Reportage

Bubblan som är känd världen över

1 mars 2022

Många Volkswagen-fantaster känner till Ulf Kaijsers djungelgröna ”Bubbla” sedan tidigare. Den har tagit hem hela 44 pokaler och varit med i runt 65 tidningar.

Bilen tillverkades i Wolfsburg lördagen den 21 januari 1956 och var 13 år när Ulf fick den av sin farmor på 18-årsdagen. Han har alltså haft den i inte mindre än 52 år.

Folkan fick agera bruksbil 1969–73 och sedan ställdes den in i en lada. Där blev den kvar till 1978 då Ulf plockade ut och renoverade den, komplett med en lackering i originalkulören djungelgrön.

Han bytte gummilister och krom, såg över bromsarna och plockade av överdragsklädseln som suttit på sedan bilen var ny. 30-hästarsmotorn hade bara gått 10 000 mil, så den lät han vara orörd.

När renoveringen var klar visades den upp för första gången i media, Wheels Magazines i oktober 1978. Sedan dess har den hunnit medverka i 65 tidningar världen över. Den har varit på omslaget både i USA och i Tyskland, hämtat hem ett stort antal pokaler och besökt tiotalet länder.

Originalmaskinen på 30 hk ger numera ytterligare tio genom Judson-kompressorn.Gul lampa: Att ha sökarlykta genom A-stolpen var vanligt på 1950-talet.
Att ha sökarlykta genom A-stolpen var vanligt på 1950-talet.

Bilen har alltid fungerat klanderfritt på alla resor. Enda hickan fick Ulf en morgon i Tyskland när det small till bak i motorn. Ett tändstift behövde bytas, sedan gick den perfekt igen. Men känslan var ändå inte bra, det var bäst att motorn fick en riktig renovering. I samband med det monterade han en amerikansk Judson-kompressor från 1957, som höjer effekten med 45 procent. På Santa Pod Raceway i England gjorde Folkan ”kvartsmilen” på 21,91 sekunder.

– All plåt är original än i dag, alla skärmar, luckor, fälgar, varenda plåtbit är original, säger Ulf stolt.

Förutom att ha ett stort bilhjärta är han en riktig samlare och han var förutseende nog att bunkra originalreservdelar på 70-talet. I dag sitter det över 50 originaltillbehör på bilen, alla tidsenliga.

Den jetmotorliknande luftkonditioneringen som hängs på passagerarsidans glasruta är mycket effektiv.

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin