Reportage

I elbilstäta Enskede:
”Titta pappa – en systerbil!”

Text: Sofia Zetterman
Foto: Rickard Croy
2023-11-23

Enskede utanför Stockholm är ett elbilstätt område. Och ofta kommer elbilarna från Volkswagen. För miljömedvetna Fredrik Forsell och Daniella Näslund vad det ett självklart val att köra fossilfritt.

– Om man ska ha bil, så ska man ha elbil, säger Fredrik, som är supernöjd med familjens ID.3

Det är fullt av ID.3 och ID.4-bilar där familjen Forsell Näslund bor. Sedan två år leasar de själva en ID.3. Döttrarna Ruth, 7, och Hedda, 4, har snabbt lärt sig känna igen Volkswagens bästsäljare och tycker det är roligt när de ser likadana bilar som den de själva åker i.

– När de ser en ID.3 säger de ”där är en systerbil” och om de ser en ID.4 blir det ”titta en storasysterbil”, berättar pappa Fredrik.  

Att skaffa bil var inget självklart val för miljömedvetna Daniella och Fredrik.

– Vi funderade länge på att skaffa en bil i och med vi blev fler i familjen och vill kunna ta oss till vänner och familj som bor utanför Stockholm. För oss var en elbil det enda alternativet på grund av miljöskäl, förklarar Fredrik.Bensin-, diesel eller hybridbil har aldrig varit på tapeten.

– Vi är båda miljömedvetna så att köpa fossildrivet kändes inte rätt. Och har man hybrid kan man ju ändå köra och tanka, det känns som fusk för mig, säger Fredrik och skrattar.

Som bilentusiast har han noga följt med i elbilsutvecklingen.

– När ID.3 kom för två år sedan kände jag att det här är en elbil som faktiskt möter våra behov. Den har det vi behöver.

Då bodde familjen i en bostadsrättsförening. Fredrik, som var engagerad i styrelsen, såg till att föreningen installerade laddplatser – som ger fler möjlighet att köra fossilfritt – och sen slog de till.

– Fredrik körde en liten övertalningskampanj, säger Daniella och ler.

Hon medger att hon först var emot bil, de var ju vana att cykla överallt.

– Det är också en kostnadsfråga, har man bil är man priviligierad tycker jag, säger Daniella.

Nu njuter hon av det bekväma i att kunna köra och storhandla, hälsa på föräldrarna i Nyköping eller svärföräldrarna i Skellefteå.

Men när de nyss skaffat bilen hade Daniella räckviddsångest.

– Det var som att ha en dålig Iphone som man inte vet när den kommer ladda ur. Jag visste inte hur mycket bilen tålde vilket stressade mig på långa resor. Men det är bara en vanesak, att köra 30 mil utan att ladda är inte något problem, säger Daniella och får medhåll av Fredrik:

– I somras bilade vi till och med till Legoland i Danmark och det gick jättebra. Vi laddade alltid när vi skulle rasta och käka, och reser man med barn så är det ändå glass- och korvstopp, lunchpaus och kisspauser, säger Fredrik.

– Ur den aspekten är elbil ett snällt sätt att resa med barn, för pauserna blir så naturliga och eftersom man planerar in dem innan avresa så vet vi var vi ska stanna. När Hedda och Ruth frågar ”när vi är framme”, så vet vi exakt. Resan blir kortare mentalt när man delar upp den, säger Daniella.

Döttrarna Ruth och Hedda är redan övertygade elbilsfan:

– Vår sjuåring har följt med i vårt snack så hon förstår inte alls varför folk har bensinbilar, hon har världens bästa bil för hon har en elbil, säger Fredrik och skrattar.

– Det är också tydligt att en ny generation färgas av mig och Fredrik. Ruth vet hur man laddar en elbil. Hon vet hur det funkar med appar och så, men hon vet inte hur man tankar en bensinbil. Barnen vet också att när vi säger ”ladda” så betyder det att vi stannar för att äta eller fika, och då blir det en positiv grej, säger Daniella.

Trots att hon först var motvillig till att utöka familjen med en bil, älskar hon ID.3. 

– Storleken är perfekt för en familj på fyra. När vi packar sväljer den mycket trots att det är den mindre modellen. Jag älskar backkameran och att bilen går så tyst. Bäst är att den är väldigt pigg, i en korsning är den jättesnabb, så när man startar känner man sig lite sportig med en sådan skjuts framåt, säger Daniella.

Som formgivare tycker hon också att den är snygg och stilren visuellt.

– Sen är det väldigt lyxigt att kunna värma eller kyla bilen via appen som är kopplad till bilen. Det känns nästan futuristiskt att jag kan sitta på kontoret och kolla hur många procent vi har i bilen. I appen kan jag också se var bilen är någonstans och om den är låst eller inte. Det är smart att ha lite koll.

--:--

Fredrik och Daniella är överens om att bilen fungerar perfekt för deras behov.

– Den har precis det vi behöver, varken mer eller mindre, både utrustnings- och storleksmässigt. Avsaknaden av finesser är det som lockar mig, att använda bilen är väldigt intuitivt. Det är den enklaste bilen jag någonsin kört.

Fredrik rabblar fördelar som att ID.3 gör ett litet klimatavtryck, är liten exteriört men rymlig interiört, är lättare att parkera än andra bilar och har bra svängradie. Den är tyst och man känner knappt några vibrationer, vilket gör helhetsupplevelsen betydligt bättre än när man kör bensinbil. Han uppskattar även ”travel assist” med adaptiv farthållning:

– Det ger mer sinnesnärvaro att snacka med barnen i baksätet. För bara ett par år sedan var den tekniken superlyxigt och svindyr, nu finns den på en bil som många har råd med, säger Fredrik nöjt och fortsätter:

– ID.3 är en typisk Volkswagen – den har allt man vill ha och behöver, men man slipper betala för ointressant bling-bling man inte behöver.

Det råder inga tvivel om att elbil är framtiden, enligt Fredrik.

– Om bara några år kommer all nybilsförsäljning vara elbilar. Jag tar varje chans jag får att inspirera andra att skaffa elbil, säger Fredrik.

Fredrik Forsell och Daniella Näslund

Fredrik Forsell och Daniella Näslund

  • Ålder: 33 respektive 32 år.
  • Bor: radhus i Enskede/Stureby
  • Familj: Barnen Ruth, 7, och Hedda 4 år.
  • Gör: Fredrik produktägare, Daniella formgivare.

Familjens 5 tips till nya elbilsförare

  • Ge dig tid att lära känna bilen, så du inte stressar när procenten sjunker. En elbil fungerar lite annorlunda vintertid – med vinterdäck och kyla drar den mer el.
  • Ladda mobilen med laddappar! Ladda hem ett gäng appar och förbered genom att starta konto och lägga in kortuppgifter, så blir resan smidigare. 
  • Planera din rutt och kolla upp laddställen innan ni åker i väg. Det är en trygghet att planera var man ska ladda längs rutten.
  • Tänk på den totala kostnaden. Även om elbilar är lite dyrare att köpa eller leasa, så är det billigare att ladda än att tanka. Milkostnaden blir därmed mycket lägre, framför allt om du kan ladda hemma. Och fordonsskatten är betydligt billigare på en elbil.
  • Och lugn – räckviddsångesten går över! Kör bara en lång resa så kommer du släppa oron.

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i VW eMagasin:

Solcellerna ger familjen gratis bilkörning

BRF Vålberga om installationen: ”Det har fungerat klockrent”

"Mer premiumkänsla i nya ID.3"

Bläddra vidare i VW eMagasin: