Reportage

Miljoner har sett Hampus fixa till Bubblan

Text: Mimmi Bergling
Foto: Hampus Granström
2023-12-20

Kan tysta renoveringar av gamla bilar verkligen fånga tittare? Ja, fråga bara Hampus Granström – hans bilfixarkonto har nästan 14 miljoner visningar på Youtube.

Populärast är en Volkswagen Typ 1 som stått gömd i en lada i 33 år. 

De senaste åren har 22-årige Hampus Granström ägnat en hel del timmar i garaget, där han förvandlat rostiga och dammiga historier till glänsande, nypolerade bilar. Samtidigt har han också valt att filma transformationerna. Och när han sommaren 2023 gav sig på en Bubbla från 1966, som de senaste 33 åren befunnit sig i en lada i Njurunda, så blev det jackpott för hans Youtubekanal.

Bubblan i sig har en speciell historia, med endast två ägare under alla sina år. Först var det en kvinna som länge ägde bilen, men när det kom på tal att sälja den blev hennes närstående rädda att hon skulle ångra sig. I stället lät de bilen stå kvar i garaget, vilket den gjorde långt efter hennes bortgång. 

Den nuvarande ägaren är en släkting till damen och det var när han skulle ta ut bilen ur ladan som han kom att tänka på Hampus, efter att ha sett vad dennes tidigare Youtube-filmer. 

– Det var en win-win-situation där ägaren skulle få en nyfixad bil och jag en video. Det lät så kul att jag hade kunnat göra det utan att filma, men det passade perfekt att göra en video med hela förvandlingsprocessen, från en risig till en fin Bubbla, berättar Hampus.

Process är rätta ordet, då bara den första delen – att rulla ut bilen från ladan – krävde flera man och en traktor. Men efter att däcken blivit luftade kunde bilen rullas ut problemfritt.  

– Den hade stått bra till. Nästan inget satt fast, säger Hampus.

Därefter tog de bilen till en tvätthall för att påbörja den utvändiga renoveringen

– Det blev ingen vanlig biltvätt. Vi tvättade bort allt damm och använde kemikalier för att rena lacken och för att få bort all skit som fanns. Sedan kunde vi putsa hela bilen. 

Först polerades lacken, sedan kromlisterna och alla detaljer. Tack vare att bilen i grunden var så välbevarad räckte det – inget behövde svetsas eller lackas om. Rutorna tvättades, invändig smuts togs bort och insidan städades ur. Hela transformationen tog någon vecka att genomföra och en positiv överraskning väntade när sätenas överdrag togs bort. 

– Bilen var så pass fin på insidan att det var mer en uppfräschning som behövdes.

--:--

I klippet visas hur Bubblan sakta men säkert väcks till liv. Från att stå gömd i ett hörn täckt av 33 års smuts, till att bli en skinande ren och polerad skönhet. 

Se hela filmen härÖppnar nytt fönster/tab

Hampus har fixat med bilar i nästan halva sitt liv. Allt började när han som 13-åring såg en annons för en Volvo PV från 1962.
– Efter lite övertalning av mamma och pappa fick jag lov att köpa bilen själv, och låna plats.

Bilen renoverade han sedan helt på egen hand under de följande fyra åren, främst genom att prova sig fram, men också med hjälp av andras klipp på Youtube. Hampus uppskattar att det rörde sig omkring 2 000 timmar innan renoveringen var klar, lagom till att han skulle fylla 18 år och ta körkort.

Och det var bara början – efter första renoveringen har entusiasmen bestått.

– Jag har hållit på mycket med bilar sedan dess och har haft bra rullning med att både köpa och sälja bilar. 

Så småningom började det komma in förfrågningar av bekanta som bad honom att göra samma sak med deras bilar. 

– De frågade om bilrenoveringar i allmänhet, men också specifikt om den här sortens förvandlingar. 

Och tack vare hans Youtube-filmer är det nu fler än bekanta i Sundsvall som fått nys om vad han gör. Han har hunnit samla på sig över 46 000 prenumeranter på Youtube. 

– Hela min grundtanke från start har varit att skapa content jag tycker själv är roligt att titta på, för då tycker nog andra det. Det är ingen ”filmstudio-nivå” på det hela, men det ska vara givande och intressant.

Onekligen ett vinnande koncept, med nästan 14 miljoner visningar totalt för alla hans filmer.

– Det känns lite overkligt, det var inte det jag hade förväntat mig från början. Jag la ut en film på en bil jag hämtade, som jag tyckte skulle vara rolig att dokumentera. Och filmen fick enorm spridning.

Och konceptet funkar bortom Sundsvall och Sveriges gränser. Till exempel har klippet med Bubblan fått väldigt mycket uppmärksamhet i USA, Tyskland, Brasilien och Indien. Och nästan alla är oerhört positiva i sina kommentarer.

– Folk kan ha små synpunkter men överlag blir jag väl bemött, säger Hampus.

Något som verkar uppskattas är att det i filmerna är lite snack och mycket verkstad – i dubbel bemärkelse. Den 20 minuter långa videon visar nämligen renoveringen i tystnad. 

– Jag kände inte att jag ville prata. Helt enkelt för att jag själv inte tycker om när andra pratar i sådana här filmer, då blir det att jag bara spolar förbi. 

I framtiden kanske det kan bli någon video med prat, men nu har han medvetet satsat på konceptet ASMR (​​autonom sensorisk meridiansk respons), där det är viktigt med tillfredsställande ljud och rogivande tystnad. 

Hampus har en genomtänkt strategi när det gäller innehållet i hans Youtube-kanal. Varje video ska vara genomtänkt och gjord med omsorg.

– Jag producerar bara sådant jag tror folk vill se, och gör inte en video bara för utfyllnadens skull. 

Framöver vill han fortsätta på samma sätt, men tänka nytt vad gäller användandet av material. Han har funderat på att utforska möjligheterna att expandera till fler kanaler, men det får framtiden visa.

– Egentligen skulle jag satsa mer på att bli större med kortare format, som på Facebook, Instagram och Tiktok. Men jag tar en dag i taget, eftersom konceptet med långa format fungerar.

Framgångarna har inte varit livsavgörande. Trots att hans klipp på Bubblan har visats över 3,5 miljoner gånger på fem månader, har inte så mycket förändrats i övrigt. 

– I bilsammanhang är jag väl ganska igenkänd, men annars är det inte så stor skillnad.

Den vanligaste frågan Hampus får är hur han hittar bilarna, men Hampus menar att det nästan är bilarna som hittar honom.

– Jag håller ögon och öron öppna. Man måste befinna sig i rätt kretsar vid rätt tillfälle och sammanhang så kommer de fram.

Han köper alltså inte bilar på traditionella sätt, utan har antingen stött på dem, vetat om att de funnits eller jagat rätt på dem.

– Man ska inte ha bråttom. Letar man så hittar man inte. Bilarna kommer, och sedan kommer idéerna därefter. 

Det som först handlade om att renovera bilar har lett till mycket annat positivt. I dag ägnar sig Hampus inte åt bilrenoveringar på heltid, utan har det som fritidsintresse på sidan av jobbet som fastighetsmäklare. 

­– Idén är att fortsätta framöver men låta fixandet vara en sidosyssla. För att det ska vara kul och bra, inte “bara för att”. Men jag ska fortsätta, det är en sak som är säker.

För andra som är intresserade av bilrenoveringar, men ännu inte testat, så har Hampus ett tydligt tips:

– Våga prova. Har du ett intresse ska du ta vara på det!

Han är tacksam att föräldrarna faktiskt lät honom göra just det för snart tio år sedan.

– Familjen tycker det är kul att jag har en egen drivkraft att skapa något eget.

När det gäller Bubblan så står den kvar hemma hos ägarna. Vissa delar funkar, men lite mekaniskt arbete kvarstår innan den är körbar. Målet är att fixa bromsarna, göra den trafiksäker och sedan köra runt med den på somrarna.

Hampus Granström

Hampus Granström

  • Ålder: 22 år.
  • Bor: Sundsvall.
  • Familj: Mamma, pappa, lillebror
  • Gör: Jobbar som fastighetsmäklare – samt filmar sina biltransformationer.
  • Youtube-kanal: @hampus_granstrom

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.