Reportage

Grundels glasklara val – prisvärda ID.4 GTX

Text: Henrik Lenngren
Foto: Petter Bülling
2024-02-13

Elbilarnas tystnad möter glasets klarhet när Grundels bryter ny mark med sin nya fordonsflotta.

– Vi kör mycket i tjänsten och med ID.4 fick vi mest för pengarna, säger Daniel Bengtsson, vice vd och försäljningschef på Grundels.

När Grundels Fönstersystems team susar fram längs Sveriges vägar, från snötäckta norrländska skogar till Skånes blomstrande fält, är det inte bara klimatrutor de levererar – utan en vision om en hållbar framtid.

Med en årlig färdsträcka som motsvarar nästan tio varv runt jorden har valet av tjänstebil varit avgörande.

– Som ett grönt företag är det viktigt för oss att leva som vi lär. Därför har vi helt övergått till elbilar, allt för att uppnå noll koldioxidutsläpp, berättar Daniel Bengtsson, vice vd på Grundels.

Valet föll naturligt på Volkswagen ID.4, tack vare dess kombination av räckvidd, pris och restvärde, samt möjligheten till fyrhjulsdrift i GTX-versionen.

– De flesta resorna kräver att vi ska kunna ta oss åtminstone tre timmar, att det ska vara smidigt och funka på en laddning. En annan stor fördel är den otroligt tysta kupén, vilket är guld för oss som tillbringar så mycket tid på vägen. Vi är imponerade och har gått från något som var bra till något ännu bättre, säger Daniel Bengtsson.

Övergången till eldrivna fordon har haft en positiv inverkan på teamets vanor.

– Genom att köra elbilar har vi blivit bättre på att planera våra resor, och därmed gjort oss lugnare i vårt körsätt som förare. Jag själv märker att jag numera håller mig till hastighetsbegränsningarna.

Skiftet till eldrift har inte enbart varit teknisk och miljömässig, utan även förändrat Grundels kultur.

– Alla har haft lite räckviddsångest innan, så även jag, men den försvann snabbt när vi kom i gång och insåg hur smidigt allt fungerar. Numera kanske jag planerar lite mer kring var laddstationerna finns längs rutten, men det är i princip den enda förändringen. Egentligen är det bara en fördel – man kör lugnare och tar en välbehövlig paus var tredje timme, vilket känns vettigt som bilförare, säger Daniel Bengtsson.

Han betonar de konkreta ekonomiska fördelarna som följer med att välja elbilar för företagets tjänstebilsflotta.

– Att köra elbil är ekonomiskt gynnsamt tack vare lägre driftkostnader och ett förmånligare värde än för fossilbilar, och med den utbyggda laddinfrastrukturen är det smidigt att hålla dem laddade.

Vi alla gillar verkligen tekniken, den är fantastisk.
Daniel Bengtsson
vice vd, Grundels

Daniel Bengtsson är entusiastisk över tekniken i företagets elbilar.

– Vi alla gillar verkligen tekniken, den är fantastisk. Du har allt det där automatiserade, som backkamera, adaptiv farthållare och head up-displayen – så att du inte behöver titta ner på ratten utan i stället fokuserar på vägen.

Innan ID.4 blev företagets slutval tog man in offerter på ett femtontal bilar.

– Men med ID.4 kändes det som vi fick allra mest för pengarna. Det gjorde valet enkelt. Volkswagen är bra på att utveckla bilar med lång räckvidd, vilket passar alla oss som kör mycket i tjänsten.

Grundels tjänstebilsval

Grundels tjänstebilsval

  • Modeller: Sex ID.4 GTX och fem Crafter – samt en ny ID.4 GTX på gång in! Alla levererade av familjeföretaget Lecab BilÖppnar nytt fönster/tab, auktoriserad Volkswagen Partner.
  • Bilskatt: Företaget sparar cirka 7 500 kronor/år per bil jämfört med fossildrivna bilar.
  • Driftkostnader: Låga driftkostnader med en besparing på cirka fyra kronor per mil jämfört med fossildrivna bilar. Med det totala antalet mil som körs årligen av hela flottan resulterar detta i en betydande årlig besparing.
  • Underhåll: Nästan inga servicebesök krävs, vilket sparar både tid och pengar och bidrar till problemfritt ägande.
  • Valet av elbil: ID.4 GTX valdes för dess räckvidd, prisvärdhet, restvärde och möjligheten till fyrhjulsdrift, vilket passar företagets behov för långa resor i tjänsten.
  • Förändringar för teamet: Övergången till elbilar har lett till en lugnare körstil, bättre planering av resor, minskad räckviddsångest och en kulturell förändring inom företaget mot ett mer hållbart tänkande.

 

Grundels

Grundels

Grundels startades 1982 som ett litet hantverksföretag med fokus på måleriarbeten och fönsterrenoveringar. Tio år senare bildades Grundels Fönstersystem AB, och företaget började specialisera sig på fönsterrelaterade tjänster. Med över 30 års erfarenhet har företaget i dag monterat över 650 000 isolerrutor i Sverige.

Företaget har utvecklat en unik teknik som möjliggör uppgradering av en- och tvåglasfönster till att ha samma egenskaper som moderna treglasfönster, utan att förändra fönstrets utseende. Denna uppgradering kan genomföras på plats och tar cirka 30 minuter. Grundels förespråkar en hållbar approach med devisen "uppgradera när du kan och byt när du måste”.

Tjänstebil – För arbetslivet och livet

Volkswagen är en av de största aktörerna på svensk tjänstebilsmarknad och vi vill påstå att vi har en modell för varje behov.

”Min tjänstebil är snygg, rymlig och har lägre driftskostnader”

När Anton Thölén bytte sin bensintörstiga suv mot en Volkswagen ID.4 upplevde han att det var som att gå från en bullrig traktor till ett tystgående elfordon.

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i VW eMagasin:

Ett samarbete mitt i prick!

Håll snön utanför bilen!

“Med V2G får elbilsägarna pengar när bilen står standby”

Bläddra vidare i VW eMagasin: