Reportage

Bubbla, Golf och ID.3 – Jan har alla folkbilarna

Text: Stina Bergdal
Foto: Anders Andersson
1 juni 2021

Sedan barnsben har Jan Johansson i Hyltebruk varit en stor fantast av Volkswagen. I dag är han stolt ägare till tre generationer av folkbilen – Typ 1, Golf och ID.3.

– Det känns lite speciellt att ha alla tre, säger han.

1956 köpte Jan Johanssons pappa en Typ 1 – Bubbla – hos återförsäljaren Svenstigs och redan då började Jans Volkswagens-intresse gro. I dag äger han tre generationers folkbilar: en Volkswagen Typ 1 från 1974, en första generationens Golf Cabriolet som han köpte ny 1986, och en ID.3.

– Alla har sin charm, man ser utveckling och när man kör speglar bilarna den tiden de kommer ifrån, säger han.

Det är inte bara Jans bilar som finns i tre generationer – utan även intresset för Volkswagen som gått från Jans pappa, till honom själv och vidare till hans söner. Tillsammans med en av sönerna äger han i dag ett garage för att ta hand om bilarna.

– De blir lite som familjemedlemmar. Min sambo tycker kanske att det blir lite mycket ibland. Men jag lever med filosofin att bilarna alltid ska vara besiktigade och körklara.

Utvecklingen mellan generationerna är tydliga för Jan vars första egna bil var en begagnad Golf från 1975 – en av de första som kom till Sverige.

– Komforten blir betydligt bättre hela tiden, från Bubblan till Golf blev det en helt annan körupplevelse. Dessutom har bilarna blivit större, i Bubblan sitter man ju på varandra medan ID.3 har väldigt mycket utrymme inuti, säger han.

När ID.3 kom var det nyfikenhet för den nya eran som fick Jan att tidigt ställa sig i kön.

– Den går väldigt fint, är stadig och tyst. Och nu väcker den lite uppmärksamhet också. Folk tittar och kommer fram och frågar vad det är för bil.

För honom är de olika bilarna tidsmarkörer, och till skillnad från sin son som bygger om gamla Volkswagen-bilar ser Jan en charm i att behålla bilarna som de var när de kom från fabrik.

– Allting behöver inte heller vara 100-procentigt, det kan vara ett märke eller en liten buckla på dem. Det är det dagliga slitaget som har präglat dem, det har en charm.

Vilket är ditt bästa Volkswagen-minne?

– Ett barndomsminne från Bubblan är att min föräldrar brukade göra om det extra bagageutrymmet bakom baksätet till en lite bädd, det var en rolig plats att sova på som barn. Det var ingen ju inte direkt krocksäkert, men det var på mitten av 60-talet.

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin

Folkafantasten: Bilarna sprider sån glädje

”Nya ID.3 känns sportigare och tystare”

”Klipphoppning är min stora passion” 

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin