Reportage

”Min tjänstebil är snygg, rymlig och har lägre driftskostnader”

Text: Henrik Lenngren
Foto: Isak Dalsfelt
2024-02-13

När Anton Thölén bytte sin bensintörstiga suv mot en Volkswagen ID.4 upplevde han att det var som att gå från en bullrig traktor till ett tystgående elfordon.

– Jämförelsen med min gamla bil är slående. ID.4 är knäpptyst, smidig och ligger fantastiskt bra på vägen, säger han.

Sedan Anton Thölén, resande säljare på Grundels Fönstersystem, hämtade ut sin ID.4 i november 2023 har hans upplevelse av tjänstebilen bara blivit bättre.

– Jag hade höga förväntningar, särskilt efter allt gott jag hört från kollegorna som redan hade en ID.4. Och jag har inte blivit besviken. Att köra denna bil är verkligen som att ta ett steg in i framtiden, säger han.

För Anton, som ibland navigerar i centrala Göteborg, har övergången till elbil varit mer än bara en förbättring i köregenskaper.

– Att kunna köra runt i centrum utan att släppa ut några avgaser från fossila bränslen känns bra, inte minst eftersom vi som företag jobbar med klimatsmarta produkter. Det är en viktig del av varför jag är så nöjd med ID.4, förklarar han.

Att byta till elbil har också lett till en förändring i Antons körsätt.

– Jag märker att jag kör smartare, lugnare och säkrare med elbilen, delvis på grund av att jag vill maximera räckvidden. Det har fått mig att planera mina arbetsdagar bättre. Laddpauserna är kortare än vad jag förväntade mig. Jag trodde att det skulle krävas rätt långa stopp, men det går fort och under tiden hinner jag äta något och kolla av jobbmejlen innan det är dags att åka vidare. Det gör hela arbetsdagen mer avslappnad och effektiv.

Laddningsmöjligheterna har visat sig vara bättre än vad Anton initialt trodde, även i mindre orter inom hans arbetsområde.

– Jag blev positivt överraskad över hur enkelt det är att hitta laddstationer, även utanför storstadsområden. Det har verkligen underlättat övergången till elbil, säger han.

Anton uppskattar framför allt de tekniska funktionerna i ID.4, som den uppkopplade skärmen och smarta navigationslösningar.

– Head up-displayen och adaptiv farthållning har gjort mina arbetsdagar säkrare och mer bekväma. Att kunna hålla ögonen på vägen samtidigt som jag får navigationshjälp gör att jag ligger på bra avstånd till andra bilar och kör mer följsamt. För mig är även ljudet viktigt eftersom jag lyssnar mycket på musik. Min nya bil har verkligen kanonljud, säger han.

Ekonomiskt har bytet till ID.4 varit gynnsamt för Anton.

– Det är en stor ekonomisk fördel med lägre driftskostnader. Dessutom är ID.4 både snygg och snabb. Det går faktiskt att trycka på gasen om man skulle vilja det – och den svarar bra. 

Tjänstebil – För arbetslivet och livet

Volkswagen är en av de största aktörerna på svensk tjänstebilsmarknad och vi vill påstå att vi har en modell för varje behov.

Grundels glasklara val – prisvärda ID.4 GTX

Elbilarnas tystnad möter glasets klarhet när Grundels bryter ny mark med sin nya, gröna fordonsflotta.

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i VW eMagasin:

Solcellerna ger familjen gratis bilkörning

Hudiksvall himmelriket för boende med elbil

I elbilstäta Enskede:
”Titta pappa – en systerbil!”

Bläddra vidare i VW eMagasin: