonets passagerare interagerar vid sådana krockar. All utvärdering sker inte bara vid kollisionstillfället utan det delas också ut poäng för säkerheten efter en kollision som säker losstagning av passagerare. Utvärdering för oskyddade trafikanter har dessutom fått fler testscenarier för den autonoma nödbromsningen och backning samt sväng över en väg med fotgängare. 

Elbilar från Volkswagen har företagets senaste bottenplatta, och chassikonstruktionen kombinerad med de modernaste säkerhetssystemen har gjort att ID.3, ID.4 och ID.5 fått högsta betyg – fem stjärnor. En mittkrockkudde för framsätena var en av nyheterna som lanserades med ID.-familjen. Den förhindrar eventuell huvudkontakt mellan förare och främre passagerare vid till exempel en kollision från sidan. 

I kategorin elbil ligger både ID.3 och ID.4 i toppen av alla testade. ID.4 testades 2021 och fick 93 procent för skydd av vuxen och 89 procent för skydd av barn. Modellsyskonet ID.3 testades 2020 och fick 87 respektive 89 procent. Senast att testas var ID.5, under våren 2022, och modellen nådde exakt samma betyg som ID.4.

Nya suv-coupén Taigo testades samtidigt som ID.5 och levererade även den på allra högsta nivå. Fem stjärnor i slutbetyg och 94 respektive 84 procent för vuxen- och barnskydd.

Betygskriterierna hos Euro NCAP

Betygskriterierna hos Euro NCAP

5-stjärnig säkerhet: Som helhet utmärkt prestanda inom krockskydd och väl utrustad med omfattande teknik för att undvika kollisioner.

4-stjärnig säkerhet: Som helhet bra prestanda inom krockskydd, det kan finnas ytterligare teknik för att undvika kollisioner.

3-stjärnig säkerhet: Åtminstone genomsnittligt passagerarskydd men inte alltid utrustad med de senaste funktionerna för att undvika kollisioner.

2-stjärnig säkerhet: Nominellt krockskydd men saknar teknik för att undvika kollisioner.

1-stjärnig säkerhet: Marginellt krockskydd och viss teknik för att undvika kollisioner.

0-stjärning säkerhet: Uppfyller standarder för typgodkännande så att fordonet får säljas men saknar kritisk modern säkerhetsteknik.

SÄKERHET - översikt

Säkerhet är vår högsta prioritet. Säkerhet handlar inte bara om krocksäkerhet i händelse av en kollision, utan också om service och underhåll. Vi hjälper dig att hålla din Volkswagen så säker som möjligt.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Så här åker du säkrast med barn i bil

Laddat för säker sladd – med ID.3 på halkkörningsbanan

Så åker din hund säkert i bilen 

Bläddra vidare i VW eMagasin